Cronica fraților hutteriți(7) De la Adam la Chenan

În continuare citiți un rezumat modest, dar amănunțit al istoriei de la începutul lumii până în contemporaneitate, prin care ne este relatat modul în care Dumnezeu și-a început lucrarea și a continuat-o printre oamenii săi.

Singurul și preamărețul Domn a cărui putere se află peste toate lucrurile se numește Shaddai, care înseamnă cineva cu autoritate totală, acesta deținând bunătate și bine din abundență, un Tată și Creator al tuturor și tuturora. Cu grija sa atotvăzătoare și sfat echilibrat, el deja a stabilit legile pentru tot ceea ce a creat, în armonie cu felul său de a fi etern. El a stabilit tot ceea ce se va întâmpla de la începutul lumii până în contemporaneitate-chiar până la ultima zi. Pentru a-și face cunoscută puterea lui nemăsurată și glorioasa lui măreție, astfel încât fiecare și fiece să fie în stare să îl recunoască cu adevărat lasă ca și Cuvântul gurii sale să separe lumina de întuneric și ziua de noapte și a început să separe apele de deasupra de apele de dedesubt. Între ele a semănat bolta cerească numind-o ceruri și a adunat toată apa de dedesubt și a numit-o mare. A separat solul uscat de ape și l-a numit pământ. Iar Dumnezeu a poruncit acestui tip de pământ ca pe el să crească iarbă, plante, multe flori, pomi fructiferi și fiecare soi de arbust, fiecare dintre acestea având sămânța sa. El a ornat cerurile cu soarele, luna și stelele după care timpul poate fi măsurat. În continuare, el creează frumoase animale din apă, păsări și pești care vor trăi de acum încolo în aer și apă; iar din pământ, Dumnezeu a creat multe patrupede și animale care se târăsc pentru ca acestea să viețuiască pe pământul uscat.

Prin toate acestea, Dumnezeu și-a arătat puterea: orice comandă gura sa, Spiritul său poate îndeplini. Odată ce Cuvântul său pleacă din gura sa, munca sa se găsește acolo, perfectă, desăvârșită. Prin intermediul unei porunci, tot ceea ce el își dorește, se face. Ceea ce îl mulțumește este făcut,așa cum el spune, ”Eu sunt Domnul, eu singur am făcut toate lucrurile și nu este altul în afară de mine.” Dar Dumnezeu în măreția sa nu a putut să i-a seama tuturor creaturilor cărora le-a dat viață, nu mai vorbim de onorarea și preamărirea sa într-un mod adecvat. Astfel încât, el a luat un bulgăre de pământ, a modelat un om cu toate membrele și l-a creat după propria sa imagine suflând un suflet viu în-tr-ânsul. Și Domnul a binecuvântat omul mai mult ca orice altă creatură cu raționament, cunoaștere și simțuri, astfel încât omul să recunoască în Dumnezeu, creatorul său, să îl laude, iubească, respecte poruncile și să îi fie frică de el toată viața sa de om. Dumnezeu a rânduit creația muncii sale într-o carte înaintea acestui om binecuvântat din plin, ca să îi fie posibil să învețe despre marea sa putere și glorie. Iar el l-a pus pe om să stăpânească peste toate, deoarece omului îi era dat să aibă totul în puterea sa și să se folosească de asta. Dar, înainte la toate, el trebuia să se închine în fața Dumnezeului și Creatorului său. Și pentru ca omu să nu fie prea încrezător sau să trăiască fără niciun fel de grijă, Dumnezeu i-a dat o poruncă foarte serioasă: căci, deși avea putere să stăpânească peste toate lucrurile create, totuși el trebuia să fie circumspect la fructul din pomul cunoașterii binelui și al răului, care se afla în mijlocul grădinii, pentru că în ziua în care el avea să guste din fructul acestuia, el va muri.

Atât timp cât acest om și-a folosit autoritatea sa dată de Dumnezeu în mod adecvat, el s-a întors înspre lumină cu ochi deschiși și o inimă bucuroasă, fără a-i fi frică de Creatorul său. Dar femeia care a fost luată din coastele lui a urmat sfatul șarpelui. Ea a convins omul să facă la fel. Imediat după ce a mâncat fructul oprit, el a început să urască lumina și să fugă de ea. Șarpele și-a primit pedeapsa. La fel și femeia și Adam însuși. Și totuși, Domnul având compasiune față de rasa umană a promis ca prin sămânța femeii aceasta să continue prin intermediul procreării.

Adam și-a pus speranța în această promisiune, fiindu-i lumină și alinare pentru inimă. Deasemenea, el și-a direcționat descendenții înspre lumină, înspre Cuvântul promisiunii divine. Putem vedea aceasta în fiul său Abel, care, prin slujbă și ofrande era plăcut în ochii lui Dumnezeu. Și alții sunt numiți în Biblie, care cu credință sperau și tânjeau să fie cuprinși de această lumină. Aici avem o listă a acestora pusă în ordine, de la începutul timpurilor.

Mai întâi se naște Adam (însemnând ”luat din pământ” sau ”umanitate), primul om creat, un fiu al lui Dumnezeu. Pe când avea 130 de ani, el a avut un fiu pe nume Set, prin soția sa Eva, pe care Dumnezeu a creat-o din coastele lui Adam. După aceasta, el a trăit 800 de ani și l-a prins pe Lameh, al nouălea descendend, el fiind luat drept primul și moare 726 de ani înainte de potop.

Set (însemnând ”un conducător”) a fost fiul lui Adam. Când a avut 105 ani, l-a conceput pe Enos, la 235 de ani după creație. În această perioadă, oamenii au început să strige numele Domnului. Set a trăit pentru 807 ani după nașterea lui Enos și mulți ani în timpul vieții lui Lameh. A trăit până la 614 ani înainte de potop.

Enos (însemnând ”muncitor” sau ”om trist”) a fost fiul lui Set. Când avea 90 de ani, l-a făcut pe Kenan, 325 de ani după creație. După aceasta el a trăit pentru 815 ani și a murit în timpul lui Noe, 516 ani după potop.

Kenan (însemnând ”cel ce are proprietăți”) a fost fiul lui Enos, al patrulea descendent al lui Adam (și acesta din urmă fiind inclus) . Când a avut 70 de ani, el l-a avut pe Mahalalel. 395 de ani după creație. După aceasta a trăit 840 de ani și a murit în timpul lui Noe, cu 421 de ani înainte de potop.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: