Când veni vorba de zilele de sărbătoare, nicio zi nu era mai sfântă decât cealaltă. Cronica fraților hutteriți (36)

    CHRISTINE TÖLLINGER din Penon, o văduvă, a depus mărturie că fratele Georg Blaurock a botezat-o în casa ei cu adevăratul botez creștinesc. Cât despre missă, nu credea deloc că preotul ar putea să îl aducă pe Domnul nostru în anafură. Nu este nimic altceva decât pâine, iar ceea ce fac preoții nu face decât să îi rătăcească pe oameni. Cât despre copii care sunt salvați și fără de botez, Domnul a zis: ”Lăsați copiii să vină la mine, căci regatul cerului este alcătuit din ei.” Preoții botează copilași nevinovați fără a fii nevoie de așa ceva, dar acești copii, crescând în această lume de păcat și necurăție, nu sunt ajutați de către preoți să se întoarcă de pe calea păcatului. Credea că Maica Domnului era mama lui Hristos și o fecioară. Nu credea în confesiunile auzite de către preot, dar când o persoană își recunoaște și își mărturisește păcatul, îl respinge și nu mai păcătuiește – aceea, credea dumneaei, este adevărata mărturie. Cât despre zilele de sărbătoare și duminici a spus că în șase zile Dumnezeu a creat lumea, iar într-a șaptea s-a odihnit, celelalte zile de sărbătoare erau instituite de către papă, cardinali și arhiepiscopi. De când trăia pe Pământ, a ținut zilele de sărbătoare ca toți ceilalți oameni, pentru a evita să jignească pe cineva, dar nimeni nu va fii blestemat pentru că muncește în acele zile. În afară de acestea, preoții practică idolatria dimineața și fornicarea după masă. Prin mila lui Dumnezeu și cu ajutorul său, ea va muri pentru ale sale convingeri.

     BARBARA DIN TIERS, soția lui Hans Portz, a mărturisit că a fost botezată în concordanță cu adevărata poruncă Creștinească de către un slujitor al Cuvântului lui Dumnezeu pe nume Benedict. Botezul ei s-a petrecut în jurul sărbătorii Sf. Arhangel Mihail (29 septembrie) pe un deal lângă Tramin pe Moos. Nu credea în idolatra sacramentare a missei preoților. Preoții practică idolatria dimineața și fornicarea după-masa. Nu punea valoare pe felul în care confesiunea era făcută unui preot. Cât despre Maica Domnului ea nu a avut nimic de spus. Cât despre duminici și zile de sărbătoare: Domnul Dumnezeu a intenționat ca a șaptea zi să fie pentru odihnă și a lăsat chestiunea așa. Cu ajutorul și mila lui Dumnezeu, v-a rămâne credincioasă până la moarte, pentru că aceasta era singura credință adevărată și singura cale în Hristos.

      AGATHA KAMPNER din Breitenberg a mărturisit că a fost botezată în anul trecut în duminica înainte de Crăciun la ”scobitura” de lângă St. Gall în Elveția de către fratele Töbich, un slujitor al Cuvântului lui Dumnezeu. Ea era împotriva botezului nou-născuților, pentru că dacă copii mor fără să fie botezați, spunea ea, mor în inocență și aparțin Domnului. Ea era împotriva missei, pentru că Hristos nu a spus discipolilor săi ”Duceși-vă și țineți missa,” ci ”Duceți-vă și predicați Evanghelia.” Cât despre missă, spunea că din moment ce confesiunea credinței statuia că el stă la dreapta Tatălui său ceresc și va veni de acolo pentru a-i judeca pe cei vii și pe cei morți, ea cu niciun chip nu credea că el le dă voie preoților să îl pogoare-n anafură, manipulându-l și transformându-l. Cât despre Maica Domnului, credea că Maria l-a avut pe Hristos Domnul care ne-a mântuit pe noi toți, iar prin intermediul ei, Cuvântul lui Dumnezeu a devenit bărbat, care a suferit pentru noi pe cruce. Când veni vorba de zilele de sărbătoare, nicio zi nu era mai sfântă decât cealaltă. Sabatul a fost instituit pentru ca oamenii să se adune să se roage și să discute Evanghelia, dar acum este folosit pentru îmbuibare și imoralitate. Cu ajutorul și mila lui Dumnezeu, ea va rămâne neatârnată în credința sa.

     Elizabeta, surioara Agatei, a mărturisit că a fost botezată în aceea vară la Breitenberg de către fratele Georg Blaurock în numele Tatălui și-al fiului, în concordanță cu porunca lui Hristos. Ea nu credea în sacramentele preoților și în missă, din moment ce nu există vreo dovadă că Dumnezeu i-a numit să facă asta. Cât despre Maica Domnului, a crezut că Maria a fost o fecioară și îl purta pe Hristos, Salvatorul nostru. Maria și sfinții au trebuit să sufere la fel de mult pe cât suferea ea acum, dar nu credea că Maria avea funcția de mediatoare, deoarece toată puterea în rai și pe Pământ este dată doar lui Hristos. Cât despre zilele de sărbătoare, ea nu punea valoare pe una mai mult ca pe alta. Ar trebui să fim vigilenți tot timpul la venirea marii zile a Domnului și să ne abținem de la păcat. Ea a fost determinată să rămână în neatârnare. După audiere, aceste persoane care cu adevărat îl iubeau pe Dumnezeu au fost executate.

     În același an 1529, două surori, Anna Maler și Ursula Ochsentreiber au fost condamnate la moarte din pricina adevărului divin și au fost înecate la Hall, în valea Inn-ului. Și-au ranforsat inimile lor femeiești cu atât curaj bărbătesc în Dumnezeu încât toată lumea a fost uimită de neatârnarea de care au dat dovadă. Astfel, au mărturisit adevărul cât timp erau în viață, dar și prin moarte. Această mărturie este cuprinsă în cântările care erau scrise despre ele și care încă există. 1

     În același an, a fost un zel divin printre oamenii din Palatinat, lângă Rin. Au început să vadă adevărul, care strălucea atât de clar încât preoții au apelat la autorități și au amenințat prin ei cu violență. Ca o primă măsură, nouă frați și mai multe surori au fost întemnițate în orașul Alzey2 pentru credința lor. Aceste arestări au fost instigate de către preoți cu ajutorul a câțiva nobili și nu din ordinul principelui. Frații și surorile erau ținute în închisoare deoarece nimeni nu știa ce să facă cu ei.

1 Doar o cântare despre aceste surori este cunoscută: ”An unserer Frauentag das geschah” (S-a petrecut de ziua Maicii Domnului), vezi Wolkan, Lieder, 15-17 și LdHBr, 46-47. Martyrs Mirror, 437. Beck, 90.

2 Alzey de pe râul Selz, la sud de Mainz, Germania. A fost menționat încă din 1200 în Nibelungenlied(un poem epic german) și era centrul administrativ pentru Rin-Hesse. De asemenea, vezi Martyrs Mirror, 437; Beck, 29-31.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s