Rădăcini

Azi am curățat via. De fapt am mai multe soiuri de struguri pe balcoane, unele mai bune altele mai puțin bune. Cresc amestecat, albi cu negri pe vițe cățărătoare lungi. Azi-vară m-am trezit că mlădițele pe care creșteau strugurii cei mai slabi copleșeau mlădițele mai bune și nu am avut rodul dorit. Mai avem și o glicină care flori nu face dar mlădițele îi cresc ca curcubetele  lui Iona.

Cum să le separi? Am așteptat să vină iarna, să cadă frunzele. Dar acum e mai greu, nu au rod și nu știi care să le tai și care să le lași. A trebuit să cobor în grădină, să văd de unde le pleacă tulpina la fiecare și să încep de acolo tăiatul, de la rădăcină.

Am tot tăiat segment cu segment de la rădăcină în sus până la ultimele mlădițe. Nu mi-a stat foarfeca mai bine de două ore. A ieșit și o grămadă mare de mlădițe pentru foc. În timpul acesta mă gândeam că așa e și cu gândurile din capul nostru, așa e și cu învățătura pe care o primim și cu cea care o dăm, și cu relațiile: ca viile amestecate. Unele mai bune, altele mai puțin.

Cum le separi?
De la rădăcină.

Să vedem o rădăcină: ”Pentru că iubirea de bani este o rădăcină a tot felul de rele…” 1 Timotei 6:10 (GBV)

Mă gândeam la cazul copiilor din Norvegia. Este un fapt, un lucru real, un rod. Nu are rost să ne trudim să deosebim mlădița (Protecția Copilului și ideile ce o înconjoară), nici vița (statul norvegian grijuliu), e foarte dificil, fiecare are argumente, e multă confuzie, ca la soiurile de vie de pe balcon. Trebuie plecat de la rădăcină. În cazul copiilor din Norvegia e clar: iubirea de bani, e un fond acolo care trebuie cheltuit. Miliarde de coroane care trebuie date cuiva, pentru cheltuirea lor cineva primește bonusuri. Durerea familiei Bodnariu este vlăstarul rădăcinii, întinăciunea, amărăciunea dacă vreți. Rădăcina este acel fond financiar imens, iubit de oameni fără scrupule, specializați în a-și băga degetele în miere până la cot.

La fel e cu corupția din administrația de stat sau locală sau cu administrarea unui buget, cei ce au acces la fonduri au și metode de a-și face partea lor din fonduri și explicații pentru abuzuri. Dacă nu vezi această rădăcină, te pierzi în desișul de frunze identice, în argumente și justificări, care toate par să fie corecte, fiecare zice că strugurul cel așteptat va crește pe mlădița lui, n-o tăia.

La fel e cu corupția din uniunile bisericești, vițe sălbatice, struguri acri, aguridă pentru toată lumea, confuzie la greu și promisiuni din belșug, să nu tai nimic că-ți tai norocul! Până să vezi că soiu-i rău, îți trece viața! Lași moștenire copiilor un model nebun și lipsă de discernământ.

Nu dragii mei, trebuie plecat de la rădăcină. ”veghind, ca să nu ducă vreunul lipsă[−] În sensul Ecl 6.2; de harul lui Dumnezeu, ca nu cumva vreo rădăcină de amărăciune, încolţind, să tulbure şi mulţi să fie întinaţi de ea” Evrei 12:15 (GBV)

vlastare

Trebuie mers cu analiza faptelor până la rădăcinile motivațiilor. E tare trist să te trezești că tu vrei să slujești lui Dumnezeu cu lepădare de sine, cu cheltuială chiar, cu implicare și devotament, iar cel pe care-l crezi fratele tău face același lucru doar dacă iese ceva, dacă câștigă din asta. Își și construiește un foarte justificat sistem de a face bani spre Slava lui Dumnezeu, din lucrarea Lui. Iar tu care-l critici ești de-a dreptul cu Dumnezeu vrășmaș, dacă nu ești de acord cu el.

Iar să te gândești că râvna cuiva ar putea avea ca motivație un salariu ascuns, un câștig pe care-l primește tocmai ca să te dărâme pe tine și pe ai tăi, e absolut înfiorător, dar merită să studiezi aceste rădăcini. Vegheați, e scris, e o chestiune permanentă și apare frecvent, ca buruienile prin grădini.

”Nu cu gând bun sunt ei plini de râvnă” iată un alt vlăstar aparent bun. Dacă te uiți numai la vlăstar, la râvnă, pare bun, sunt atâția fără râvnă. Dar dacă râvna lui e finanțată de sponsorul din apus sau de cine știe ce instituții străine gândirii oricărui om onest, atunci trebuie pus la îndoială frunzele vlăstarului râvnă.

Ce faci atunci când vezi vlăstare noi?
Întrebi bătrânii: cine își amintește ce roade dădea butucul ăsta care a dat lăstari așa viguroși? Dacă era rod rău, smulgi imediat vlăstărelul nevinovat. Dacă aștepți până vlăstarul dă iar roade e mult timp, îți trece viața. Vlăstarul rău trebuie curmat din rădăcini.

 

3 Responses to Rădăcini

  1. […] mai scris despre rădăcini, când am auzit de cazul Bodnariu prima dată. Am scris atunci: ”Trebuie plecat de la […]

    Apreciază

  2. […] mai scris despre rădăcini, când am auzit de cazul Bodnariu prima dată. Am scris atunci: ”Trebuie plecat de la […]

    Apreciază

  3. […] mai scris despre rădăcini, când am auzit de cazul Bodnariu prima […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: