Cât pot duce doi măgari (5) Despre cumpătare

De fapt în text este vorba de catâri.
”Atunci Naaman a zis: „Fiindcă nu vrei să primeşti tu, îngăduie să se dea robului tău pămînt cît pot duce doi catîri; căci robul tău nu mai vrea să mai aducă altor dumnezei nici ardere de tot, nici jertfă, ci va aduce numai Domnului.” 2 Împărați 5:17

Vindecat de lepră după ce disprețuise apele murdare ale Iordanului, (comparate cu apele mai curate din Siria), după ce i se refuză darurile oferite, Naaman întoarce foaia și devine adorator declarat al lui Iehova (cu o concesie). Dintr-o dată vrea să ducă pământ ”sfânt” la el în țară, ca să se poată închina corect, așa înțelegea el. Cererea nu i se refuză.

Cât pământ? Doi catâri încărcați cu pământ.

Doi măgari sau doi catâri era caravana obișnuită, o găsim de mai multe ori în Biblie.

S-o luăm de învățătură. Cât pot duce măgarii noștri?

magari

Ce potențial are meseria mea, afacerea mea, câștigul meu? Dacă nu știu acest lucru, risc să nenorocesc ”măgarul meu” cu povară prea mare.

”Cât pot duce” înseamnă că este o limită a încărcării unuia, altfel nu ar trebui doi.

O pildă.
Dacă mă apuc să vând semințe pe peronul gării cu un leu pachetul și voi vinde să zicem un pachet pe minut, voi face maxim 60 de lei vânzări pe oră și maxim 480 lei vânzări pe zi. Să nu mă aștept la vânzări mai mari. Dacă profitul la semințe este de 20% voi câștiga 96 de lei din care statul ia tva și impozit și rămân cam cu 50 de lei. Asta e limita, atâta pot. Ca și catârul lui Naaman. Apoi mai sunt pauze, nu vin trenuri, nu sunt călători sau pur și simplu nu vor semințe sau vinde altul mai ieftin….ajung sub potențial. Trebuie să știu maximul cât poate duce măgarul. Că de multe ori va umbla săracul cu mai puțin. Și niciodată nu pot pune mai mult.

Măgarul nu trebuie încărcat peste cât poate. Dacă un hectar de grâu aduce 5 tone de recoltă în anii buni, oricât te-ai strădui, nu vei scoate 10. Hai să zic 6, hai 7, dar ca să scoți 10 mai bine cultivă liniștit 2 hectare.

Dacă faci gogoși și vinzi la chioșc, împarte timpul de 8 ore la cât durează să faci una și acesta este potențialul, atâtea gogoși poți face, atâta poate duce măgarul tău.

Dacă ai o slujbă într-un domeniu unde salariile sunt în jur de 2000 de lei pe lună, tu degeaba vrei 4000, nu te enerva pe șef, pe companie. Schimbă-ți slujba dacă vrei 4000, ia o slujbă cu potențial mai mare. Sau mai ia o slujbă. Să ai două.

E vorba de doi măgari. Merge. ”Dimineaţa, samănă-ţi sămînţa, şi pînă seara nu lăsa mîna să ţi se odihnească, fiindcă nu ştii ce va izbuti, aceasta sau aceea, sau dacă amîndouă sînt deopotrivă de bune.” Eclesiastul 11:6 E lecția celor două activități, nu scrie că niciuna nu e bună, una poate fi bună sau amândouă.

Nu împovăra măgarul, nu-l bate, nu-l stresa, ia doi măgari și mergi liniștit. Nu te stresa că ai un ”măgar” prea slab, mai ia unul mai bun și eventual scapă de primul: ” Nu face ore suplimentare excesive și nici exces de zel. Ai fost chemat cînd erai rob? Să nu te nelinişteşti de lucrul acesta; dar dacă poţi să ajungi slobod, foloseşte-te.” 1 Corinteni 7:21 Dacă ești ”rob” într-o slujbă prost plătită, nu te neliniști, socotește-ți ”stăpânii” (șefii) vrednici de toată cinstea, dar fi alert și scapă cu prima ocazie spre o slujbă mai bună sau să lucrezi independent. Poate prima slujbă e slabă, dar meseria pe care o faci independent după-masa aduce mai mult, va veni clipa când scapi de prima slujbă, meseria de seara devine de dimineața și….seara faci iarăși altceva. Să ai doi măgari tot timpul.

Că aceste pilde despre măgari și catâri, despre semințe și poveri sunt date pentru a le prinde înțelesul și a ne deschide mintea, pricepe oricine a trecut fără dispreț pe la Proverbe 1:6 Și că Dumnezeu nu ne-a lăsat ca lecții tratate de filosofie, ci animale vii al căror ADN nu-l poate nimeni schimba, ține tot de nepătrunsa lui înțelepciune. La grădina zoologică la toți le place să meargă și mulți am crescut la fermă.

Aici ar mai trebui să intre și pilda ascuțirii fierului (se potrivește): ”când fierul e tocit îți îndoiești puterea”. Aplicație: când meseria în care lucrezi e deja cunoscută de toți, ușor de evaluat și tot mai prost plătită, trebuie să ascuți fierul, adică să înveți ceva nou și rar, ca cu un efort mai mic să faci același câștig. În nimic nu se pot mai bine investi banii pe acest pământ, ca în învățarea unei noi meserii.

Cuvântul lui Dumnezeu are în sine capacitatea de a ne învăța și pentru ”viața de acum”. Cel puțin cei care o disprețuiesc pe cea de dincolo, sunt destul de interesați de tot ce le-ar putea aduce avantaje în cea de aici, așa că pentru priceperea pildelor cu măgari încărcați nu-ți trebuie multă perspicacitate.
”….evlavia este folositoare în orice privinţă, întrucît ea are făgăduinţa vieţii de acum şi a celei viitoare” 1 Timotei 4:8

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: