Cronica fraților hutteriți (22) De la Wycliff la Luther

Un om numit Ieronim din Praga1 s-a întors din Praga cu cărți și învățături pe care i le-a transmis lui Ioan Huss2 (numit după satul Huss). Huss a acceptat învățăturile lui Wycliff ca adevăr. Aproape toată Boemia a renunțat la papalitate, aceștia devenind adepții săi. Din cauza acestor dovezi de credință. Împăratul Sigismund l-a chemat pe Huss la un conciliu la Constanz, garantându-i siguranța drumului dus-întors. Dar deoarece a refuzat să urmeze învățăturile Romei, a fost condamnat la moarte și ars.

Discipolul său Ieronim a primit aceeași sentință 140 de zile mai târziu.3 Persecuția hussiților în Boemia nu a fost mică.

Johannes Bacius, alt hussit, a fost capturat și spânzurat în Praga din ordinul împăratului Sigismund. Iacob Iustus a fost întemnițat și înfometat din cauza învățăturilor sale.

Învățătorii hussiți Bartolomeu Fustii și Guillaume Giliberti au fost condamnați la ardere pe rug.

Un doctor, Guillaume Albus spunea că preoții ar trebui să fie lăsați să se însoare, nu este un păcat să muncești duminica, era idolatrie să închizi oasele sfinților în aur sau argint. A fost curând pedepsit.

Guillaume Sartoris a declarat că oamenii ar trebui să se roage la Dumnezeu, dar nu sfinților sau creaturilor. Să venerezi orice creatură este idolatru. Pentru aceasta și pentru alte motive a fost condamnat ca eretic la Lion, în Franța.

În acest fel, inși câtă frunză și câtă iarbă au mărturisit adevărul împotriva răutăților Romei, iar viețile lor inocente le-au fost luate. Unii cred că numărul actual de locuitori ai pământului ar egala cu greu masele omorâte de papii Romani și de către biserica lor.

De la începutu lumii, niciodată nu a existat o opoziție atât de tiranică la adevărul lui Hristos în vreo nație, evreiască sau păgână, nici așa strigătoare la cer și nepotolită vărsare de sânge. Prin urmare, Dumnezeu le va da sânge să bea, așa cum Ioan descrie în misterioasele sale Revelații, spunând: ”Femeia era îmbrăcată în mov și roșu aprins. Scris pe fruntea sa era numele misterios, Babilonul cel mare, mama târfelor și a fiecărei oroare și atrocitate de pe pământ. Ea era beată de la sângele sfinților și al martirilor lui Isus.” Dumnezeu va da o răsplată groaznică pentru acest sânge inocent, așa cum a promis, și va turna de două ori mai mult pentru ea să bea. Domnul dorește doar să aducă suferință acelora care îi fac pe credincioși să sufere. Pentru că primii o merită.

Bărbatul care se preamărește peste orice ce are legătură cu Dumnezeu și închinarea divină și care îi ia locul în templul lui Dumnezeu, proclamându-se Dumnezeu – acest om este numit de către apostolul Pavel: anticristul, bărbatul care nu e guvernat de vreo lege și copilul pierzaniei. Dumnezeu îl va distruge cu răsuflarea sa și îl va arunca pe el și toți adepții săi în lacul de foc.

De ce nu este acest om care nu are vreo lege dezvăluit deja? El a transformat fiecare practică creștină în idolatrie. De exemplu, interzicând bucuria mulțumitoare a anumitor mâncăruri pe care Dumnezeu le-a creat pentru om să se hrănească cu ele.

Toți regii și liderii de pe Pământ, împreună cu supușii lor, au băut cu atâta lăcomie din cupa tuturor erorilor și au devenit atât de orbi și abrutizați încât au preferat minciuna adevărului. Așa de întunecate erau inimile lor nătângi încât aceștia erau mai înclinați să se închine la lucruri create decât la Dumnezeu Creatorul, care este binecuvântat întotdeauna. Păcatul și putreziciunea au crescut atât de mult încât o faptă josnică și meschină era urmată de alta. Și totuși oamenii credeau că nimic nu era greșit, că peste tot lucrurile erau în ordine, așa cum crede și lumea astăzi. Dar Dumnezeu se va răzbuna pe rău așa cum a promis, pentru că Cuvântul său nu poate minți.

Totuși, Dumnezeu iubește rasa umana și nu a creat-o pentru distrugere. Pentru a zădărnici paguba produsă de înșelătoria celui rău, în mila sa, Dumnezeu a început să ațâțe focul adevărului divin și cu mare înțelepciune a adus lumină din întuneric. Scopul său a fost să arate multor oameni calea adevărului care conduce spre o viață eternă dacă se întorn înspre Dumnezeu și își abandonează drumurile păcătoase și corupte.

Papa Leo al X-lea (1513-1521) a avut un rol însemnat în această tărășenie. A spionat împăratul, toți regii și principii prin confesorii săi. Apoi și-a trimis colportorii prin Germania. Aceștia posedau autoritatea de a vinde mila lui Dumnezeu și iertarea de păcate pentru bani, în scrisori de indulgență parafate cu propriul său sigiliu. Aceasta era împotriva învățăturii lui Hristos. În afară de aceasta, apostolul Petru a refuzat să primească bani de la Simon Vrăjitorul. Căile papei au copt bine abcesul curții Romane. Dar un călugăr Augustinian, Doctorul Martin Luther a fost cel care l-a spart și l-a evidențiat orișicui.

1 În 1401 sau 1402, Ieronim de Praga (cca. 1380 – 1416) i-a adus învățăturile lui Wycliff lui Ioan Huss în Boemia. Până în 1410, învățăturile lui Wycliff, transmise de Huss, au produs o așa transformare socială în Boemia încât toate cărțile lui și manuscrisele de preț au fost arse. Schaff-Herzog, VI, 129-130.

2 Ioan Huss, cca. 1370-1415 a fost un reformator religios boem, ars pe rug la 6 iulie 1415. Satul său natal a fost Husinec, la nord de Prachatice nu departe de granița cu Germania de sud. Schaff-Herzog, V, 415-420.

3 Ieronim a fost condamnat și ars pe rug pe 30 mai 1416, 328 de zile mai târziu ca Huss; vezi nota de subsol de mai sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s