Cronica fraților hutteriți (16) De la robie la Domnul Isus

După captivitatea din Babilon, Dumnezeu a avut multă compasiune pentru poporul său și i-a eliberat așa cum a promis. Prin Cirus regele persan, Dumnezeu le-a dat drumul, oferindu-le minunata libertate de a reconstrui templul și orașul Ierusalim. Cirus le-a dat înapoi toate vasele folosite pentru închinarea la Dumnezeu și tot aurul și argintul și alte lucruri de care aveau trebuință, pentru că aceasta era lucrarea Domnului. Le-a dat oamenilor lideri: Zorobabel, Ezra scribul, Neemia, care era paharnicul regelui Darius și profeții Naum și Zaharia, care au încurajat oamenii lui Dumnezeu să reconstruiască orașul și templul.

Chiar și după aceasta au mai avut de suferit mult, de exemplu, au avut de-a face cu Holofern (comandantul lui Nabucodonosor), mândrul Haman, Ptolemeu Filometor, regele Egiptului și Antiohus, cel cu elefanții. Dar Dumnezeu i-a salvat și a distrus tiranii în calea sa.

Iosefus ne-a lăsat următoarea relatare a ce a trebuit să îndure poporul lui Israel pentru 481 de ani după robia babiloniană.

Aristobal a fost fiul marelui preot Hircanus la Ierusalim. Când tatăl său a murit s-a autoîncoronat cu diadema regală și a fost numit rege și preot. Deoarece era spurcat, fiindcă își omorâse fratele Antigonus și comițând alte păcate rușinoase, a fost cuprins de dureri insuportabile și a murit după ce a domnit doar un an.

După Iosefus, Dumnezeu l-a numit pe Ianeus (sau Alexandru), frate al lui Aristobal să fie conducător și mare preot. Dar a început să mânânce fără măsură și a devenit grav bolnav, suferind de o febră până când a murit, trei ani mai târziu. Domnia lui în Iudeea a durat pentru douăzeci și șapte de ani. Urmând sfatul său, soția sa Alexandra și fiii săi au continuat să domnească.

Salomeea, care mai era numită și Alexandra, soția lui Ianeus s-a menținut pe tron cu toată pompa regală, dar fariseii dețineau de fapt puterea. Nu a întrebat ce este drept: și totuși a menținut pacea în țara ei pentru toată domnia sa de nouă ani.

Hircanus, un fiul de-al lui Ianeus, a fost numit de către mama sa în slujba de mare preot, oficiu pe care l-a ținut timp de nouă ani. După moartea ei, el a domnit pentru trei luni, iar apoi a fost înlăturat de la putere de către fratele său, care a fost rege și mare preot pentru trei ani și șase luni. Când Pompei l-a dus pe Aristobal la Roma ca și prizonier, îl numește pe Hircanus mare preot. Hircanus a dus o viață onestă și virtuoasă, dar a deschis mormântul regelui David și a luat trei mii de talanți de aur, pe care i i-a dat lui Antioh Pius. Irod cel Mare a ordonat ca acesta să fie omorât. Domnia sa și a fratelui său a ținut pentru treizeci și patru de ani după moartea mamei lor.

Irod, un fiu al lui Idumian Antipater, a fost numit rege peste Iudeea și Ierusalim de către Augustus Caesar și Senatul Roman. Domnia sa a fost una a violenței. Când avea nevoi era milostiv și indulgent, dar altfel a domnit ca un tiran. A masacrat toți băiețeii inocenți de doi ani din Betleem și împrejurimi. Și-a omorât fiii, soția, sora și mulți alți oameni nevinovați. Dar Dumnezeu l-a pedepsit cu asprime. A fost mâncat de viermi și a suferit durere de nesuportat. A murit după ce a condus pentru treizeci și șapte de ani. Hristos s-a născut în al treizecilea an al domniei sale.

Un total de 582 de ani au trecut de la captivitatea babiloniană până la nașterea lui Hristos.

Acuma luând timpul în totalitatea lui, când mai mult de 4360 de ani trecuseră, Dumnezeu și-a dorit să-și țină promisiunea pe care o făcuse lui Adam și Evei și să lipească, în sămânța ei, ce a sfărmat Eva. El și-a pecetluit promisiunea printr-un jurământ făcut lui Avram, Isac și Iacov. El le-a confirmat acestea întregii națiuni israelite prin Moise. El i-a făcut aceeași promisiune lui David și a refăcut-o iarăși și iarăși prin profeții săi.

Prima dată Dumnezeu și-a trimis îngerul la preotul Zaharia din ordinul lui Abiia să-i spună că soția sa Elizabeta va deveni gravidă cu un băiat ce va fi numit Ioan. ”Mulți se vor bucura la nașterea sa. În spiritul și puterea lui Ilie, el va face loc Domnului și va pregăti un popor virtuos, întorcând inimile taților înspre copiii lor.” Nașterea acestui copil în timp ce tatăl său nu știa a provocat uimire de-a lungul și de-a latul Israelului. La timpul stabilit, a venit ca o lumină strălucitoare, o voce plângând în sălbăticie.

În același timp. Dumnezeu i-a dezvăluit îngerului Gabriel secretul Cuvântului său, care era din eternitate, înainte ca lumea să fi fost făcută. A fost ascuns urechilor și ochilor strămoșilor. Deoarece vroia să strângă la el descendenții lui Avraam (nu îngerii), l-a trimis pe Gabriel în orașul Nazaret din Galileea, la fecioara proorocită de Isaia. Numele ei a fost Maria, din seminția lui David. Îngerul Gabriel i-a proclamat pacea Domnului: cum că ar fi binecuvântată (eliberată de blestem). Că prin puterea de sus, prin lucrarea Sfântului Duh, ea va concepe un fiu. Iar Cel Sfânt ce i se va naște va fi numit Emanuel, Isus, fiul lui Dumnezeu.

Acestea se petreceau în al douăzeci și nouălea an în care regele Irod cel Mare domnea în Iudeea. El era un străin din Idumeea. Aceasta era ca să se împlinească profeția patriarhului Iacob cum că sceptrul nu va trece de la Iuda până când un conducător va fi dat în Șiloh.

Când fecioara a primit cuvântul îngerului în credință, a luat formă umană înăuntrul ei și a devenit fruct viu. Și așa a fost Maria primită de Elizabeta ca mama Domnului ei și a fost recunoscut cu bucurie de către Ioan Botezătorul în timp ce el se afla încă în pântecele mamei sale.

În al patruzeci și doilea an al domniei lui Cezar Augustus, acest copil a fost născut pe teritoriul Iudeeii, în orașul lui David, numit Betleem, așa cum a fost proorocit de către profetul Mica. El a fost vestit de către îngeri păstorilor de pe câmp. Acesta a fost circumcis în a opta zi, în concordanță cu obiceiul evreiesc, și numit Isus.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: