Cronica fraților hutteriți (19) De la Valerian la Donatus

A noua persecuție a avut loc sub Aurelian, al treizeci și cincilea împărat roman. După ce decretul său a fost scris și transmis, s-a întâlnit cu judecata divină și a fost omrât.

Sub Dioclețian și Maximian (al patrulea împărat), a zecea și cea mai intensă persecuție împotriva creștinilor a avut loc, astfel încât multe mii au fost omorâți și un număr însemnat a fost izolat pe insule. Dar amândoi acești împărați au primit de la Dumnezeu pedeapsa întreagă pe care o meritau.

Aceasta a fost ultima dintre persecuțile provocate de împărații păgâni împotriva creștinilor, care au trebuit să îndure multă tortură în timpul acestor zece persecuții. Eusebiu, istoricul din vechime al bisericii timpurii, relatează că au fost omorâți prin foc, apă și cu sabia. Au fost înjunghiați, spânzurați, înecați, strangulați și uciși în multe alte feluri. Aceasta s-a petrecut în timpuri și locuri diferite: în Asia, Arabia, Egipt, Palestina și sub împărații romani deja menționați. Câțiva, și bărbați și femei, li s-au legat mâinile și picioarele și atârnați deasupra unei surse de fum, ca și carnea de porc, până când au murit. Unii au avut nasurile și urechile tăiate. Unora li s-au tăiat degetele de la mâini și picioare și apoi li s-a dat drumul. Unora li s-a turnat plumb și smoală încinse peste spate, li s-au împins țepi ascuțiți în unghiile degetelor de la mâini sau le-au fost dinții rupți. Alții erau tăiați în bucăți cu fierăstraie. Un număr a fost aruncat de pe creste înalte pe pietre ascuțite sau ăe spini care le-au sfâșiat trupurile. Alții au fost arși, ciopârțiți cu barde până la moarte sau li s-au rupt oasele, scos ochii și doar după acestea au fost omorâți. Alții erau conduși până la o mare mulțime pentru a fi măcelăriți, astfel încât execuția dura toată ziua, iar săbile lor se toceau. Se grăbeau să fie numărați printre martiri și își ofereau de bunăvoie grumazurile săbiilor călăilor. Alții erau prăjiți, fiind legați de un grătar și de șezuturi de fier, focul arzând sub ei. Alții au avut intestinele scoase din lăuntrul corpurilor lor. Alții au fost aruncați la animale sălbatice fioroase.

Niciunul nu a fost cruțat, nici bărbat, nici femeie, nici tânăr, nici bătrân. Mulți au fost scoși din mijlocul neamurilor lor și lăsați să înfrunte lipsurile împreună cu soția și copiii. Au trebuit să cutreiere munții, confruntându-se cu mari pericole, trăind în despicături ale muntelui, astfel încât unii au fost devorați de bestii sălbatice sau au murit de sete, frig sau din cauza zăpezii. Iar unii s-au pierdut și nu au mai fost găsiți niciodată. Acestea tot se mai întâmplă credincioșilor din lumea întreagă astăzi și a fost din totdeauna așa de la începuturi până în timpurile noastre.

Au fost calomniați din greu și acuzați de asemenea rele ca și consumarea în secret de carne umană. Erau detestați, fiind numiți porci, capete de măgari, hoți ce îi fură pe zei, ucigași de oameni, de copii, câini lascivi, pești malefici ce făceau mizerii odioase cu mame și surori și care ofereau sacrificii de sânge uman și de copil, rebeli, închinători la un măgar, cruce și la spânzurătoare. Au fost numiți inamici ai rasei umane pentru că se separau de ceilalți oameni. Inamici ai lui Dumnezeu pentru că nu se închinau la idoli. Oameni nefolositori, fiindcă nu legau prietenii cu tâlhari sau oameni corupți. Ticăloși disperați, fiindcă se lăsau omorâți pentru credința lor. Toate aceste întâmplări nefericite s-au întâmplat dintr-un singur motiv. Iar adevărații discipoli ai lui Hristos sunt tratați la fel de către lume.

Pe vremea aceea, însă, al treizeci și patrulea papă, Silvestru, a depus mărturie în fața lui Constantin cel Mare, al patruzeci și treilea împărat și l-a câștigat de partea sa cu multe cuvinte de laudă, acceptându-l ca și creștin prin intermediul botezului. Cu intenția benefică de a-i face lui Dumnezeu un serviciu, împăratul a obținut pace pe cuprinsul regatului său pentru papă, în calitate de episcop al Romei și pentru toți cei care se numeau creștini. Aici, pestilențialitatea înșelăciunii care a urmărit în întuneric și molima ce distruge în miez de zi au tăbărât în forță. Au abolit crucea și au forjat-o într-o sabie. Toate acestea s-au întâmplat prin vechea înșelăciune a șarpelui.

Odată cu trecerea timpului, episcopii Romani au preluat controlul. Au obținut putere deplină peste împărați și regi, devenind prostituata babiloniană așezată în putere pe bestia cu șapte capete, îndrăznind să conducă peste peste toate popoarele, dându-le băutură din cupa ei și cutezând să altereze timpul și legea. Oricine care se aventura să vorbească împotriva episcopului Roman sau papă era curând judecat ca eretic și condamnat să moară de sabie, prin foc sau alte mijloace crude. În acest fel, oaia și-a însușit o natură cu adevărat de lup. Aproape toți episcopii Romani, sau papi, au lucrat în secret, dar sub Silvestru munca lor a fost demascată și răul secret arătat. Și deși predicau numele lui Hristos cu buzele lor, prin acțiunile lor l-au negat. Chiar dacă au câștigat mulți adepți, totuși aveau de ce să se teamă, de împărați antihristieni, ca Iulian Apostatul, al patruzeci și patrulea împărat. A folosit viclenia pentru a-i persecuta pe creștini, iar favorurile folosite, laudele și lingușirile sale au făcut mai mulți oameni să îl nege pe Hristos decât reușiseră persecuțile.

Valentinian, al patruzeci și șaptelea împărat, care a fost botezat după datina arienilor, a persecutat pe toți aceeia care se numeau creștini și care nu ascultau de interpretarea sa a scripturii. Dacă nu doreau să lupte sau să practice obiceiurile cavalerești, el ordona ca aceștia să fie executați sau exilați cu o cruzime rar echivalată. Între timp, Donatus un episcop învățat al Cartaginei, a început să învețe și să scrie împotriva papei ca cea mai mare abominație, spunând că papa și urmașii lui nu erau o biserică creștină și nu se bucurau de botez adevărat, pentru că exista doar un botez, Domn, Dumnezeu, o credință, Evanghelie și biserică.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s