Misticism sau credință?

Misticism?
Ce este un mistic?
Orice persoană care are sau pretinde că are trăiri lăuntrice, exaltări sentimentale extaze, de origine divină sau legate de divinitate, experiențe emoționale legate de Dumnezeu, indiferent dacă originea acestora este din om sau din Dumnezeu. Un mistic de obicei pretinde că are o anume experiență și un anumit tip de mijlocitor între el și divinitate.

Aceste două caracteristici: experiența și mijlocitorul deosebesc dar și dau o notă comună tuturor misticilor. Misticii catolici se deosebesc de cei protestanți prin faptul că la catolici mijlocitorul este o statuie, un sfânt sau o sărbătoare, o biserică sau un loc de pelerinaj de care este atât de bogată Instituția lor. La protestanți misticismul a denaturat termenul ”naștere din nou” și l-a îmbrăcat în nuanțe de experienționalism ce depășesc mult cadrul biblic, făcându-l asemenea unui fenomen mistic catolic.

Credința?
O încredere neclintită în lucrurile nădăjduite…Care sunt acestea? Cine a pus această nădejde? Orice nădejde este credință? Desigur, nu. Credința se referă la lucrurile scrise în Scripturi, la lucrurile promise de Dumnezeu în Cuvântul Său.

Să facem un mic exercițiu de logică pentru a înțelege diferența și astfel creierul nostru să fie sătul că are ce rumega și nu rămâne flămând.

Diferența dintre misticism și credință:
Dacă cineva se așteaptă ca Dumnezeu să facă cu el o minune, să-l vindece de o boală de exemplu, sau să-i reușească un plan, putem numi această așteptare a lui ca o stare de ”credință”?
Absolut NU.
Nici măcar dacă se vindecă sau dacă-i reușește planul?
Nici măcar.
De ce?
Pentru că așteptarea lui (chiar urmată de împlinire) nu a fost urmare a unei promisiuni scrise a Cuvântului lui Dumnezeu, a unei ziceri a lui Dumnezeu, ci o urmare a dorinței lui.
Când cineva nu citește Cuvântul lui Dumezeu (Biblia) și nu știe ce vrea Dumnezeu, acel cineva nu are ”așteptările lui Dumnezeu”. Ceea ce i se va întâmpa în viață s-ar putea să-i fie favorabil, asta datorită milei și bunătății lui Dumnezeu, nu datorită așteptării exprese a aceluia, dar asta nu înseamnă că a umblat prin credință. Faptul că o așteptare a cuiva se împlinește nu înseamnă că acel om a avut credință.
Credință este DOAR ATUNCI când cineva citește Biblia, cunoaște și așteaptă împlinirea voii lui Dumnezeu scrise acolo, nu a voii sale proprii.

Așa că dacă vine cineva la voi și vă împuie capul cu experințele lui, bineînțeles reușite, dar nimic din spusele lui nu leagă omul de Planul lui Dumnezeu și de cunoașterea profundă a acestui plan din Scripturi, lăsați-l! Probabil este un mistic, probabil abuzează de mijloace patetice, probabil vă laudă și probabil v-ar vrea ca prin cuvântări înșelătoare să aibă un câștig de la voi. Cel mai probabil are un auditoriu mare, foarte probabil familia voastră ar vrea să meargă cu acel auditoriu, dar băgați de seamă: ”plăcuți lui Dumnezeu sunt doar cei ce au credință” nu doze amețitoare de misticism.

Am în mintea mea edituri aparent serioase care și-au dat examenul tipărind mistici catolici ca și cum n-ar fi nici o diferență. Am în vedere mișcarea carismatică plină de oameni care au trăit experiențe sau ”au fost transformați”, deseori miraculos dar acești oameni sunt cu totul străini de Voia și de Scripturile lui Dumnezeu. Experiențele lor nu se numesc credință, se numesc misticism iar diferența este cea dintre pâine și otravă.

Am în vedere un număr tot mai mare de tineri crescuți în biserici de factură mistică (nu neapărat carismatice, misticismul este o boală religioasă care a intrat în multe ”case”), biserici în care este la loc de cinste trăirea unei anumite stări de ”prezență a lui Dumnezeu”, unde te duci așa ca la pădure, să iei aer, tineri care din păcate nu cunosc Biblia. Ei cred că dacă ”sunt călăuziți de Duhul” nu trebuie să cunoască Biblia.
Amarnică înșelătorie!

Ca să o deosebim, am scris și măruntele mele gânduri, cu durere de inimă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: