Cronica fraților hutteriți (13) De la Solomon la Ioas

Fiul lui Solomon, Roboam(însemnând ”nebunia oamenilor”)a distrus poporul cu tirania sa. Naama amonita l-a născut și tot Israelul a venit la Sihem să îl ungă rege în locul tatălui său. Dar a urmat sfatul tinerilor din anturajul său și a dat poporului un răspuns crud, astfel încât zece triburi ale lui Israel s-au întors împotriva lui și l-au ales pe Ieroboam, fiul lui Nebat din Efraim, să le fie rege. Aceasta s-a petrecut în concordanță cu cuvintele rostite de Dumnezeu prin profetul Ahia. Roboam a rămas rege doar peste Iuda, domnind în Ierusalim. Apoi, faraonul Egiptului Șișac a venit cu armata sa. A luat comorile din templul Domnului și palatul regal, scuturile de aur făurite pentru Solomon și tot ceea ce putea fi luat. Roboam a domnit pentru șaptesprezece ani.

Abiam (care înseamnă ”Tatăl este Domn”) a fost fiul lui Roboam. Numele mamei sale a fost Maaca, fiica lui Abisalom. După moartea tatălui său, Abiam a devenit rege în Iudeea. A luptat împotriva lui Ieroboam regele Israelului și pentru că și-a pus încrederea în Domnul, Domnul l-a făcut victorios. Când a început Abiam să nu mai asculte de Domnul și să păcătuiască la fel ca tatăl său, a murit, domnind la Ierusalim pentru doar trei ani.

Asa (însemnând ”un medic” sau ”cineva care aduce înapoi sănătatea”) a fost fiul lui David. Numele mamei sale a fost Maaca, o fiică de-a lui Abisalom. Pentru o perioadă îndelungată de timp a făcut ceea ce era plăcut în ochii Domnului. Prin urmare, Dumnezeu l-a ajutat să înfrângă armatele mari ale etiopienilor. I-a luat mamei sale titlul de împărăteasă, a eliminat idolatria și a readus venerarea cea adevărată a lui Dumnezeu. Dar când i-a cerut regelui sirian ajutor împotriva lui Israel și a întemnițat pe profetul Hanani(care îl certase) și când a oropsit câțiva din oamenii săi, atunci s-a îmbolnăvit de picioare. În loc să caute sprijinul Domnului, a căutat ajutorul medicilor, astfel că a murit. A domnit în Ierusalim pentru patruzeci și unu de ani.

Iosafat (care înseamnă ”judecata Domnului” sau”Domnul va judeca”) a fost fiul lui Asa, mama lui a fost Azuba, fiica lui Șilhi. A devenit rege în Iudeea, după tatăl său Asa. Iosafat a făcut ceea ce era plăcut Domnului și a făcut mari eforturi în favoarea reintroducerii slujirii Domnului. Dar l-a ajutat pe Ahab, regele nedivin al lui Israel și a luptat alături de el. A fost certat cu severitate de Iehu, fiul lui Hanani, pentru că i-a iubit pe cei ce l-au urât pe Domnul.

Iosafat a fost atins de cuvintele lui Iehu, iar el și oamenii săi s-au căit și au căutat ajutorul Domnului. Când oamenii din Moab, Amon și dealurile din Seir l-au atacat, Domnul l-a ajutat, cum a promis prin Iahaziel levitul, făcând inamicii lui Iosafat să se distrugă unul pe altul.

În sfârșit, a făcut o alianță cu Ahazia, regele cel rău al Israelului și i s-a alăturat în efortul său de a construi nave. Eliazar a profețit împotriva acestui proiect, iar vasele s-au scufundat. Iosafat a domnit în Ierusalim pentru douăzeci și cinci de ani.

Ioram(însemnând ”nunta regală este întru-Domnul” și ”Domnul respinge”) a fost fiul lui Iosafat. Avea treizeci și doi de ani când a devenit rege al Iudeeii. La fel ca regii Israelului a făcut rău în ochii Domnului, omorând șase din frații săi. Apoi, Dumnezeu a aprins spiritele filistenilor și ale arabilor, așa cum profetul Ilie prevăzuse. Aceștia au luat tot ceea ce au găsit în casa regelui împreună cu fiii și nevestele sale, cu excepția lui Iehoahaz. Și în acord cu cuvântul Domnului, Ioram a zăcut bolnav doi ani. Intestinele i-au căzut din el, producându-i mare agonie. A domnit în Ierusalim pentru opt ani.

Ahazia (însemnând ”acela care îl controlează pe Domnul” sau ”acela ce îi rezistă Domnului”) a fost fiul lui Ieoram și a devenit rege al iudeilor la douăzeci și doi de ani. Numele mamei sale era Atalia, fiica lui Omri și sora lui Ahab. Ahazia a călcat pe urmele lui Ahab și a făcut rău în ochii Domnului. Iar mama lui i-a încurajat purtarea. L-a ajutat pe Ioram, regele Israelului, să lupte împotriva Siriei și mai târziu l-a vizitat la Izreel, pe când acesta era bolnav. Acolo, Iehu, fiul lui Nimși l-a omorât. Ahazia a domnit la Ierusalim pentru un an.

Când mama lui Ahazia, Atalia (fiica lui Omri, regele Israelului) a văzut că fiul ei este mort, a căutat să omoare pe fiecare descendent al casei regale iudee. Dar Iehoșeba, sora lui Ahazia, soția lui Iehoiada preotul, l-a răpit pe Ioas împreună cu doica sa și i-a ascuns în casa Domnului. Atalia a fost izgonită din casa Domnului și omorâtă cu sabia la porunca preotului Iehoiada. A domnit peste Iuda de la Iersualim pentru șapte ani.

Ioas (însemnând ”focul Domnului,” ”sacrificiul Domnului” și ”nu durează” sau ”de tranziție”) a fost fiul lui Ahazia. Mama lui a fost Zibia de la Ber-Șeba. Când avea șapte ani, Iehoiada preotul l-a uns și l-a așezat pe tronul regal al iudeilor. Ioas a distrus Baalii și toată idolatria și a reintrodus cu perseverență adevărata închinare în casa Domnului. A repus în funcțiune toate funcțiile desemnate de David în concordanță cu legea lui Moise. A adus reparații trebuincioase casei lui Dumnezeu și acolo a făcut sacrificii zilnice pentru a-i fii pe plac Domnului. Cât timp preotul Iehoiada a trăit, Ioas a făcut ceea ce era plăcut în ochii lui Dumnezeu. Dar după moartea lui Iehoiada, fruntașii iudei i-au jurat obediență regelui Ioas și când le-a cedat, toți aceștia și-au întors fața de la Dumnezeu și venerau idoli. Deși Domnul i-a certat prin profeții săi, ei nu i-au acordat atenție. Regele a uitat toate beneficiile primite de la Iehoiada și și-a omorât fiul, pe Zaharia, în curtea casei Domnului. Prin urmare, Domnul i-a dat în mâinile sirienilor pe Ioas și într-un final acesta a fost omorât de proprii săi servitori. A domnit la Ierusalim pentru patruzeci de ani.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s