Prostia ”deșteaptă”

Sau nebunia pusă la loc de cinste.

Astăzi compania Google a adus o jertfă zeului prostiei și și-au pus ca logo pe Lucy, bunica lor probabil, ei așa cred. Un tribut plătit evoluționismului.

Aseară mi-am făcut timp și am ascultat discuția lui Andrei Pleșu cu Gabriel Liiceanu  despre prostie.  O părere a acelor doi băieți deștepți era că prostia începe și inteligența se termină atunci când intervine afectul(emoția) care întrerupe deductivitatea.
Vedeți minutul 14.30: ”Când devine un om inteligent prost?”
Răspuns: ”Când e orbit”, ”…de câte ori …un afect(emoție)…ne abate de la o judecată …absolută…a deductivității…și de dragul sau din ură față de ceva începem să judecăm strâmb.” Există o prostie pe bază de afect (emoție).

Nu știu pe cine iubește G(Lucy)oogle, probabil pe marea masă de ”clienți” evoluționiști, căci nu dintr-o raționalizare sau deductivitate au ajuns ei să ia niște oase de maimuță și să inventeze o filozofie care a creat nazismul, comunismul sau ”protecția copiilor din Norvegia”.

Ken Ham a descris povestea lui Lucy: i-au scurtat mâinile, i-au lungit picioarele, i-au cosmetizat fața și om a ieșit.

maimuta

Pe la minutul 25 zice Liiceanu, ”Dacă proiectul este unul de schimbare a lumii…dacă proiectul nu mai este supus unei critici continue…se instalează încremenirea în proiect   și rezultatele sunt devastatoare. …un prost pe cont propriu nu face mult rău,…dar un prost încremenit într-un proiect poate să distrugă….milioane și milioane de oameni.”  El se gândea la Ceaușescu, la Lenin, eu mă gândesc la Google și la Barnevernet.

”Dacă proiectul are și seducție în el e catastrofal. O ideologie este un proiect de viață pentră pentru umanitate…are seducția egalității, a utopiei și a fericirii, a paradisului…toate sunt prostii care seduc” min 28
”Prostia asta e molipsitoare, prostul care prostește face victime.”

De aceea critica continuă a proiectelor seducătoare este o formă de a lupta cu prostia.

Consider că s-a abuzat de cuvântul prostie, prostia este un caz particular al păcatului, înlocuiți ”prostie” cu păcat când ascultați discuția și veți avea un mai mare folos. Apreciez apropierea de Cuvânt, cel puțin a lui Pleșu, i-ar folosi să meargă pe firul deductiv despre care vorbea și să se apropie de credință. Să-și asume calea mai îngustă, să nu rămână atașat afectiv de proiectele nesupuse niciunui fel de critici.

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: