Fiii prorocilor

Apar de mai multe ori în Biblie, prin Împărați.
Căutați cu search pe telefon.
Cine erau ei?
1.Dar cine erau prorocii?
Ce înseamnă a proroci?

David prorocea cu harfa, leviții proroceau cântând psalmi la templu, erau rânduiți cu schimbul la această slujbă.

Încă de pe vremea lui Moise au fost instaurate cântările ca martori, am scris cândva:

”Știa Dumnezeu că legea va fi uitată, dar Dumnezeu are nevoie întotdeauna de doi martori, nu doar de unul.

Legea, textul în proză se învață greu și se uită ușor.
Cântarea, textul cu rimă, se învață ușor și se uită greu:
Deut 31: 21 ”cântarea aceasta care nu va fi uitată și pe care uitarea n-o va șterge din gura urmașilor, va sta ca martoră împotriva acestui popor.” Legea va fi uitată, cântarea nu.

Acestă putere de a rămâne neștearsă în memorii  face cântarea un instrument atât de puternic.”

Am comparat melodia cu farfuria și textul cu mâncarea:
Muzica e poezie pe melodie.
De ce poezie și nu proză? 
Diferența o dă rima.
Rima ușurează învățarea.
De ce să adăugăm melodie?
Melodia ușurează și mai mult învățarea, reținerea, memorarea, redarea.

Scopul muzicii este unul didactic. Să transmită ușor învățăturile.

Asta am găsit în Psalmul 47:7 (trad GBV 1989) ”Cântați psalmi pentru învățătură”. Drept e că nicăieri n-am găsit să cânte pentru gâdilirea urechilor.
Am mai găsit în Psalmul 49:4”Îmi voi pune învățăturile pe harfă…

Compar învățătura sub formă de cântare (chiar și lauda sau rugăciunea este un mijloc de zidire) cu o farfurie cu mâncare. Cuvintele sunt mâncarea, melodia este farfuria. Decorarea farfuriei nu face mâncarea mai gustoasă iar decoratorul de farfurii nu este bucătar. O învățătură bună este ușor de transmis sub formă de poezie, este și mai ușor sub formă de cântare.”

După ruperea împărăției la moartea lui Solomon, leviții care locuiau printre cele 10 seminții abătute s-au retras în cea mai mare parte pe teritoriul seminției lui Iuda și Beniamin. Dar nu scrie că s-au retras absolut toți.

Este posibil să mai fi rămas mulți, iar acei 100 de proroci despre care scrie că Obadia (pe vremea lui Ahab) i-a ascuns în câte o peșteră și i-a hrănit sunt probabil urmașii acestor leviți rămași în Israel, un fel de rămășiță. O pildă pentru noi.

Ilie spune că după ce Izabela i-a ucis cu sabia pe prorocii Domnului a rămas singur (așa credea el), Domnul îi spune însă că mai sunt 7000.

Când citim Ezra și Neemia vedem că la reîntoarcerea din robie, grosul populației sunt leviții. Motiv suficient ca Petru la minunea de la poarta frumoasă să spună ascultătorilor atenți: ”voi sunteți fiii prorocilor”… și au mai crezut 2000.

2.Deci, am văzut că leviții erau prorocii, urmașii lor până după rusalii (mai ales cei ce au crezut Cuvântul) sunt numiți ”fiii prorocilor” și mai vedem o categorie în Matei 23: fiii celor ce i-au omorât pe prooroci: cărturarii și fariseii.

Tu în care categorie te încadrezi dragul meu? Cum stai cu credința în Cuvântul lui Dumnezeu? Crezi cuvântul crucii care te pune să te lepezi de tine și de lume sau cauți adăptarea și compromisul pentru a scăpa de prigoană?

3. Ești fiu de proroci sau fiul ucigașilor lor?

Prorocii, leviții, seminția aleasă sunt amintiți în Petru: ”noi însă suntem o seminție aleasă”. Suntem sortiți să slujim casei lui Dumnezeu, să știm cum să ne purtăm în casa lui Dumnezeu, să facem treburile casei, să ne îndeletnicim în totul cu ele?

Puneți aceste întrebări, lasă mintea ta să se întristeze și să te ducă la pocăință față de Dumnezeu în toate lucrurile care nu le vezi în tine ca fiind conforme cu Cuvântul scris. Nu te adapta la cea mai la îndemână formă de conformism religios, ci adaptează-te la cel mai strict sens de conformism biblic, nu vei regreta! Aceasta înseamnă să-ți iei crucea.

Fiii prorocilor cu suferințele și moartea lor sunt exemple pentru noi, erau socotiți ca niște oi de tăiat, Izabela chiar i-a tăiat. Oamenii te taie, prima dată de pe planul de vizite, apoi din agenda telefonică, apoi de pe toate listele lor în care alții se trudesc să se înscrie.

Poate nu-ți plac corbii, ai fi vrut să fie porumbei, dar nu te-ai fi mirat deloc, ar fi fost normal, corbii sunt carnivori, porumbeii nu, trebuia ca tocmai niște păsări carnivore să aducă carnea, tocmai niște vaci ce alăptau cu vițeii închiși în grajd să plece în direcția opusă, ca să înțelegi că prin aceste stări nefirești ești păstrat și mântuit.

Fiii prorocilor, mai târziu parte dintre fiii robiei, la întoarcerea din robie. Vedem în cărțile Ezra și Neemia frământările celor întorși din robie, să fie rugăciunile din Ezra 9 și Neemia 9 și rugăciunile mele și ale tale.

Mărit să fie Domnul!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: