Părtaș rădăcinii și grăsimii măslinului. Pilda măslinului altoit.

Iar dacă unele din ramuri au fost tăiate, şi dacă tu, care erai dintr-un măslin sălbatic, ai fost altoit în locul lor, şi ai fost făcut părtaş rădăcinii şi grăsimii măslinului, nu te făli față de ramuri. Dacă te făleşti, să ştii că nu tu ţii rădăcina, ci rădăcina te ţine pe tine.” Romani 11:17-18

Măslinul este un simbol pentru poporul Israel.

Unele din ramuri (de fapt majoritatea) au fost tăiate, adică cei care nu au crezut la Rusalii au fost lepădați și creștinii au fost ”altoiți” în locul lor.

Vedem aici patru categorii de lemn de măslin:
-rădăcina maslinului,
-ramurile vechi tăiate,
-ramurile vechi netăiate,
-ramurile altoite.

maslin

Ce reprezintă fiecare e foarte clar, să le luăm cronologic invers:
Ramurile altoite reprezintă creștinii dintre neamuri.
Ramurile vechi netăiate reprezintă creștinii dintre evrei, acei evrei care au crezut (ca Pavel, și alții)
Ramurile vechi tăiate sunt evreii care nu au crezut.
Rădăcina măslinului ce este?
Rădăcina este ….Avram și sămânța lui, cei cărora le fuseseră date promisiunile, (legămintele), promisiuni în care am intrat și noi și ei odată (”ca să nu ajungă ei la desăvârșire fără noi”). Vezi și Ieremia 11:16 ”«Măslin verde, gras şi cu roade frumoase şi plăcute» este numele pe care ţi-l dăduse Domnul, dar cu vuietul unei mari trosnituri, îl arde cu foc, şi ramurile lui sînt sfărâmate.
Observați: ramurile sunt sfărâmate, nu rădăcina.
În rădăcină am fost altoiți noi. De fapt, în adevăratul sens, rădăcina măslinului îi reprezintă pe evrei, iar grăsimea măslinului reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu dat lor. Ramurile noi sunt altoite și părtașe grăsimii rădăcinii vechi.

Ce consecințe aduce înțelegerea sau neînțelegerea acestei pilde? Foarte multe, foarte mari și foarte grele.

1.    Odată, istoric, pentru toată lumea: Antisemitismul, care a produs atâtea pogromuri și crime, derivă din teoria înlocuirii, o teologie păguboasă a catolicismului (și a altor biserici care nu prea citesc Biblia), teologie care spune că Biserica a înlocuit Isaelul în Planul lui Dumnezeu, iar evreii vechi nu mai au nici un rol pentru că ”ei L-au răstignit pe Isus” și sunt vinovați.

2.   Apoi, legat de speranța creștinilor, a nu vedea că doar o parte din Israel, a căzut într-o împietrire O PERIOADĂ DE TIMP”, NU PENTRU TOTDEAUNA duce la necredința în răpire și în succesiunea de evenimente legate de altoirea la loc a evreilor.

3. Poate cea mai gravă consecință pentru creștini este că neînțelegând că Vechiul Testament este ”grăsimea măslinului” vor ignora voit tot ce scrie Vechiul Testament, nu se vor vedea părtași ”măslinului” și nu vor căuta să cunoască cu deamănuntul această ”părtășie”. Va fi un fel de altoi ratat, cum s-ar zice. E imposibil să înțelegi planul lui Dumnezeu fără să fi ”înrădăcinat în El”, adică părtaș rădăcinii Cuvântului lui Dumnezeu, părții nevăzute, părții trecute (istoric), Vechiului Testament.
E imposibil să-L cunoști pe Isus fără să fi altoit în promisiunile Vechiului Testament. Iar această cunoaștere dragii mei, mai are avantajul că se poate testa, adică tu poți verifica ce sevă curge prin ramurile celui ce se afișează ”că are Duhu’” dar nici pomeneală să poată rosti cele mai elementare părți ale acestor promisiuni. Șarlatanii cu muzica, cu sponsorizările și cu tot felul de alte pretexte vor fi ușor demascați dacă li se va face testul măslinului: crede acela promisiunile, grăsimea măslinului, altoit în măslin? ”Vă aduce învățătura aceasta, primiți-l, nu v-o aduce, nu-l primiți!”. Iar cine nu aduce nimic?  Sunt și din ăia. Un frate din Sălaj mi-a spus azi o zicală din popor: ”Dragostea din ce-i făcută? Din omu cu vorbă multă! Urâtu din ce să face? Din omu care tăt tace..:!”

4.      Mai este o consecință: ultrasemitismul, că evreii sunt cei mai deștepți. Așa o fi, de fapt așa este, sunt deștepți, dar unde? În țările evanghelice, biblice, unde au avut condiții să fie deștepți. Pentru că geografic, evreii se simt bine în țările biblice, aproape că nu mai vor să plece de acolo. E vorba de gelozia lui Dumnezeu, să facă pe Israel gelos, îi ține acolo unde sunt mulți copii ai Lui ca să-i stârnească la gelozie.  Iar pe măsură ce țările sunt tot mai puțin biblice, vremea altoirii la loc vine.

3 Responses to Părtaș rădăcinii și grăsimii măslinului. Pilda măslinului altoit.

 1. Jimmy spune:

  Gresit prietene ! Radacina este Domnul Isus !!!

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Dragă Jimmy

   Pentru înțelegerea profețiilor biblice trebuie înțelese pildele, profeții au vorbit prin pilde. „…am spus pilde prin proroci.” Osea 12:10
   Ca să-ți folosească o profeție (spusă în pildă) trebuie s-o înțelegi, dar nu se poate înțelege singură, nici una. Ce a zis un proroc trebuie corelat cu ce a zis altul pe același subiect, cu ce a zis Domnul Isus, cu ce au zis apostolii. „…nicio prorocie din Scriptură nu se tâlcuieşte singură.” 2 Petru 1:20
   Deci și pilda cu măslinul e la fel.
   Am arătat în postare că măslinul îl reprezintă pe Avram, mai exact promisiunile date lui Avram, noi pe acestea le credem, în ele suntem altoiți când credem și devenim fii ai lui Avraam. Voi aduce dovezi:

   1. E de observat că atunci când Dumnezeu i-a spus lui Avraam cât de numeroasă va fi sămânța lui, i-a spus să se uite spre cer să numere stelele „Şi i-a zis: „Aşa va fi sămânţa ta.” Geneza 15:5 Mai apoi la Geneza 22:17 se mai adaugă o comparație: „ca stelele cerului şi ca nisipul de pe ţărmul mării,”. De aici deducem că sunt două feluri de ramuri: cerești (stelele) și pământești (firești, nisipul), adică Adunarea(Biserica) și Evreii.

   2. La Evrei 11:12 scrie: „De aceea, dintr-un singur om, şi încă un om aproape mort, s-a născut o sămânţă în mare număr, ca stelele cerului, ca nisipul de pe malul mării, care nu se poate număra.” Iarăși acel om aproape mort este Avraam.

   3. Textul despre care spuneți că se referă la Domnul Isus este în Romani: „Iar dacă unele din ramuri au fost tăiate şi dacă tu, care erai dintr-un măslin sălbatic, ai fost altoit în locul lor şi ai fost făcut părtaş rădăcinii şi grăsimii măslinului, nu te făli faţă de ramuri. Dacă te făleşti, să ştii că nu tu ţii rădăcina, ci rădăcina te ţine pe tine. ”
   Întreb: putem spune că evreii au fost tăiați din Domnul Isus? Nicidecum. Romani 11 începe cu: „A lepădat Dumnezeu pe poporul Său?” Nicidecum! Căci şi eu sunt israelit, din sămânţa lui Avraam…” deci Pavel n-a fost tăiat. Pavel a fost o ramură veche rămasă în măslin (promisiunile făcute lui Avraam) , ramuri vechi alături de care Dumnezeu altoia ramuri noi, pe cei ce credeau dintre neamuri.

   4. Mai citiți odată Romani 4 și Galateni 3, scrie mult despre Avraam (care a crezut făgăduința) comparativ cu Moise (care a primit legea). Evreii necredincioși de după Rusalii, n-au fost tăiați din „Moise”, din lege, pentru că ei țin legea, se țin de lege. Ei au fost tăiați din Avraam, din rădăcină, numit în Scriptură „tatăl nostru al tuturor” Romani 4:16. Să cităm tot versetul: „nu numai pentru sămânţa aceea care este sub Lege, ci şi pentru sămânţa aceea care are credinţa lui Avraam, tatăl nostru al tuturor,”. Pentru că n-au crezut în sămânță, ei au fost tăiați din butuc.

   5. Duminică 17 februarie am vorbit din Efeseni 2, și la Efes a fost aceeași problemă, pericolul de vedea două creștinătăți, una cu Moise și una fără el, ascultați tot, merită: https://youtu.be/OeDAGqwpN8Q?t=1668

   6. Noi, cei ce credem dintre neamuri, ne regăsim în promisiunile făcute de Dumnezeu lui Avraam, portaltoiul a două feluri de ramuri: cele vechi, firești și cele noi, prin credință. „Înţelegeţi şi voi, dar, că fii ai lui Avraam sunt cei ce au credinţă.” Avram e rădăcina, noi ramurile. Dacă Domnul Isus ar fi rădăcina, nu s-ar putea spune despre El că are ramuri firești, Avraam însă are, pe evreii din toate timpurile. Avraam este rădăcina.

   Sper că acum se înțelege. Scriptura trebuie înțeleasă dragă Jimmy, nu este nimic aleator și darwinistic într-un Cuvânt după care se învârt la milisecundă și la milimetru miliarde de constelații și miliarde de miliarde de miliarde, de….liarde… de atomi.

   Apreciat de 1 persoană

 2. […] și să vestim și dragostea lui pentru „celelalte ramuri„, ramuri față de care trebuie „să nu ne fălim” față de celelalte ramuri, căci așa cum a spus apostolul: „….cu cât mai mult vor fi […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: