Planuri și fapte

Am citit ieri Psalmul 33:

”Domnul răstoarnă sfaturile Neamurilor, zădărniceşte planurile popoarelor.” Psalmul 33:10

Cam asta e părerea lui Dumnezeu despre politică și politici.

Căci are și El un plan, are și El planuri: ”Dar sfaturile Domnului dăinuie pe vecie și planurile Lui din neam în neam.” v 11.

Cuvântul plan apare în Biblie de 76 de ori.

Planurile nu izbutesc când lipsește o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulți sfetnici.” Prov 15:12

Faptele cuiva luate separat nu pot să-l caracterizeze, trebuie văzut planul la care trage. Dacă cineva se socotește creștin fiindcă face fapte bune și nu face fapte rele, va fi ușor de deviat când cineva va muta granița dintre fapte și va face fapte rele tot mai multe și tot mai puține bune.

Faptele trebuie văzute în cadrul planului care le justifică. Faci ceva, de ce faci? Că așa-i rutina, sau ai un ”de aia” bine argumentat. Dacă nu ai argument, nu ai nici plan.

Planurile sunt idei înșiruite logic cu cauze definite, cu scopuri arătate, cu mijloace descrise, cu repere de timp, planurile conțin fapte. Faptele pot fi bune sau rele, probabil, dar dacă planul este rău, și faptele ”bune” care duc la realizarea lui sunt rele. Invers nu e valabil, un plan bun nu se poate face cu fapte rele.

Planurile se pun la cale prin sfat! Fă războiul cu chibzuință.-….cu cel ce nu-și poate ține gura să nu te amesteci.” Prov 20:18-19

Noi ca creștini desfășurăm un plan, facem parte dintr-un plan, suntem angajați într-un plan: Planul lui Dumnezeu desfășurat în Cristos Isus ca să aducă la îndeplinire voia Sa. Faptele care le facem trebuie să facă parte din acest plan, să se facă cu mijloacele acestui plan în cadrul bine definit al scopului planului. Adunarea, sfatul, chibzuința trebuie să se învârtă în jurul Planului lui Dumnezeu.

” De aceea vă mărturisesc astăzi, că sunt curat de sîngele tuturor. Căci nu m-am ferit să vă vestesc tot planul lui Dumnezeu.” Fapte 20:26-27
Apostolul vestea Planul lui Dumnezeu, nu doar niște informații dezlânate, ci mesajul apostolului era plin de o logică fermă ancorată puternic pe de o parte în trecut, în creație (cerul și pământul) și de cealaltă parte în viitor (ancora așteptării și încrederii).

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: