Logic, etic și patetic

Se spune despre oratorii din vechime că era necesar în meseria lor să îndeplinească 3 obiective:
-să fie logici;
-să fie etici;
-să fie patetici.

Logic, știm ce însemană: să spui un lucru care se leagă, care se înțelege, pe care mintea îl poate rumega.
Etic înseamnă să fi tu însuți de încredere, contează mult cine este cel ce spune.
Patetic înseamnă să fie spus cu pasiune, cu durere, cu patimă, să se imprime în afirmații dragostea de acel adevăr.

Dacă privim aceste 3 criterii ca un grafic, ca o măsură, ca un cântar, ca o riglă, hai să vedem cum stăm pe ele, noi cei ce scriem bloguri, sit-uri, cei ce vorbesc altora, cum au stat apostolii, profeții…??

S-o luăm dinspre minciună spre adevăr, dinspre fals spre real.

1.Patetismul.
Șarlatanii, palavragii
vor excela în patetism.
Orice actor, orice mincinos excelează în patetic, în mimarea emoției, va încerca chiar să pară etic prin elemente exterioare ale credibilității: diplome, strai impunător, costum îngrijit, față încrezătoare, dar nimeni niciodată n-a putut fi logic dacă n-are logica în cap.

Apostolul Pavel n-a fost patetic de loc, prezența lui în trup era: ”… moale, şi cuvîntul lui n-are nici o greutate”.

2.Etica. Atacul la etică îl vedem în viața lui Neemia: să-i scoată nume rău. Atacul la etică se face în două feluri: terfelirea celor cu nume bun și promovarea lichelelor. Vedem această luptă în confruntarea dintre apostolul Pavel și ”apostolii nespus de aleși” din Corint (strămoșii clericilor de azi). O vedem în politică, în afaceri, o vedem în viața noastră.

3.Logica. Ei, aici excela apostolul Pavel (”epistolele lui sunt pline de greutate”) iar înșelătorii n-aveau nici o șansă. Domnul Isus a venit în istorie nu ca un actor plin de patetism încercând să cucerească un auditoriu confuz, ci a venit sa singurul răspuns al unui sistem de ecuații special scris pentru El (creația și Scriptura), răspuns care era el însuși și El știa asta. Apostolii au răspândit acest răspuns sigur, nu ca unii care aveau dubii și a căror credibilitate consta în numărul de aplaudaci, ci ca unii siguri de adevărul realităților care le vesteau.

Să nu părăsim terenul sigur al logicii pentru atât de uzatele arme ale cărnii din domeniul patetismului. Chiar atentatul la etică n-ar trebui să ne îngrijoreze, ne va scăpa de un auditoriu-balast ușor de amăgit.

Să vestim cuvintele lui Dumnezeu cu siguranța unei realități la care am fost martori, ca unii care am văzut aceste fapte, ca cei ce povestim un lucru cert, văzut și crezut.

Ne ajută istoria, istoria antică, creația, istoria recentă, profețiile împlinite, în curs sau în așteptare, ne ajută mersul istoriei, logica interconectării creației, a trupului nostru și nevoilor lui cu restul lumii create,  a evenimentelor istorice, a astronomiei. Toate, toate au o logică care lipsește din mesajele pateticilor cerșetori de adeziune măsurată prin săli umplute cu cu totul altfel de mesaje.

(…cam asta am vorbit duminică la adunare, dar fiind plecat din țară a trebuit să șterg înregistrarea de pe telefon ca să fac loc în memorie unor mailuri…mesajul a fost din geneza 10, cu răspândirea oamenilor după potop, dar am amintit și aceste idei…)

One Response to Logic, etic și patetic

 1. vesteabună spune:

  Din recenzia cărții „Distracția care ne omoară”:

  „Singura modalitate de a vedea ceva optimist în lucrarea lui Neil Postman este să consideri că divertismentul este cea mai profundă formă de filosofie. Sau să ajungi la concluzia că “emanarea” de impresii este superioară oferirii de argumente. Că testul suprem al adevărului unui enunţ ar fi credibilitatea oferită de imaginea celui care vorbeşte. Că dezinformarea ar fi doar o specie a adevărului, ori similară adevărului, pentru că oricum nu există ceva care să pretindă a fi numit adevărul.”

  „…în anii ’20 ai secolului trecut îşi face apariţia factorul televiziune, după care nimic nu mai este la fel. Are loc mai mult decât o alunecare a culturii pe un alt făgaş, e o mutaţie în cadrul căreia întreg peisajul cultural euro-american se schimbă. Apune treptat Epoca Tipografiei şi începe Epoca Televiziunii, locul cuvântului ca transmiţător al informaţiei fiind luat de imagine. Şi acesta este cel mai superficial lucru care se poate spune. În fapt, lucrurile sunt şi mai cutremurătoare, începând cu afirmaţia pe care Neil Postman o preia de la unul din criticii tehnologiei, Lewis Mumford: în fiecare unealtă pe care o creăm se află încastrată o idee care merge dincolo de funcţia pentru care unealta a fost creată. Un exemplu îmi trece acum prin minte: tractorul. Scopul declarat a fost uşurarea muncii ţăranilor. Şi aşa şi fost, doar că acest instrument a mai venit la pachet cu: comasarea terenurilor agricole şi distrugerea perdelelor forestiere care delimitau parcelele mai mici, deşertificarea satelor şi a ruralităţii apusene, industrializarea agriculturii, pierderea caracterului tradiţional al muncii în agricultură şi zootehnie. Conceput ca o unealtă care să-l ajute pe ţăran, tractorul a sfârşit prin a-l ucide, devenind concomitent stăpânul incontestabil al agriculturii.”

  „Cartea lui Neil Postman este despre preţul pe care l-am plătit ca civilizaţie şi ca indivizi abandonând cartea în favoarea televiziunii. Preschimbarea discursului coerent, serios şi raţional într-unul searbăd şi absurd. Reducerea marjei de atenţie a oamenilor la mai nimic. Abandonarea clasificărilor intelectuale, a inferenţelor, a judecăţilor de valoare. Imposibilitatea dezvăluirii minciunilor din cauza confuziilor şi a generalizărilor abuzive. Pierderea uzului logicii şi a bunului simţ. Promovarea irelevanţei, impotenţei şi incoerenţei. Foarte multe opinii, dar nicio disponibilitate de a enunţa şi decela adevărul. Timp fracturat, atenţie fracturată. În loc de o lume organică, transformarea lumii într-un puzzle discontinuu. Restrângerea până la dispariţie a ideilor şi a conceptelor.”

  De aici: https://www.anacronic.ro/neil-postman-distractia-care-ne-omoara-recenzie/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: