O scrisoare … furtunoasă

Ar trebui să scriu că această postare este interzisă minorilor, sau interzisă adolescentelor crescute în familii creștine.
Scrisoare la care mă refer, (o găsiți aici) a fost citită la noi în adunare acum aproximativ 3 ani de către un ”frate respectat și credibil”.
În adunare erau atunci mai multe fete de vârsta adolescenței, care au ascultat împreună cu noi toți cu atenție.
Am crezut atunci în sinceritatea scrisorii, în sinceritatea expeditorului, în sinceritatea celui care a citit-o, fără nici cea mai mică umbră de îndoială.
Nu am fost de acord cu experiența respectivei fete, dar am considerat atunci scrisoarea ca o mărturisire a unei experiențe care nu poate fi negată, așa crede omul, ce să-i faci?
Timpul a trecut și după o vreme l-am întrebat pe cel care a citit scrisoarea dacă a născut Daniela, ce mai știe?
Nu mai știa nimic.
Apoi a apărut cazul Titel Maghiar: vezi http://vegheaza.com/2015/06/06/dosarele-chix-1/
Pe scurt despre cazul Titel Maghiar.
Citez ”Sfarsit de aprilie, inceput de mai. Pe Internet apare zvonul conform caruia un misionar roman in Indonezia este implicat intr-un atentat cu bomba si se afla in coma. Numele misionarului este Titel Maghiar. Stirea se raspandeste viral datorita lui Cristian Barbosu si Mike Olari, acestia fiind principalii furnizori de informatii despre starea lui Titel. Cristian Barbosu si Mike Olari au comunicat “direct” cu Titel Maghiar si cu tatal acestuia. Se fac chemari la post si rugaciune in toata tara. Titel Maghiar se vindeca in mod “miraculos” (semn ca Dumnezeu “a raspuns la rugaciunile celor ce s-au rugat”) si confirma prin intermediul Internetului (pe blogul lui Mike Olari) ca e din ce in ce mai bine.”
Conzluzia mea despre Titel Maghiar: toată povestea a fost o ticluială a celor ce au dorit să arunce în derizoriu ideea de misiune, de rugăciune pentru misionari și de susținere a misionarilor. Un proiect tip KGB-inchiziție, așa cum s-a procedat cu regele Mihai la întoarcere în țară: au mai fost creați doi regi, un Cioabă și un Iulian ca să se ducă în derizoriu ideea de regalitate.

Despre Daniela, personajul scrisorii noastre nu mai știa nimic.
Totuși mă interesasem și obținusem scrisoarea, pe care am recitit-o (cu alți ochi) după 3 ani. Ce discret mod de a duce în derizoriu ideea de educație creștină! O să explic mai jos.

Nu vă gândiți ce înțelegeți voi din această scrisoare, gândiți-vă ce înțelege o adolescentă de 17 ani crescută în familie creștină, cu valori creștine. Iată ce înțelege:
-că a fi crescut în familie creștină și a fi educat ca Timotei: ”din pruncie cunoști sfintele Scripturi” nu înseamnă nimic, ești un fel de pui de gostat cu care Dumnezeu nu poate lucra,
-că adevărata convertire vine doar după experimentarea păcatului
-că doar după experimentarea păcatului vin binecuvântările
-că n-ai de ce să ceri iertare lui Dumnezeu dacă n-ai păcătuit, că ”de ce m-a iertat El ? Ca doar nu am facut nimic grav sau prea grav ?” deci ar trebui să faci ceva grav înainte,
-că ideea de a nu depinde de nimeni (”să nu aveți trebuință de nimeni!”) este mândrie și te duce la clacare
-că a clacat din cauză că a vrut să fie independentă financiar în perioada când ”nu voia să depindă de nimeni”!
-că doar prin această experiență a păcatului (însărcinată fiind în luna a șaptea) a renunțat la a mai dori să fie independentă și ”ca prin aceste situatii, El mi-o pus oameni alaturi,”…”pastorul meu din Franta : David, biserica din Franta care a devenit o adevarata familie pentru mine.”
-că nu pocăința, ci experimentarea păcatului este cheia binecuvântărilor
-în final ne spune că ”ma bucur ca pot sa impartasesc cu voi aceasta mare veste.”
Scrisoarea nu conține nici un verset biblic.

