Schimbarea vieții: un ”refren” religios nebiblic

Ascult predici pe net, live sau înregistrări, citite sau la liber, de clerici sau de laici.
Un ”refren” se repetă obsesiv fără ca ”muzicanții” să pară deranjați că ce e pe limba lor nu e luat din cartea care o țin în mâini: ”schimbarea vieții”.
”Viața mea, sau a ta sau a altuia s-a schimbat”, sau ”Nu s-a schimbat”, sau se va schimba sau ar trebui să se schimbe.

Mai mult: ”Dumnezeu  a schimbat viața mea” ca și cum acest Dumnezeu și-a terminat treaba cu mine….mai mult: ”să o schimbe și pe a ta”, ca o așteptare la vrăjitorul fermecat care va declanșa momentul magic al unei transformări instante.

Caut eu oare numai chichițe de interpretare sau e ceva cancer ideologic sub gâlma asta de de vorbe de pe pielea predicatorilor plătiți?

Ascult predici pe net, cei ce vorbesc de ”schimbarea instantă a vieții” ca de un moment suficient, nu vorbesc despre credința în Cuvântul care nu face doar o schimbare instantă, ci una începută și continuă sub efectul unei constante învățări în adunare. E o mare diferență, e diferența dintre a trece pe drum mașina ce stropește strada sau a ploua zilnic și bine, e diferența dintre a participa la inaugurarea unei brutării sau a fi însuși înfiat de brutar, e diferența dintre a gusta odată un măr sau a trăi în grădină.

Iluzia unei ”schimbări a vieții” e păcătos de predicat și păgubos de ținut în cap pentru că păstrează drojdia gândului că educația continuă în adunare și familie e nefolositoare. Că dacă ”nu lucră Domnu!” la inima copiilor pe care tu nu-i înveți nimic sau ale fraților ce ascultă spectacole artistice, nu are rost să speri la ceva învățând. Și stai ca țăranul leneș care nu ară și nu seamănă, dar așteaptă o transformare miraculoasă a buruienilor din ogorul său în plante pline de rod. Desigur se și roagă pentru această ”transformare”, ca și cum Tatăl din ceruri ar fi așa de prost ca el. Ideea ”schimbării vieții” mizează pe o oareșicare transformare bruscă a vieții sub efectul de drog al spectacolului artistic religios nu pe o hrănire și întărire sub efectul sațios al meselor bogate ale Cuvântului lui Dumnezeu.

Da cum e bine cârcotașule? vei întreba dacă ai ajuns cu cititul până aici și nu te-ai enervat mai sus. Bună și așezată întrebare, mulțumesc de apreciere.

  E bine să fim biblici, adică să nu trecem peste ce este scris. Cuvântul e imens, e bogat și e plin de pilde, să nu-l reducem la două-trei stereotipuri de psihologie religioasă, de mecanism de gândire provocator de decizii, la fraza asta neîntîlnită în Biblie de exemplu: schimbarea vieții. Biblia vorbește de moarte și de înviere, de naștere și de creștere, de durerile nașterii, de alăptare, de doică ce-și crește copiii și de tată cu copiii săi. Iată câte imagini ce presupun muncă de învățare, lucru mult mai laborios decât ușuratic-crezuta ”schimbare a vieții”.

 Refrenul care ar trebui să se repete obsesiv este credința. Iar dacă repeți ”credința”, poezia are două refrene, se cântă amestecat, celălalt este ”Biblia”, ”Cuvântul”. Deci credința în Cuvânt: citim, credem și facem ce, cât, cum, nu mai mult, nu mai puțin decât e scris. Iar de scris e mult scris, deci e mult de crezut și e mult de vorbit despre credința în Cuvânt. Mult mai mult, mai vast și mai folositor decât predici dulci ca roșcovele despre ”schimbarea vieții”. Atât Noul Testament, cât și Vechiul Testament conțin pilde ale creației, date priceperii și minții fiecărui om pentru a i-o destupa încet și a face să pătrundă ca o apă mică șuvoiul înțelegerii adevărate. Iar apei îi e greu până-și face puțin loc, apoi răzbește singură și iese pe cealaltă parte.

Mulțumesc de răbdare, iar dacă nu sunteți de acord cu mine, vă rog să comentați calm, dând dovadă de ”viața schimbată”, că eu cu înțelepciunea din mintea înnoită v-am scris.

Cu tot dragul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: