Prețul terenului agricol conform Bibliei: 2,67 Euro/mp

”Daca cineva inchina Domnului un ogor din mosia lui, prețuirea ta să fie dupa câtimea de sămânță pe care o dă, și anume cincizeci de sicli din argint pentru un omer de sămânță de orz.” Levitic 27:16

Mi-a plăcut matematica de mic, îmi place și acum.
(În clasele V-VIII făceam probleme din Gheba, toți profesorii ne spuneau că dacă termini Gheba intri la liceu. L-am terminat cu plăcere, dar n-am știut că Gheba era un om care trăia atunci. Iată istoria lui aici. Citez:” În 1975 i s-a interzis să-și mai publice culegerile, din cauză că devenise prea celebru în propria-i țară, lucru care i-a deranjat pe șefii partidului comunist.” De aia erau culegerile așa ferfeniță în 1980, nu se mai tipăreau.)
Îmi plac automatizările și mă fascinează logica. Logica e ca istoria, n-o poate schimba nimeni, sau ca astronomia, sau meteorologia, constați, dar nu poți schimba nimic. Cerurile domnesc.

terenuri

Deci s-o luăm logic: un omer este 2,4 litri.

Cât poți semăna cu 2,4 litri de sămânță de orz?
L-am întrebat pe prietenul meu ”plugarul”: ”consumul de sămânță” optim la orz este de 180 de kilograme la hectar.

Mai avem nevoie de greutatea hectolitrică: câte grame este litrul de orz? 620 de grame.

Siclul este 11 grame de argint.

Pretul argintului este de 0,4 Euro/gram.

Avem toate datele, putem calcula.

Câte kilograme de sămânță de orz sunt într-un omer: 2,4 litri x 0,620 kilograme/litru=1,48.

Cât pământ poți semăna cu un omer? Dacă se cer 180 de kg pt 10000 de mp, atunci sunt 10000/180=55,55 mp/kg. Deci cele 1,48 kg vor fi suficiente pentru 55,55 mp/kg x 1,48 kg/omer=82,21 mp/omer.

Deci prețul terenului este de 50 de sicli/82,21 mp.

Să convertim în mărimi actuale: 50 sicli x 11 grame argint=550 grame argint x 0,4 Euro/gram=220 Euro

Să socotești 220 de Euro la 82,21 mp înseamnă un preț/mp: 220/82.21= 2,67 Euro/mp

Deci cam 26.700 Euro/hectar, un preț care se încadrează perfect în tabloul actual de prețuri al terenurilor agricole din Europa.
pretterenuri

Cât de exact este Tatăl. Omerul este măsura mărturiei din chivot: un omer cu mană. De la omerul de mană și apoi de la omerul de sămânță de orz pleacă socotelile și evaluările. Orzul este simbolul celor dintâi roade, noi suntem cele dintâi roade ale făpturilor Lui. Sămânța de orz este cuvântul Evangheliei. Există un raport destul de precis între mărimea câmpului de lucru și capacitatea de mărturie, nu te poți întinde mai mult, are fiecare din noi o putere dată. S-o folosim fiecare.

”Noi, însă, nu ne lăudăm dincolo de măsura noastră, ci în măsura marginilor, pe cari le-a însemnat Dumnezeu cîmpului nostru ca să ajungem pînă la voi.
Nu ne întindem prea mult, ca şi cînd n-am fi ajuns pînă la voi, căci, în adevăr, pînă la voi am ajuns în Evanghelia lui Hristos.
Nu ne lăudăm peste măsura noastră, adică, nu ne lăudăm cu ostenelile altuia; ci avem nădejdea că, dacă credinţa voastră creşte, va creşte şi cîmpul nostru de lucru între voi, nespus de mult, după măsura noastră.” 2 Corinteni 10:13-15

2 comentarii

  1. F interesant. Multumim.
    Doar ca sa inteleg mai bine , ce inseamna „catimea de samanta pe care o da „? Se refera la cantitatea de samanta necesara pt semanare sau la cantitatea de samanta pe care o recoltam ?

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s