Înțelesul cuvântului ”evlavie”

Multe cuvinte din Biblie au ”traduceri” greșite. De exemplu: prezbiter, sau biserică….
Ca om care vorbesc câteva limbi, îmi permit să fac câteva observații de bun simț legate de traduceri și traducători:
-o traducere a unui cuvânt trebuie să caute acel termen care se suprapune perfect înțelesului în ambele limbi
-dacă nu se poate, se vor căuta mai multe cuvinte să traducă pe unul singur pentru a lăsa cititorul să izoleze un înțeles nou chiar fără cuvânt anume
-dacă un cuvânt se poate traduce în mai multe cuvinte cu mai multe înțelesuri e simplu: se vor înșira toate cuvintele în traducere
-se va respecta consecvența, adică dacă odată ai tradus un cuvânt cu un termen, atunci același cuvânt în același context îl vei traduce la fel. (E cunoscut zbuciumul lăuntric al lui Cornilescu când a tradus cuvântul neprihănire (dreptate, sau stare după voia lui Dumnezeu).)
-cu un cuvânt vechi sau nou, al cărui înțeles este stricat, adică omul înțelege altceva decât ce a  vrut originalul din care s-a tradus să spună, ei bine, cu acel cuvânt nu mai ai ce face, trebuie să renunți la el. Dacă nu renunți la cuvântul cu înțeles stricat, vei perpetua stricăciunea sau cel puțin confuzia.

Să vorbim acum despre termenul evlavie.

(Înainte de a vorbi despre acest subiect și de a scrie această postare am citit capitolul corespunzător din ”Analiza semantică a unor termeni din Noul Testament” de William Barclay, am consultat biblehub și paralel aplicația biblia.ro.)

Sunt 3 locuri în Noul Testament în care înțelesul românesc al termenului evlavie (evlavios este un om pios, religios, cucernic, umblător la biserică și temător de Dumnezeu) nu se poate aplica.

1.   ”Dacă o văduvă are copii sau nepoţi de la copii, aceştia să se deprindă să fie evlavioşi întâi faţă de cei din casa lor şi să răsplătească ostenelile părinţilor, căci lucrul acesta este plăcut înaintea lui Dumnezeu.” 1 Timotei 5:4

E clar că nu ”pioșenie” sau ”cucernicie” așteaptă o văduvă de la copiii sau nepoții ei, ci un angajament serios că va fi îngrijită bine răsplătind ostenelile creșterii. Deci aici ”evlavie” nu se poate traduce decât cu responsabilitate, implicare, angajament, nicidecum cu un termen ce sugerează închinare. Nu te ”închini” la bunica sau la mama văduvă, ci…lămurit spune în versetul 16: ”Dacă vreun credincios, fie bărbat, fie femeie, are văduve în familie, să le ajute şi să nu fie împovărată cu ele Biserica, pentru ca să poată veni în ajutor celor* cu adevărat văduve.” Deci a fi evlavios înseamnă a ajuta, a purta povara, a fi responsabil, a fi implicat, a fi angajat într-o lucrare.

2. ”…Corneliu a chemat două din slugile sale şi un ostaş cucernic din aceia cari-i slujeau în tot timpul” FA 10:7

În original este tot termenul

eusebē εὐσεβῆ

tradus  cu evlavie în alt loc și aici cu cucernicie. Corneliu încă nu era creștin, era doar prozelit, nici ostașii săi nu erau creștini. Acel ostaș era evlavios față de Corneliu, adică îi era fidel și cel mai probabil era și capabil. Deci ”evlavie” poate fi tradus cu loialitate, cu devotament.

3. ”Şi fără îndoială, mare este taina evlaviei...„Celce a fost arătat în trup, a fost dovedit neprihănit în Duhul, a fost văzut de îngeri, a fost propovăduit printre Neamuri, a fost crezut în lume, a fost înălţat în slavă.“” 1 Timotei 3:16

     Aparent, cele două părți ale acestui verset nu se leagă. Domnul Isus a fost evlavios, El căruia i s-a adus închinare a manifestat ”închinare”? Erezia martorilor că Domnul Isus a fost creație, derivă și din înțelegerea greșită a termenilor acestora. Domnul Isus și-a arătat ”evlavia”, angajamentul atunci când a zis ”Iată-mă, trimite-mă!” dinainte de întemeierea lumii. Toată desfășurarea creației de 6000 de ani încoace a fost pentru El, de aceea evlavia (supunerea, angajamentul, ascultarea, implicarea) Domnului Isus a început cu arătarea în trup, a continuat cu dovedirea neprihănirii în fața celor mai severi examinatori (fariseii) și a diavolului însuși (Matei 4), cu acordarea de către Tatăl a sprijinului îngerilor imediat după trecerea examenului (”Atunci diavolul L-a lăsat. Şi deodată au venit la Isus nişte îngeri, şi au început să-I slujească.”), cu propovăduirea printre neamuri (grecii ce doreau să-l vadă, femeia canaaneancă, samaritenii, sutașul roman) sau cu neamurile de după rusalii, etc și se sfârșește cu credința în lume și cu înălțarea în slavă. Este descrierea unui plan, nu doar a unei atitudini. Planul conține logică, nu doar sentiment, implicare, nu doar apartenență. Versetul din Timotei are logică dacă e tradus bine.

Mai sunt locuri unde dacă traducem bine termenul se face lumină în text, de exemplu: ” Căci deprinderea trupească este de puţin folos, pe cînd evlavia este folositoare în orice privinţă” 1 Timotei 4:8    E flagrant, se pune în antiteză rutina (deprinderea trupească) cu angajamentul (evlavia), e mare diferență (pe care orice angajator o cunoaște), diferența dintre soldatul blazat, rutinat, încurcat cu treburile vieții și cel ce se supune antrenamentului pentru ca să placă celui ce l-a înscris la oaste.

Dacă contextul exclude un anume înțeles, în mod cert sugerează altul. Înțelesul sugerat de contextul în care găsim cuvântul evlavie trebuie să-l aplicăm și în celelalte locuri și vom primi mai multă înțelegere și …mai mult angajament.

Evlavios înseamnă angajat(fig.), evlavie înseamnă angajament, implicare, a fi evlavios înseamnă…”a-ți lua partea de suferință”, a te vedea părtaș, a fi responsabil.

Angajament

Și ca să vorbim și cu psalmi, cum este scris, vă las unul:

”Ia-I sarcina şi-o du alături
Şi simte-o apăsând din greu
Cum ai răspunde doar tu singur
De tot ce are Dumnezeu.sursa

(din Cuvântul de duminica trecută din adunare)

PS   Nu este un subiect ușor, sunt puține TAINE în Biblie,  evlavia (angajamentul) este una din ele.
Cum e să fim în fața lui Dumnezeu și fideli și competenți?
Probabil în una din următoarele postări voi mai scrie despre Taina Evlaviei și despre Învățătura care duce la evlavie saupe românește despre Secretul angajamentului și despre Învățătura care duce la angajament(responsabilitate, implicare).

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s