Agonizează agonia cea bună a credinței

Luptă-te lupta cea bună a credinţei.” așa scrie și Cornilescu, și GBV, și Agape și aproape toate traducerile.

Pentru ”a lupta” se folosesc în Noul Testament mai mulți termeni:
-cel din care decurge strategie, pentru lupta armată
-cel din care rezultă polemică, pentru dispute
-cel din care rezultă antagonism pentru împotrivire
-cel din care rezultă atletism, pentru concurs sportiv
-și cel despre care discutăm astăzi: agonie pentru…agonie

     E o luptă lăuntrică, e o agonie a sufletului lupta credinței.

Odată că slujirea lui Dumnezeu este în primul rând o stare a lăuntrului, o conferință a gândului ce stă la socoteli și la sfat cu Tatăl, ba citește Cuvântul, ba se roagă, ba se minunează de creație, ba cugetă la judecățile Domnului în ascultare și împlinire.
De exemplu astăzi cugetam la Apocalipsa 3: ”Nu-i voi şterge nicidecum numele din cartea vieţii, şi voi mărturisi numele lui înaintea Tatălui Meu şi înaintea îngerilor Lui.” Adică, dacă eu mărturisesc Numele Domnului, El va mărturisi Numele Meu înaintea Tatălui (prin alt mod nu pot ajunge la Tata decât prin Isus-Mijlocitorul) și de aici înaintea îngerilor (îngerii sunt duhuri slujitoare care ascultă de Tata, nu de mine), însă numai dacă numele meu este mărturisit de Domnul Isus Înaintea Tatălui voi fi ajutat.
Slujirea noastră este în primul rând în ascuns, în Duhul, între judecățile gândurilor cu care stăm toată ziua. ”Dumnezeu, căruia Îi slujesc în duhul meu, în Evanghelia Fiului Său, îmi este martor că vă pomenesc neîncetat în rugăciunile mele.”Romani 1:9
O armată câștigă sau pierde dacă este bine organizată înăuntru.
O fabrică face profit sau pierdere dacă este bine condusă și organizată.
Un suflet ajunge biruitor sau învins dacă este în el strofocarea cea bună, stresul cel folositor, agonia credinței, dorința vie de a crede și a practica ce este scris. Când această agonie încetează și înfrângerea e pe aproape.
O adunare este biruitoare sau învinsă dacă duce aceeași luptă (agonie) cum era în apostol.

Lupta în rugăciune astfel se înțelege: agonia în rugăciune, o dorință aprinsă, o râvnă pentru cei pentru care se roagă. Epafra, un frate din Colose agoniza pentru cei din Colose în rugăciunile lui, ca ”desăvîrşiţi şi deplin încredinţaţi, să stăruiţi în voia lui Dumnezeu.” Coloseni 4:12

La fel Pavel pentru frații din Corint: „ Cine este slab, şi să nu fiu şi eu slab? Cine cade în păcat, şi eu să nu ard?” 2 Corinteni 11:29

Cum poate cineva ajunge de la indiferență la agonie? Meditam la această întrebare duminică seara când în cadrul unei discuții restrânse s-a pus întrebarea:”Cum adică îl iubim pe Dummnezeu?”

Se poate provoca această agonie?

Sigur. Prin pocăință. Iar la pocăință se ajunge prin întristarea care duce la pocăință. Un om aflat în agonie a sufletului este într-o poziție bună, realistă. Când pierzi pe cineva drag, când ești înșelat de cel pe care l-ai iubit, te enervezi, agonizezi, suferi înăuntru, te revolți. În orice caz ești tulburat. E o stare bună. Îți lepezi gândurile vechi ca pe o haină murdară și urât mirositoare.

Întristarea după voia lui Dumnezeu duce la pocăință, la schimbarea imediată a minții. ”…iată, tocmai aceasta, întristarea voastră potrivit lui Dumnezeu, ce sârguinţă a lucrat în voi! Şi ce dezvinovăţire, şi ce indignare, şi ce teamă, şi ce dor, şi ce râvnă, şi ce răzbunare! În toate privinţele aţi dovedit că voi înşivă sunteţi curaţi în acest lucru! Astfel deci, deşi v-am şi scris, a fost nu pentru cel care a nedreptăţit, nici pentru cel care a fost nedreptăţit, ci pentru ca sârguinţa noastră pentru voi să fie arătată către voi .” 2 Corinteni 7:11-12

Agonia credinței poate fi stârnită prin întristarea care duce la pocăință.

Vorbea cineva despre cura de slăbire (ca o glumă) că o poți ține cel mai când ești îndrăgostit. Când agonizezi nu ți-e foame, nu ți-e sete, mintea ți-e blocată pe un singur focar. Unii numesc aceasta fanatism. Ziceți-i hobby, pasiune, dor, cum vreți, agonia credinței a cărei luptă ni se cere s-o ducem(agonizăm) e o dorință aprinsă a sufletului ca gelozia și ca dragostea.

20150407_220729

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s