Cronica fraților hutteriți (14) De la Ioas la Ezechia

Amația (însemnând ”puterea și măreția sunt cu Domnul” și ”cineva ce conduce oamenii de la Domnul”) a fost fiul lui Ioas. A devenit rege al Iudeeii pe când era de douăzeci și cinci de ani. Numele mamei sale a fost Ieoadan din Ierusalim. A omorât ucigașii tatălui său. A doborât zece mii de edomiți în Valea Sării și a alungat alți zece mii de pe creste. Apoi a ales idolii Seirului să-l reprezinte, i-a venerat și a disprețuit profeții pe care Dumnezeu i i-a trimis. Nu s-a oprit din a lupta împotriva lui Ieoas, regele Israelului.A fost rănit și luat prizonier, toate bogățiile jefuite împreună cu copiii săi. A fugit la Lachis, unde a fost luat prin surprindere, omorât și adus înapoi la Ierusalim, unde a fost îngropat cu înaintașii lui. A condus Iuda pentru douăzeci și nouă de ani.

Ozia, zis și Azaria ( însemnând ”Dumnezeu este ajutor,” ”puterea Domnului” și ”ajutor vine de la Domnul”) a fost fiul lui Amația și a devenit rege pe când avea șaisprezece ani. Numele mamei sale a fost Iecolia din Ierusalim. Ozia a făcut ceea ce era plăcut în ochii Domnului cât timp a trăit Zaharia, care l-a instruit privind legile. Dumnezeu l-a ajutat în războaiele sale împotriva filistenilor, arabilor, meuniților și amoniților. A fortificat Ierusalimul. Ozia a avut o armată puternică, iar faima sa a fost mare. Dar, cu cât puterea sa a crescut, a început să se fălească în inima sa și chiar a îndrăznit să își aroge funcția de preot. Din această cauză l-a lovit lepra, a fost izolat și a trebuit să locuiască într-o casă separată până la sfârșitul vieții. A fost îngropat pe câmpul de îngropăciune lângă mormintele regale, după ce domnise în Ierusalim pentru cinzeci și doi de ani.

Iotam (însemnând ”Domnul o/îl va aduce la o concluzie și o/îl va spori” și ”el este executorul”) a fost fiul lui Ozia. Avea douăzeci și cinci de ani când a devenit rege al lui Iuda. Numele mamei sale a fost Ierușa, fiica lui Țadoc. El a făcut ceea ce era plăcut Domnului, însă nu a intrat în casa Domnului, ci a construit poarta ei, zidul orașului și multe alte clădiri. A înfrânt copiii Amonului și i-a silit să plătească tribut. A murit și a fost îngropat în orașul lui David după ce a domnit la Ierusalim pentru șaisprezece ani.

Ahaz (însemnând ”posesor,” ”atacator” sau ”cineva care convertește”) a fost fiul lui Iotam și a devenit rege al Iudeeii pe când avea douăzeci de ani. A făcut rău înaintea Domnului și a făcut aceleași abominații ca și Israel. Avea făurite din metal imagini ale Baalilor, a făcut sacrificii pe fiecare vârf verde de deal și în valea Hinom și și-a ars fiii în foc.

Când Rezin, regele Siriei și Peka, regele Israelului au vrut să atace Ierusalimul, Domnul i-a vorbit lui Ahaz prin intermediul lui Isaia, spunând că așa ceva nu se va întâmpla. I-a spus lui Ahaz: ”Cere un semn, ori în vale, ori pe culmi,” dar Ahaz nu l-a testat pe Domnul. Atunci, Isaia a spus ”Nu este destul că ofensezi oamenii, dar îmi ofensezi și Dumnezeul meu!”. Apoi Domnul însuși a promis un semn, spunând: ”Priviți, o fecioară va concepe și da naștere unui fiu care va fi numit Emanuel, ce înseamnă, Dumnezeu cu noi.” Deoarece Ahaz nu și-a pus credința în Domnul, credința nu l-a însoțit, de asemenea. Rezin sirianul a venit împreună cu Peka, iar acești doi împărați au dat o mare bătălie împotriva lui Iuda, luând mulți prizonieri. Dar Ahaz a cerut ajutor regelui Asiriei și a mărit cu mult păcatul său împotriva Domnului. A închis ușile templului, distrus adevărata închinare la Domnul și a construit altare și amplasat idoli în fiecare colț al Ierusalimului, apoi a murit. Nu i-a fost conferită onoarea de a fii înmormântat printre regi, și totuși a domnit în Ierusalim pentru șaisprezece ani.

Ezechia (însemnând ”Domnul preia controlul” și ”puterea și încrederea mea este Domnul”) a fost fiul lui Ahaz și a devenit rege în Iudeea la vârsta de douăzeci și cinci de ani. Mama sa a fost Abia, fiica lui Zaharia. A făcut ceea ce era plăcut în văzul Domnului, așa cum strămoșul său David făcuse. A îndepărtat împuțiciunea de pe sanctuar și a făcut tot ce se poate pentru a reintroduce adevărata închinare la Domnul. A distrus stâlpii sacri, sfărmat șarpele de bronz pe care Moise îl făcuse și a ținut Paștele cu mare bucurie, ceea ce nu s-a întămplat de pe timpul lui Solomon.

În al șaselea an al domniei lui Ezechia, Israelul a fost condus departe, în Asiria de către Șalmaneser. Dar Ezechia a dat comori din casa sa proprie și din templu regelui Sanherib. Și pentru că Sanherib tot nu lăsa Iuda în pace, blestema pe Dumnezeu în sanctuarul său, Dumnezeu și-a ajutat poporul trimițând un înger care într-o noapte a măcelărit 185.000 de oameni în tabăra lui Sanherib.

Când Ezechia s-a îmbolnăvit, Domnul i-a auzit ruga, aducându-i alinare prin Isaia și mărindu-i viața. Profetul l-a certat atunci când acesta și-a arătat comorile trimișilor babilonieni, dar Domnul a fost milos cu el pentru că a redevenit modest. A murit cu o inimă adevărată și a fost îngropat la locul de îngropăciune al descendenților lui David. A domnit în Ierusalim pentru douăzeci și nouă de ani.

Manase (însemnând ”unul ce este uituc”) a fost fiul lui Ezechia și a devenit rege pe când avea doisprezece ani. Mama sa a fost Hepziba. A făcut ce nu era plăcut în ochii Domnului, copiind toate abominațile păgânilor. A refăcut înălțimile, înălțat altare Baaliilor, făcut stălpi de-ai lui Așera, venera oștirile cerului, sacrificat pe fiul său în foc, practicat vrăjitoria și divinația, consultat mediumuri și spiritiști și a pus un stâlp Așera în casa Domnului. Prin urmare, Domnul a jurat să aducă așa dezastru peste Iuda încât toate urechile ale tuturor care vor auzi despre aceasta să se furnice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: