Lepra casei (3)

Citește toate postările despre lepră (1, 2, 3)

Tot am amânat să scriu această postare…e prea dură, e prea evidentă pilda.
Plus că duminica trecută am vorbit la adunare despre acest subiect și am și pus pe blog înregistrarea.

Dar astăzi am fost obligat să scriu.
Astăzi s-a ars ceva pe aragaz și…s-a umplut casa de mirosul fumului.

Cum să scot mirosul din casă?

Spray-uri, farfurii cu oțet, așa zice Google. Nu a ajutat nimic.
M-am refugiat într-un dormitor de la etaj, al copiilor și scriu de aici.
Dar în timp ce căutam prin  beci o oală mare să pun niște apă cu oțet la fiert, m-am gândit iarăși la ”s-a umplut casa de mirosul mirului”. Iată la ce e bună o casă, ca să țină mirosul, mireasma…mireasma lui Cristos, cunoștința. Sau în cazul meu mirosul greu, duhoarea, casa ține laolaltă un miros anume.

Lepra casei ne vorbește despre păcatul comunității, al adunării. Să citim textul: Levitic 14:33-56

Sunt două simboluri aici la care vreau să ne gândim: tencuiala și zidul.

Tencuiala este un simbol al uniformizării, al obiceiului, al aprobării răului general de către învățătorii falși. Să citim Ezechiel 13, citiți voi tot, eu citez doar 13:10: ”poporul meu zidește un zid și ei îl tencuiesc cu ipsos” sau Ezechiel 22:28 ”proorocii lor au pentru ei tencuieli de ipsos, vedenii înșelătoare, proorocii mincinoase….

Zidul este un simbol al comunității, al casei, adunării, ca în toată Biblia. ”și noi toți ca niște pietre vii, suntem zidiți împreună…”

Lepra se întinde prin tencuială, adică păcatul pornit din dreptul unor pietre (oameni) se întinde prin tencuială (obiceiuri) și cuprinde toată casa. Tratamentul este:   ”Să pună să răzăluiască toată partea din lăuntru a casei, şi tencuiala răzăluită să se arunce afară din cetate, într-un loc necurat. Să ia alte pietre şi să le pună în locul celor dintîi; şi să se ia altă tencuială ca să se tencuiască din nou casa. Dacă rana se va întoarce şi va izbucni din nou în casă, după ce au scos pietrele, după ce au răzăluit şi tencuit din nou casa, preotul să se întoarcă în ea. Şi dacă vede că rana s-a întins în casă, este o lepră învechită în casă: casa este necurată.

Adică răzăluirea, abandonarea proorociilor mincinoase, a învățăturilor false și învățătorilor falși, a obiceiurilor ce ”s-au întins” de la aceștia, scoaterea lor din zid (dați afară!) a celor câtorva pietre cu rana, retencuire cu tencuială nouă (învățătură curată) și mai așteptat. Dacă lepra e veche va izbucni din pietrele rămase, adică dacă păcatul a cuprins toată adunarea, degeaba schimbi învățătorii, își vor da alții tot ca ăia dintâi. Dacă  a fost vorba de ceva local și trecător, tratamentul a avut efect, casa e curată. Dacă nu, casa trebuie dărâmată.

Lepra casei, analiza și tratarea ei ne vorbesc despre păcatul comunitar, despre infectarea prin participare.

Deci, pe lângă ereziile de gândire și de vorbire (reprezentat în Biblie de lepra nedureroasă a pielii și a cărnii), mai avem ereziile de practică personală, de fapte personale (lepra hainei) și ereziile de practică și amestec comunitar (lepra casei). Aici am văzut cum păcatul din câteva pietre se întinde prin tencuială la tot zidul, la toată casa.

Capitolul se încheie cu tratamentul casei declarate curate, cu jertfa de ispășire, adică în limbaj duhovnicesc, cu pocăința.
Să tratăm cu aceiași seriozitate și comunitatea în care suntem, ”casa” noastră, nu cumva are lepră? Sau pata care se întinde oare e lepră sau nu? Trebuie cercetat. Dacă e doar o pată de ceva(orice nelegiuire este păcat dar nu toate păcatele duc la moarte), se face răzuirea, înlocuirea pietrelor, retencuirea și ispășirea. Dacă e lepră se dărâmă casa și nu se mai face ispășire pentru nimic.

Dumnezeu a lăsat în Cuvântul Său învățături pentru orice situație, nu ne-a ajuns nici o ispită acum care să nu aibă un corespondent în Vechiul Testament, iar în Vechiul Testament avem și ”mijlocul ca să ieșim din ea, ca s-o putem răbda”: Deci nu este viața evenimentelor prin care trecem un drum nedefinit, ci un parcurs marcat dinainte, cu fapte pregătite mai dinainte (nu în mod mistic ci prin descrierea lor în faptele proorocilor din vechime), fapte de la care suntem îndemnați să învățăm prin imitație și pildă.

Slăvit să fie Domnul!

Citește toate postările despre lepră (1, 2, 3)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: