Georg Blaurock…a vorbit cu putere oamenilor, îndreptându-i înspre Scripturi, Cronica fraților hutteriți (28)

GEORG BLAUROCK a fost luat prizonier cam pe vremea aceasta în Gufidaun, în provincia Tirol. El și încă un frate au fost judecați lângă Klausen și condamnați spre a fi arși de vii pe rug din pricina mărturiei lor de credință creștinești. Acuzele ce i se aduceau erau: a abandonat oficiul preoțesc pe care l-a avut sub papalitate. Nu a acordat importanță botezeului nou-născuților și a botezat din nou oameni. Nu a acordat nicio importanță mesei și nu a crezut că trupul lui Hristos se afla în anafura după ce preotul o sfințea. Mai mult, nu credea că spovedania făcută unui preot avea vreo valoare sau că mamei lui Hristos ar trebui să i se adreseze rugăciuni sau să fie venerată.

Din cauza acestor motive a fost executat, dar mai întâi a vorbit cu putere oamenilor, îndreptându-i înspre Scripturi.1 Fratele Peter Walpot era un băiețel și a asistat la execuție.

În 1527, Thomas Herrmann2, un slujitor al Evangheliei și al Cuvântului lui Dumnezeu a fost executat. Mai mulți oameni au fost capturați la Kitzbühel, unde au renunțat la adevăr după ce au fost tiranizați de către magistrați. Și totuși, tot au fost duși într-un spațiu public în fața unei mari mulțimi de oameni și au fost abuzați cu cuvinte blasfemiatoare pentru a-i intimida pe ceilalți. ”Doar priviți în ce mod minunat își sacrifică viața învățătorii voștri pentru voi acum,” mulțimii i-a fost spus.

Văzând aceasta, Thomas Herrmann și-a făcut loc prin mulțimea de oameni, s-a proptit în fața lor și a spus cu bucurie, ”Ceea ce v-am învățat eu este adevărul și voi da mărturie pentru el cu sângele meu.” Imediat a fost luat prizonier, torturat, condamnat să moară prin foc și ars. În timp ce se îndrepta înspre locul de execuție a compus și a cântat o cântare pe care noi încă o avem.3 Nu au putut să îi ardă inima așa că au aruncat-o într-un lac lângă locul de execuție.

Șaizeci și șapte de oameni, frații lui în credință au fost omorâți după el în același loc.

Judecătorul de la Kitzbühel, care a ajutat la condamnarea și la executarea multor credincioși, spunea că erau eretici dintotdeauna și pentru totdeauna din cauza credinței lor. Dumnezeu a lăsat mai târziu să ajungă să aibă o reputație așa de proastă încât el însuși a fost a judecat ca eretic și numit așa de către toți, nu din cauza credinței sale, ci pentru că Dumnezeu l-a lăsat să ajungă atât de dezonorat încât nu a scăpat dizgrației nici măcar în ochii lumii.

Funcționarul curții din Kitzbühel, care a ajutat să se verse mult sânge nevinovat, a fost de asemenea lovit de mânia lui Dumnezeu. Cum își mâna sania iarna prin oraș, a încercat să facă o întoarcere. Calul l-a aruncat în perete la un colț de stradă de i s-a sfărmat craniul. Astfel că a sfârșit într-un mod teribil. Fratele Hans Kräl și fratele Cristian Häring au consemnat aceasta.

În acest an 1527, Leonhard Kaiser,4 fost preot, a fost convertit la credința în Hristos și a devenit un slujitor al Evangheliei și al Cuvântului lui Dumnezeu. Mai târziu a fost luat prizonier la Schärding în Bavaria. A fost condamnat de către episcopul din Passau și de către alți preoți și canoane și dat flăcărilor vineri (pe 16 august), înainte de ziua Sf. Laurențiu în acel an. A fost dus la moartea sa legat de o căruță, iar preoții au mers laolaltă cu el ca că vorbească cu el, deși a refuzat să asculte. Și-a întins mâna jos din căruță și a cules o floare de lângă drum, a ținut-o în mână și a spus judecătorului care călărea lângă el, ”Vezi, am cules o floare micuță, dacă această floare și cu mine suntem arși de foc, atunci ai procedat bine. Dar dacă nu – dacă eu și floarea nu suntem arși, iar eu țin floarea în mâna mea nearsă – apoi gândește-te la ce ai făcut.”

1 Cărturarii au căzut de acord că data morții lui Blaurock este pe 6 Septembrie 1529 (nu 1527). ME, I, 359b. p.82 dedesubt.

2 Thomas Herrmann din Waidhofen, Boemia a fost executat pe 28 August 1528. ME, II, 713-714. Beck, 55-56. Johann Loserth, Der Anabaptismus in Tirol, Archiv für Österreichische Geschichte, Vol. 78 (Vienna, 1892), 469. Martyrs Mirror, 422.

3 ”O Gott ich tu dich bitten” (Dumnezeul meu, te chem). Vezi LdHBr, 27-28.

4 Pentru detalii despre Leonhard Kaiser, înainte un capelan la Waizenkirchen (la vest de Linz, Austria), vezi ME, III, 135. Beck, 25-26. Friedrich Roth, Leonhard Kaiser, ein evangelischer Märtyrer aus dem Innviertel (Halle, 1900). Franck, Chronica, fol. 428v. Martyrs Mirror, 420-422.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s