Susa, capitala Elamului

”…parți, mezi, elamiți, locuitori din Mesopotamia…” scrie la Fapte 2 în ce limbi s-a revărsat Duhul, vorbind tuturor popoarelor imperiului care a început cu capul de aur.

Cine au fost Elamiții? Unde a fost Elamul? Când a început?

Foarte simplu, Elam a fost fiul lui Sem, nepot al lui Noe.
Dacă ne uităm la această hartă, Elam trebuie că a trăit cam 400 de ani, era generația nepoților lui Noe. Destui ani ca să aibă 10 generații de urmași, un popor întreg: să punem doar 10 copii de generație: prima 5 famili, a doua 25 familii, a treia 125 familii, a patra 625 de familii, a cincea 3000, a șasea 15000, a șaptea 75000, a opta 37500, a noua …in sfarsit aproape un milion de oameni in cateva secole, si probabil Elam i-a văzut pe toți. E normal că toată ginta a luat numele lui.
begypt

Elamiții, urmașii lor, mergând spre răsărit s-au așezat pe țărmul estic al golfului Persic, Elamul având capitala la Susa:

elam

Despre Susa scrie multe în Biblie. Neemia a fost paharnic la Susa, Estera a fost împărăteasă la Susa, acolo a fost Mardoheu, acolo a murit Haman agaghitul, la Susa a visat Daniel, pe malul râului Ulai, visele cu țapul și berbecul, cu serile și diminețile, cu anii.

Unde e Susa, ce a rămas din Susa? În Iran, orașul Shush.
Dacă-l căutați pe Maps, îl veți găsi cu ruinele vechii Susa în centru. Nimic nu e basm din Biblie. Noi trăim acum epoca profețită când pietrele (ziduri și construcții dezgropate de arheologi) vorbesc lumii întregi (prin internet). Le vedem toți.

shush

Ce mai este la Susa? Mormântul lui Daniel. Iranienii se mândresc că profetul vestit este înmormântat acolo.

danieltomb

Toată problema cu acest mormânt este că mai sunt câteva în lume și nimeni nu știe care e cel adevărat sau dacă sunt doar pretenții toate.

Pe vremea lui Avraam, Chedorlaomer era împărat al Elamului.
Ce mai e pe la Susa acum? O grămadă de ruine din care s-au servit constructorii din vecini cu cărămizi de-a lungul veacurilor.

Ca să ne facem o ideea despre grandoarea imperiului acestor nepoți ai lui Noe să mergem la Shushtar(confom unei surse Shushtar înseamnă ”mai mult decât Shush(Susa)), cam la 80 de km de Shush(Susa) unde au rămas încă resturile unui sistem hidrotehnic grandios ce ne spune multe despre cunoștințele oamenilor de atunci. În nici un caz n-au fost mai proști decât cei de azi. Dimpotrivă. Noe, bunicul lui Elam a fost un mare constructor de corăbii, nepotul i-a călcat pe urme.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: