Au fost mântuiți locuitorii din Ninive?

…că de pocăit, s-au pocăit la vestirea lui Iona.
S-au pocăit la modul real, așa încât Dumnezeu nu a mai nimicit cetatea.
Au fost ei ”mântuiți”?
În mod sigur au fost mântuiți de distrugerea iminentă. (De distrugerea de mai târziu, cetatea n-a scăpat, cum scrie Naum.)
Cât privește moștenirea ”raiului” așa cum ne place nouă s-o vedem alb-negru, sau mai bine zis: verde-roșu (loc cu verdeață-flăcări de foc) aici mai este un hop: judecata lui Dumnezeu.
Iar despre această judecată scrie la Scriptură că ”Bărbaţii din Ninive se vor scula, în ziua judecăţii, alături de neamul acesta, şi-l vor osândi, pentrucă ei s-au pocăit la propovăduirea lui Iona; şi iată că aici este Unul mai mare decît Iona.”

Deci istoria nu s-a terminat, locuitorii din Ninive nu dorm ”somnul cel de veci”, nici cimitirele nu sunt ”locuri de veci”, ci locuri ale învierii, de unde cei ce dorm se vor trezi ceată după ceată. Istoria este o ecuație încă nerezolvată, o carte deschisă. 
Locuitorii din Ninive nu și-au terminat treaba, ei vor fi la judecată martori ai acuzării, vor osândi pe cei ce nu s-au pocăit.

Așa să vedem istoria, a fost o involuție a cugetului oamenilor, de la fiii lui Noe, generație după generație ce s-a petrecut constant, așa încât acești stră-stră-strănepoți ai lui Noe, ninivenii, ca noi toți dealtfel nu putem spune că nu vedem dumnezeirea în creație și nu avem în noi lumina cugetului. O avem, o au toți oamenii și tuturor le sună un ceas al cercetării, o vreme de pocăință. La niniveni n-a sunat degeaba. La cei din vremea Domnului Isus a sunat cam degeaba.

Ție cum îți sună, nouă cum ne sună ceasul cercetării? Să nu ne gândim la niniveni și la Iona, ci la noi și la vestirea Domnului Isus.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: