Hristos trebuie să fie primit în Cuvânt. Cronica fraților hutteriți (35)

    Eu, Johannes Bair de Lichtenfels, nenorocit al nenorociților și deznădăjduitul deznădăjduiților, un captiv al lui Isus Hristos, Domnul nostru, îmi arăt nevoia lui Dumnezeu și tuturor îngerilor și sfinților săi, și și vouă, lucrătorii săi și comunitatea bisericii sale. Preaiubiți frați și surori în Domnul, rugați-vă lui Dumnezeu ca el să îmi satisfacă această mare și periculoasă nevoie, această nevoie de neconceput. Dumnezeu o știe și și eu o știu, biet mizerabil ce sunt. Și acum tu o simți împreună cu mine. Acum Dumnezeu să fie cu tine.

Scrisă într-o gaură întunecată în Bamberg

În anul 1548

     După această scrisoare, Johannes Bair a petrecut încă trei ani în închisoare, douăzeci și trei de ani în total. În anul 1551, aflându-se tot în închisoare a adormit în Domnul cu o inimă împăcată și a obținut coroana învingătorului.

1529

     În 1529, patru frați și patru surori au fost capturate la Vill, 1 un sat din valea Adige, și au fost duși la castelul din En. Numele lor erau: Wolfgang din Moos, lângă Deutschnofen, Thomas Imwald din Aldein, Georg Frick din Wirtsburg, Mang Kager din Füssen, Cristina Töllinger din Penon (o văduvă), Barbara din Tiers, Agatha Kampner din Breitenberg și sora ei, Elizabeta. Pe 16 noiembrie, marțea după ziua Sf. Martin, fiecare a avut o audiere specială în fața judecătorului și a nouă jurați. Fiecare a fost interogat despre anumite chestiuni legate de credință. Totul a fost notat de către curte și folosim această transcriere pentru a da următoarea relatare.

    Fratele Wolfgang din Moos a depus mărturie în duminica de după Sărbătoarea doamnei noastre(8 septembrie) cu un an înainte, un om pe nume Michael Kürschner a venit la Deutschnofen. Acest om a fost mai târziu condamnat la Gufidaun și ars pe rug din pricina cauzei și mărturiei acesteia. A predicat Cuvântul lui Dumnezeu lui Wolfgang însuși, lui Martin Nauk și lui Strölen din Deutschnofen. După aceea, i-a botezat din nou pe cei trei, în concordanță cu porunca lui Dumnezeu. În continuare, a spus că nu crede în botezul nou-născuților. Dumnezeu nu l-a instituit, iar Hristos nu l-a poruncit. Nu credea că corpul lui Hristos era în anafura folosită de către preoți. Nu a mai acordat importanță sărbătorilor, duminicilor și altor prilejuri de sărbătoare care le erau oferite de Noul Testament.

   THOMAS IMWALD din Aldein a mărturisit că a fost botezat la Breitenberg în sâmbăta de dinainte de ziua Sf. Ulrich(4 iulie) de către un fost preot, Georg Blaurock din Elveția. A negat valoarea missei, pentru că era inventată de oameni și nu poruncită de Dumnezeu. Nu credea că preoții îl pot aduce pe Hristos în anafură prin consacrare. Hristos trebuie să fie primit în Cuvânt. Pâinea este doar un simbol și un mijloc de amintire. Confesiunea făcută unui preot nu avea nici ea vreo valoare pentru el, așa cum ea nu se făcea în concordanță cu porunca lui Dumnezeu. Maicii noastre i i-a dat el onorul pentru care Dumnezeu a ales-o pe ea: a fost o fecioară și mama Mântuitorului nostru. A fost întrebat: dacă numerele lor se vor mări, să nu încerce ei să convertească toți oamenii de pe teritoriile cuiva prin intermediu forței? A răspuns că nu, ei nu intenționau să forțeze pe nimeni. Dumnezeu vrea inimi care și ele la rândul lor vor. El însuși nu a fost forțat de vreun om – i-a fost pusă în inimă de către Dumnezeu.

    GEORG FRICK din Wirtsburg, un croitor, a depus mărturie că a fost botezat de către un bătrân al credinței lor numit Benedict în locuința lui Philip Koffler în Vill în timpul celui mai recent târg anual de Sf. Gallen. Nu credea că un preot poate să transforme anafura în corpul lui Hristos. Dumnezeu nu a instituit missa. Pâinea de la Cina Domnului nu este decât un simbol întru-amintirea sa. Iar când vine vorba de confesiune, cum poate un fornicator și un idolatru să îi ierte lui păcatele? Despre Maica Domnului credea că ea a obținut o favoare în ochii lui Dumnezeu și că ea a fost fecioară înainte și după moarte. Cu Dumnezeu, aceea și și mai mult era posibil. El a rămas devotat credinței sale și se preda voinței lui Dumnezeu.

    Mang Kager, o calfă de cizmar din Füssen, a mărturisit că a fost botezat în aceea vară la Georg Kärtner în Penon, în jurul zilei Sf. Iacob (25 iulie). Omul care l-a botezat a fost Georg din Chur în Elveția (Georg Blaurock), un fost preot care fusese de curând ars la Klausen. Mang nu credea în botezul nou-născuților sau în missă și nici nu credea că Domnul nostru este prezent în anafură. Credea în virginitatea Mariei, mama lui Hristos, dar nu și în intercesiunea ei sau a sfinților, deoarece Hristos este mediatorul dintre Dumnezeu și om. Nu credea a avea vreo valoare confesiunea privată adresată unui preot. Cât despre ținerea Sabatului, a spus că Dumnezeu cel Măreț a creat lumea în șase zile și s-a odihnit în cea de-a șaptea. Aceea a fost originea Duminicii, și a lăsat-o așa. Munca nu este interzisă și nu este un păcat, dar omul ar trebui să se odihnească și să o rupă cu păcatele sale. A spus că preoții practică idolatria dimineața și fornicarea după-masa. Când a mărturisit cu gura sa că vrea să depună mărturie cu sângele său, el tot nu renunța la credința sa și a rămas devotat ei până la sfârșit.

1 Benedict Gampner, un fost preot laic la Bruneck, a botezat mulți oameni la Vill (nordest de Brixen) în casa lui Philip Koffler. Koffler a fost arestat în 1530.

Deutschnofen, Tiers, Tramin, Aldein sunt în valea Adige în Italia de Nord. Breitenberg, la nord de Ried în Austria Superioară. Füssen, în sudul Bavariei lângă granița austriacă. ME, I, 12, ”Valea Adige.” ME, II, 330, ”Fill”; Martyrs Mirror, 435-436. Beck, 89-90.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s