Nu am mai avut scrisoarea, o ascultasem doar și i-am cerut-o pe mail celui care a citit-o. Mi-a dat-o cu greu după rugăminți repetate, cu ”rugămintea ca din respect pentru Daniela, mailul sa ramana numai pentru dumneavostra.”
Păi atunci din respect pentru Daniela de ce a citit scrisoarea în adunare?
Nu se mai știe nimic de copil, ar trebui să aibă doi-trei ani acum.
Eu nu pot să contest că Daniela există și a trăit această experiență, nu am doi-trei martori care să-mi spună că nu e adevărat, (deși insist să aflu și nu primesc răspuns, fratele ”respectat și credibil” nu mai știe nimic de ea), contest deocamdată doar valabilitatea biblică a unei astfel de experiențe.

Nu găsim la Timotei să-i spună Pavel: ”din pruncie cunoști sfintele Scripturi” dar nu e valabil, trebuie să mergi în lume, să păcătuiești ca să experimentezi iertarea. Nu scrie așa ceva în Biblie.
Nu găsim în scrisoare gândul pocăinței, ci doar proslăvirea experienței păcatului ca fiind socotită izvor de binecuvântare. O fi scris-o dracul!!

Dar hai să nu bănuim.
Să ne întrebăm cine a stat în spatele inventării lui Titel Maghiar, de ce?
În mod sigur pentru a discredita gândul misiunii.
La fel, dacă o astfel de scrisoare (chiar dacă cazul Daniela este adevărat) este lăsată nesancționată, cazul poate deveni precedent, cum dealtfel tot în acea perioadă un alt trist personaj strecurat printre noi (domnul Pot…acă) a declarat tot la noi în adunare că el ” a primit evanghelia de la o prostituată și de un homosexual activ”.
Un frate din adunare l-a sancționat imediat întrebându-l dacă atunci când i-a fost propovăduită evanghelia aceia mai erau așa sau se pocăiseră, omul a bălmăjit ceva și nici nu a mai venit apoi. A mers la biserica baptistă, unde un pastor naiv ca o oaie l-a luat în brațe de fericire  pe un astfel de predicator ”venit din lume” și am urmărit pe net transmisia live cum i-a fermecat cu ”experiențele lui” de om trecut prin păcat, nu ca ăștia ”crescuți în adunări” care nu pot știi ce e aia iertare reală.
Discret, l-am averizat pe pastorul respectiv (un om cu un cuget cel puțin bun, dar înconjurat de unele lepre) cu privire la personaj și omul a poposit pe meleaguri și mai nătânge.
Insistând asupra lui Daniela, mi-am creat un potrivnic.
Ce să fac, acuma eu sunt omul negru, că bănuiesc.
Vreau însă să vedem că felul înverșunat cu care se luptă cu o idee să ne fie un semn că diavolul cu ideea aia are treabă și pe aia trebuie s-o apărăm. E vorba de valorile creștine supreme: misiunea și educația (învățătura). Mai ales educația se dorește batjocorită, slăvindu-se astfel de experiențe în care nu educația, nici învățătura, nici pocăința, ci tocmai păcătuirea este considerată esențială în primirea binecuvântării. Desigur că dracul a avut un mare rol în redactarea scrisorii, indiferent prin cine sau cât de sincer/teleghidat a fost acela.

Anunțuri

One Response to O scrisoare … furtunoasă

 1. vesteabună spune:

  Un alt caz de convertire triumfalistă este prezentat aici, citez:
  ”….Fiind clar că acest tânăr a avut o istorie (băutură, bătăi și tot ce înseamnă viața trăită – nu doar în lume, în lume se poate trăi și decent… – la marginea societății), ceea ce nu mă mai surprinde este cât de repede și de triumfalist a fost îmbrățișată această dramă, făcând din ea traiectoria normală a promovării: murdărie, droguri, stradă – convertire (cât de cât), papagal și vreun talent oarecare, bunăoară muzical – plimbare prin biserici, trupă de laudă și închinare, vedetism – lider și model spiritual. Toxicitatea unei astfel de aventuri nu este doar aducătoare de accidente spirituale ca cel de la Biserica Filadelfia din Baia Mare, dar devine pentru mulți un trend al superficialității cu care privesc anumite stiluri de viață.

  Tinerii curați care au stat cuminți în familie și în biserică, cei care și-au văzut de școală și n-au făcut prostii sunt deodată… plictisitori. N-au mărturie. Pe ei nu-i mai întreabă nimeni cum și-au ținut curată cărarea. N-au loc de cei care aduc dramaticul și palpitantul în istorisirile lor. Acolo este înghesuiala…..”
  sursa: https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2013/01/23/puiul-de-dac-atunci-si-acum/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: