Cronica fraților hutteriți (17) De la întrupare la Rusalii

O stea strălucitoare a condus oameni înțelepți ai vestului la el și au făcut nașterea sa cunoscută lui Irod și întregului Ierusalim. A fost prezentat înaintea lui Dumnezeu și sanctificat în Templu ca nou născut și acceptat de dumnezeiescul Simeon și Ana ca salvatori ai lor pe când acesta încă era un bebeluș. Ascultând de porunca Domnului, părinții lui au scăpat de masacrul lui Irod al copiilor nevinovați și au fugit în Egipt. Când Isus avea doisprezece ani el se afla printre învățătorii din Templu. Apoi a mers cu părinții săi și a ascultat de ei. Oamenii erau uimiți de cunoașterea sa a Scripturilor, deși nu le-a studiat niciodată. Și a crescut în înțelepciune, ani și favoare cu Dumnezeu și oamenii. Când Isus, de asemenea numit Hristos , singurul fiu preaiubit al lui Dumnezeu a ajuns la treizeci de ani, a acceptat să fie botezat de către Ioan în râul Iordan – simbolul noului legământ și semn de supunere – ca un exemplu pentru omenire. A suspendat vechea lege rigidă, cu imaginile și simbolurile ei, toate acestea indicându-i împlinirea ei. Această lege presupunea cu adevărat să ai corectitudine în fața lui Dumnezeu, dar acesta n-o putea împlini fiindcă nu avea putere. Astfel că Dumnezeu când a vrut să-și exprime promisiunea cu claritate urmașilor săi, a profețit despre Hristos: ”Sacrificii și ofrande tu n-ai dorit, dar ai pregătit un trup pentru mine. Nu ți-au făcut plăcere ofrande de ardere și cele de păcat. Apoi am spus ”Vezi, eu vin. Așa cum a fost scris despre mine în scrol, O Dumnezeule, doresc să se îndeplinească voia ta.”” Prin aceasta, Isus a lăsat la o parte legea de dinainte și își asumă sarcina pentru care Tatăl l-a trimis în lume. El aduce lumină în umbra întunecată și aduce cuvântul viu din scrieri.

În sprijinul acestui scop a ales doisprezece discipoli, care erau martori adevărați ai învățăturilor și miracolelor pe care le-a făcut – da, ai întregii sale vieți, suferințe, moarte și înviere.

Fariseii și scribii erau plini de invidie și ură împotriva lui și tot încercau să-l omoare. Apoi Iuda Iscarioteanul l-a trădat lor pe treizeci de monede de argint. Au venit cu o mulțime de oameni înarmați cu săbii și ciomege și l-au capturat, pentru că timpul lor a venit și al puterii întunericului.

L-au dus la marele preot Ana și de la Ana la Caiafa. Au mărturisit fals împotriva lui, l-au scuipat în față, lovit cu pumnii în față, legat și l-au dus la procuratorul Ponțiu Pilat. L-au acuzat cu vehemență cum că ar pretinde că este Fiul lui Dumnezeu, a indus în eroare oamenii cu învățăturile sale, i-a agitat în vederea unei revolte și le-a interzis să-i plătească tribut lui Cezar.

Mulțimea l-a condamnat și a strigat, ”Afară cu el! Afară cu el! Crucificați-l! Dacă îl eliberați, veți atrage după voi mânia lui Cezar!” A fost dus de la Pilat la Irod, care l-a trimis înapoi la Pilat. I-au pus o îmbrăcăminte albă pe el și și-au bătut joc de el. A fost biciuit și soldații i-au pus o robă purpurie pe el, o coroană de spini pe cap și un băț în mâna lui dreaptă în loc de sceptru, se puneau în genunchi și i se închinau. Au luat bățul și l-au lovit cu el în cap și și-au bătut joc de el fără milă. L-au condus la Golgota, crucificat împreună cu ucigași și criminali și i-au dat oțet amestecat cu fiere să bea. Și chiar și răstignit pe cruce, trecătorii îl detestau. Dădeau din cap, strâmbau din nas și gura lor stricată spunea ”Cum vei dărâma templul și-l vei reconstrui în trei zile? Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, vino-ți în ajutor și dă-te jos jos de pe cruce.” Și marii preoți și scribii își băteau joc de el pe cruce, spunând, ”Și-a pus încrederea în Dumnezeu, lasă să-l ajute Dumnezeu acum dacă îi face pe plac lui.” Chiar și unul din criminalii cu care a fost crucificat și-a bătut joc de el. În acest fel a suferit cea mai rușinoasă moarte posibilă de dragul omenirii, pentru a o mântui.

Prin marea lui suferință, moarte și vărsare de sânge a pecetluit noul legământ și prin asta a dărâmat zidul ce diviza și a sfâșiat cortina de sus până jos pentru a arăta comoara ascunsă. A adus lumină tuturor celor care se întorc la Dumnezeu de la păcatele lor pentru a vedea, re/cunoaște și experimenta voința perfectă a Tatălui. După învierea sa le-a apărut discipolilor săi victorios, pentru patruzeci de zile, el care a cucerit și distrus iadul, moartea și diavolul. Le-a vorbit despre regatul lui Dumnezeu, poruncindu-le, mai întâi, să predice căința. În al doilea rând, să predice credința în ceea ce a făcut Hristos pentru oameni. Și în al treilea rând, să boteze pe baza mărturiei de credință și să învețe oamenii să observe ceea ce le-a fost poruncit. Ei nu trebuiau să părăsească Ierusalimul până când nu se umpleau cu putere din ceruri, și anume cu Sfântul Duh care le-a fost promis.

Când Domnul Hristos s-a ridicat la ceruri de printre discipolii săi, au continuat să se întâlnească, reprezentând o inimă în rugăciune ferventă. În ziua gloriosului banchet de Rusalii, ei au primit Sfântul Duh. Limbi ca flăcările focului au apărut, vestind mărețele fapte ale lui Dumnezeu. Toți care erau în Ierusalim au rămas perplecși și uimiți când au auzit aceste lucruri, unii spunând una, alții spunând alta. Au început să vorbească despre aceasta având multe opinii. Apoi apostolul Petru s-a ridicat și a făcut o mărturie publică cum că aceasta a fost opera lui Dumnezeu, profețită de demult de către profetul Ioel.

Prin această primă vestire a Evangheliei, trei mii de suflete au crezut într-o zi și au fost botezați și au fost adăugați numărului sfinților. Au rămas fermi întru-învățătura apostolilor, în părtășie, frângerea pâinii și în rugăciune. Dar cei care s-au dovedit falși sau necredincioși au fost pedepsiți cu asprime. Frica s-a pogorât peste toți oamenii. Multe minuni au fost înfăptuite și semne arătate de către apostoli.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s