Cronica fraților hutteriți (9) De la Serug La Iacov

Nahor (însemnând ”pace prin lumină”, ”sacrificiu al focului”) a fost fiul lui Serug, al optulea în descendență numărându-l pe Șem. Când avea 29 de ani, l-a făcut pe Terah. La 222 de ani după potop. După aceasta a trăit 119 ani și a murit pe când Avram avea 49 de ani.

Terah ( însemnând ”unul care dă pășuni, revigorează sau care face să se simtă în viață”) a fost fiul lui Nahor, al 9-lea în descendența lui Șem, acesta fiind inclus. Pe când avea 70 de ani, l-a făcut pe Avram, 292 de ani după potop. După aceasta a trăit 135 de ani și a murit în timpul lui Avram, pe când Isac avea 35 de ani.

Avram (însemnând ”un tată măreț”) a fost fiul lui Terah, al 10-lea în descendență numărându-l și pe Șem. Pe când avea 75 de ani, a fost chemat de Dumnezeu să își părăsească idolii la care se închina, țara lui de baștină și rudele-la 367 de ani după potop. Ascultând de Cuvântul Domnului, a călătorit din Haran în tărâmul Cananului, devenind un străin acolo.

De la potop până când Avram a primit chemarea însumăm un total de 367 de ani.

Avram din Caldeea, un pelerin chemat de Dumnezeu în tărâmul Cananului, s-a dus în Egipt din cauza foametei. Nevasta sa, Sarai i-a fost luată de către rege, dar i-a fost înapoiată, până la urmă. A mers pentru o a doua oară la Betel, în Canan, chemând numele lui Dumnezeu și separându-se de fiul fratelui său, Lot. Urmând promisiunea divină, a plecat înspre Hebron și a trăit pe lângă stejarul de la Mamre. L-a salvat pe Lot, oamenii și prada. A fost hrănit și binecuvântat de regele din Salem, dându-i a 10-a parte din toate posesiunile sale.

Dumnezeu i-a promis copii fără de număr. Aceștia nu au fost tratați cum se cuvine într-un tărâm straniu Și totuși, a fost voia Domnului să îi conducă cu mână forte afară și să le dea tărâmul Cananului ca și posesiune. Ismail a fost născut de către slujitoarea sa Hagar. Dumnezeu i-a schimbat numele din Avram în Avraam (însemnând ”un tată al multor oameni”) și a intrat într-o comuniune de durată cu el. S-a marcat cu semnul acesteia pe corp, cu sânge, ca o promisiune însemnată că în el și în toți urmașii lui, toate popoarele vor fi binecuvântate. Și lui deasemenea, Domnul i-a arătat apocalipsa ce se va îndrepta împotriva sodomiților din cauza poftelor lor trupești. Avraam a călătorit din nou din Canan și a mers la Gerar. Regele Abimalec i-a luat-o pe Sara de lângă el și la porunca Domnului i-a dat-o înapoi, împreună cu un dar însemnat. După aceasta, Avraam s-a rugat Domnului pentru rege, iar regele și soțiile sale au fost vindecate. A fost un străin pentru douăzeci și cinci de ani înainte ca Sara, cea în vârstă de nouăzeci de ani să i-l nască pe Isac. Când era pe punctul de a-și sacrifica fiul urmând porunca divină, Dumnezeu i-a dat pe fiul său înapoi cu jurământul că binecuvântarea lui Dumnezeu va fi dată prin acesta. Avraam i-a dat-o lui Isac pe Rebeca ca soție și l-a făcut pe Isac moștenitor al tuturor bunurilor sale: a murit în al o sutălea an al pelerinajului său, pe când Iacob avea cincisprezece ani, iar fiul lui Noe, Șem încă mai trăia.

Isac (care înseamnă ”bucurie” sau ”râset”) a fost fiul lui Avraam. Pe când avea șaizeci de ani, l-a făcut pe Iacob, la optzeci și cinci de ani după ce tatăl său a fost chemat să meargă în Canan. Dumnezeu și-a reînnoit promisiunea ce i-a făcut-o tatălui său, Avraam. Pentru că era secetă, el a călătorit încă o dată la Gerar, la regele filistenilor și după aceasta la Berșeba, unde a chemat numele Domnului și l-a binecuvântat pe fiul său, Iacob. Când era în vârstă de 180 de ani moare, fiind plictisit de viață, cu zece an ca Israel să intre în Egipt. Fiii lui, Iacob și Esau l-au îngropat la locul de îngropăciune al tatălui său.

Iacob (însemnând ”cineva care supune opresiunii sau înfrânge”) a fost fiul lui Isac, ales și iubit de Dumnezeu încă de pe vremea când se afla în pântecele mamei sale. Datorită providenței lui Dumnezeu, el a primit binecuvântarea tatălui său și lui, Dumnezea i-a reînnoit și întărit promisiunea pe care le-a făcut-o înaintașilor săi, Avram și Isac. Urmând sfatul părinților a călătorit la Haran, în Mesopotamia, la fratele mamei sale. Acolo, Dumnezeu i-a dat doisprezece fii, născute din fiicele lui Laban, Leea și Rahela și din cele două slujitoare ale acestora. După aceasta, a avut grijă de oile socrului său timp de mulți ani. El a călătorit la ordinul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea completă a lui în tărâmul Cananului. S-a luptat cu îngerul și s-a împăcat cu fratele său, Esau. A primit numele Israel (însemnând ”o inimă pe care Dumnezeu o vede”). Prin urmare, urmașii fiilor săi au fost numiți cele doisprezece triburi ale lui Israel.

Prin intermediul minunatei providențe divine, cel mai iubit fiu al său, Iosif, a fost dat ismaeliților. Frații săi, care erau invidioși pe el și îl urau, l-au schimbat pe douăzeci de arginți și a fost vândut aghiotantului faraonului din Egipt. Deși a trecut printr-o mare frică și neliniște când a fost întemnițat din cauza soției stăpânului său, Dumnezeu l-a ajutat să iasă din închisoare de tot și să primească postul de supraveghetor al pământului întreg al regatului Egipt.

Când o mare foamete a venit peste tot pământul Cananului și Egipt, a oferit pâine pentru poporul său și pentru mulți alții. Frații săi, care în trecut l-au vândut, s-au umplut cu frică și au suferit când au aflat cine era acum. Cu tatăl lor, Iacob și cu toate posesiunile lor au mers în Egipt. Dumnezeu i-a promis lui Iacob la Berșeba că va rămâne împreună cu acesta la dus, cât și la întors. Când Iosif i l-a prezentat faraonului pe tatăl său, Iacob avea 130 de ani. După aceasta, Iacob a mai trăit șaptezeci de ani și a murit în Egipt, iar Iosif și fii lui Iacob l-au îngropat lângă înaintașii acestuia, în tărâmul Cananului. Șaptezeci de suflete l-au însoțit pe Iacob în Egipt; numărul lor se va multiplica cu rapiditate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s