Cronica fraților huteriți (8) De la Chenan la Serug

MAHALAHEL (însemnând ”cel ce îl glorifică pe Domnul”) a fost fiul lui Kenan, al cincilea în descendență numărându-l și pe Adam. Pe când era de 65 de ani, l-a făcut pe Iared, la 460 de ani după creație. După aceasta a trăit 800 de ani și a murit în timpul lui Noe, la 234 de ani înainte de potop.

Enoh (însemnând ”un om dedicat lui Dumnezeu”) a fost fiul lui Iared, al șaptelea în descendență, numărându-l și pe Adam. Pe când avea 65 de ani l-a făcut pe Matusalem, 687 de ani după creație. După aceasta a trăit pentru 300 de ani și Dumnezeu a fost foarte mulțumit de el. În timpul lui Lameh, înainte de potop cu 669 de ani, a fost luat de Dumnezeu, astfel încât nu a experimentat moartea.

Matusalem (înseamnă ”victorie asupra morții”) a fost fiul lui Enoh, al optulea în descendență, Adam fiind și el numărat. La 187 de ani l-a avut pe Lameh, 874 de ani după creație. După aceasta, a trăit pentru 782 de ani și a murit în anul de dinainte de potop.

Lameh (însemnând ”un om ce a fost smerit”) a fost fiul lui Matusalem, al nouălea descendent de la Adam, și acesta din urmă fiind numărat. La vârsta de 182 de ani l-a avut pe Noe, la 1056 de ani după creație și și-a enunțat speranța în felul următor, spunând că ”Acesta ne va aduce alinare în munca noastră.” După aceasta a trăit 595 de ani, murind cu 5 ani înainte de potop.

Noe (care înseamnă ”un pacificator” sau ”cel care alină”) a fost fiul lui Lameh, al zecelea în descendența lui Adam, numărându-l și pe acesta. Pe când avea 500 de ani îl are pe Șem, 1556 de ani după creație și 100 de ani înainte de potop. A trăit pentru 350 de ani după potop și a murit în timp ce Avram avea 57 de ani.

Toți aceștia menționați mai sus au sperat să primească salvarea Domnului prin intermediul sămânței Domnului. Dar pentru că toți oamenii și-au întors fața de la Domnul înspre tot felul de rele, Dumnezeu a regretat crearea omului. Totuși, Noe a primit milă deoarece cu smerenie a urmat porunca Domnului și a construit arca. Din această cauză, el și întreaga lui familie au fost salvați de la judecată împreună cu toate creaturile care au intrat în arcă, așa cum a poruncit Dumnezeu. Tot ceea ce trăia pe pământul uscat trebuia să fie distrus din cauza păcatelor și a răutății omului. În marea sa mânie, Dumnezeu a deschis ferestrele cerurilor și toate izvoarele Pământului și a lăsat ploaia să cadă până când apa era deasupra celui mai înalt munte cu 15 coți. Iar această inundație, trimisă ca pedeapsă pentru toți păcătoșii, a durat un an întreg și câteva zile. Numărul anilor de la începutul lumii până la sfârșitul potopului este de 1656.

Apoi, aflându-se în sinceră compasiune, deși în toiul furiei sale, Dumnezeu s-a gândit din nou la Noe, familia lui și la toate animalele din arcă. A pus punct mâniei și pedepsei sale, scoțând Pământul încă odată din apă și poruncind tuturor creaturilor să se înmulțească.

Dar Noe, conștientizând că a fost salvat de Dumnezeu, a adus cu repeziciune o jertfă Domnului, alegând dintre toate animalele și păsările curate. Magnificul dar l-a mișcat pe Dumnezeu atât de mult încât a promis ca niciodată să nu mai distrugă oamenii, animalele și păsările prin apă. El a făcut o înțelegere cu Noe și cu toate viețuitoarele și a promis să își întindă arcul (engl. Bow, idem rainbow: curcubeu) ca un semn sigur în nori pentru a reaminti oamenilor de aceasta pentru totdeauna. Și prin acest semn, credincioșii și-au amintit mila sinceră a lui Dumnezeu, așa cum ne-o arată ceea ce urmează.

Prima dată Șem (însemnând ”renumitul și mărețul”) a fost fiul lui Noe, care a primit binecuvântarea tatălui său. Doi ani după potop, pe când avea 103 ani, l-a făcut pe Arpahșad. După aceasta, a trăit 500 de ani și a murit în timpul lui Isac, când Iacob avea 48 de ani.

Arpahșad (însemnând ”unul care oferă plăcere și care va lecui toate nevoile”) a fost fiul lui Șem și al doilea în descendență, numărându-l și pe Șem. La 37 de ani după potop, în al 35-lea an de viață l-a făcut pe Șelah. După aceasta, a trăit 403 ani și a murit în timpul lui Avram, când Isac avea 48 de ani.

Șelah (care înseamnă ”trimis ca o viță sau ramură”) a fost fiul lui Arpahșad, al treilea în linia de descendenți, Șem fiind numărat. 67 de ani după potop, în al 30-lea an al vieții sale, l-a avut pe pe Eber. După aceasta, a trăit 403 ani și a murit în timpul lui Isac. Iacob avea 18 ani atunci.

Eber (însemnând ”un victorios,” ”un camarad,” ”un companion,” sau ”un discipol”) a fost fiul lui Șelah, al 4-lea în descendență, numărându-l pe Șem. Când avea 34 de ani, l-a făcut pe Peleg, 101 ani după potop, în timpul ce Pământul era divizat. A mai trăit 430 de ani după aceasta și a murit în timpul lui Isac. Iacob avea 79 de ani.

Peleg (care înseamnă ”o ramură” sau ”un altoi”) a fost fiul lui Eber, al 5-lea în descendență, Șem fiind numărat. Când avea 30 de ani, l-a făcut pe Reu, 131 de ani după potop. După acest eveniment, a trăit 209 ani și a murit în timpul lui Terah, când Avram avea 48 de ani.

Reu (însemnând ”păstor,” ”hrănitor,” ”prieten,” sau ”vecin) a fost fiul lui Peleg, al șaselea în descendență, numărându-l pe Șem. Când avea 32 de ani, l-a făcut pe Serug, 164 de ani după potop. După aceasta a trăit 207 ani și a murit în timpul lui Terah, pe când Avram avea 78 de ani și era în Canan deja de 3 ani.

Serug (însemnând ”o viță,” ”o rămurică,” ”stăpân de vie,” și ”unul care își plătește muncitorii”) a fost fiul lui Reu, al șaptelea în descendeță, Șem fiind numărat. Pe când avea 30 de ani, l-a avut pe Nahor, 193 de ani după potop. După aceasta a trăit 200 de ani și a murit în timpul lui Terah. Avram avea 101 ani.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: