Fără cult

Am călătorit 3 zile prin Maramureș.
Am stat de vorbă cu mai mulți frați.
Din diferite grupări.
Am și întrebat: ce pocăiți sunt pe valea asta? Aici penticostali, colo baptiși, colo adventiști, colo ostași, colo penticostali fără cult.
De ăștia erau în mai multe sate.
Am întrebat despre ei, despre cei ”fără cult”. Nu au pastori, nu recunosc cultul și se gospodăresc autonom.

Mi-am amintit de vechea școală de la Wiedenest, de învățăturile lui Johannes Warns, de translația acestor învățături în România prin mișcarea fraților.
Mi-am amintit discutând de încăpățânarea lui Florea Moisescu de a păstra adunările în afara unei uniuni. M-am gândit la libertatea primejdioasă despre care a scris el. Și iată că în capete de țară acele semințe încă poartă rod. Mai sunt oameni ”fără cult”, adunări pentru care magia cultului nu este decât un idol de evitat.
Sunt convins că nu le este ușor, mai ales la orașe, atracția cultului e mare pentru tineri, ”nevoia” de clădiri de biserică iarăși, apele mici se varsă în ape mari.
Ca fiind tot unul ”fără cult” m-am bucurat și numai auzind că există astfel de oameni. Că să dau din cele puțin peste 8000 de zile probabile care le mai am, câteva să cercetez aceste stări este exclus.
Dar să scriu dau câteva minute, e mai mult decât destul să pun punctul pe i, arătând celor pe care Google îi va aduce aici, multe alte cuvinte de mângâiere pentru a rezista de partea Cuvântului prigonit.
Creștinii după evanghelie n-au rezistat ”fără cult”, au fost înregimentați imediat după război, la penticostali era mai greu, ei s-au născut atunci direct ”fără cult”. Și mulți au rămas așa, în mod sigur alimentați în convingerile lor de vechile scrieri ale lui Warns și Moisescu Florea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: