Fiți treji și vegheați

Spune că cei bătrâni trebuie să fie treji” Tit 2:2
De ce doar bătrânii să fie treji?
Tinerii au voie să doarmă? Sau să fie beți?

Într-un fel da, tinerii au o scuză. Învață, se căsătoresc, lucrează, au copii, e greu. Apoi și poftele, sunt numite ”ale tinereții”. Sunt un fel de beții sau de somnuri, preocupări care te absorb și te fac absent pentru altfel de preocupări.

”Cei ce se căsătoresc” de exemplu, se îngrijesc de lucrurile lumii cum să placă soților/soțiilor lor.

Bătrânii n-au astfel de scuze.

Ei trebuie să fie treji:

Adică să nu doarmă. Există un somn al cugetului, somn dat de un fel de drog spiritual, o învățătură de obicei care inactivează un om ca un anestezic. Că ”eu nu-s pastor” ca să lucrez în lucrul Domnului, că ”eu sunt mai smerit”, că stau în banca mea, că eu vreau să fiu ultimul în rai, dar să fiu și alte mostre de smerenie falsă, de fapt de păcălire a lui Dumnezeu.

Adică să nu fie beți. Să nu se amăgească cu halba unei învățături pline de activism repetat ca și cântecul bețivilor. E plăcută învățătura care îmbată, se ia în porții mici de vizitare regulată a unor localuri unde la ieșire se întreabă unul pe altul: ”ți-a plăcut?” Desigur că potirul Babilonului place, oferă misticism amestecat, umflat cu drojdie tradițională, mâncat, vomat și lins din nou din generație în generație de către cei care n-au citit nicăieeri că nu-i nimic nou sub soare. Nici potire, nici vome, nici câini.

Să veghezi! Ce înseamnă?

vegheati

Nu e destul să fi treaz?

Nu. Să veghezi înseamnă să faci slujba de străjer. Când toți dorm (din varii motive) și tu stai pe zid și vezi vrășmașul, prima dată anunți comandantul cetății, (am făcut șase luni de gardă în armată și știu ce scriu), apoi în mod normal acesta îți va cere să suni alarma.

Să traduc.
Deci pentru noi ca creștini a fi treaz înseamnă a cunoaște planul, istoria, semnele, creația, cugetele oamenilor și voia lui Dumnezeu și a veghea înseamnă a ne ruga și a vesti pericolele. Când suni alarma nu ești privit cu simpatie, tulburi somnuri, dar nu e treaba unui veghetor să fie simpatic, ci să împlineacă slujba primită de la comandant.

Și la sfârșit comandantul, nu cetățenii îi va spune: ”Bine slugă bună!” Cine vrea simpatie de la oameni este în continuare într-o mare capcană.

Lasă un comentariu