Export de anarhie

Cunosc bine Ucraina.
Cunosc limba, cunosc țara, cunosc oamenii, cunosc mentalitatea lor.
Am fost în Ucraina prima dată în 1990, era încă vremea comunistă, deși era Gorbaciov, …știți perestrica(reconstrucție) și glasnosti(transparență). Apoi am tot mers. În 1991 când cu puciul lui Gorbaciov eram cu prietenii noștri(o familie de pensionari) în Crimeea. Atunci s-a declarat ”independența” Ucrainei, tot un 23 august..
Am urmărit așa-zisa transformare a Ucrainei timp de 25 de ani.

În 1990 în Cernăuți se vorbea rusa, absolut peste tot. Pe la țară și prin curți mai auzeai ucraineană sau română.
La automatele de apă minerală de pe trotuare stăteai la coadă, luai paharul de sticlă de la însetatul dinaintea ta, îl spălai bine la țâșnitoare, băgai 15 copeici în  aparat și beai și tu. Vreme sovietică. Se mai vindea kvas la cisternă, tot așa cu paharul spălat. Erau cisterne cu kvas la tot colțul. Oamenii erau mulțumiți, nu știau altceva. Cei ce au făcut povestea lui Prikoke au avut în vedere cetățeanul sovietic care nu vroia să știe altceva.

Între 1990-2000 s-a făcut spre Ucraina ”exportul de anarhie”, Moscova s-a retras, dar în loc a rămas un fel de fărădelege, haos, inflație, dezordine, impozitele nu se plăteau, șpăgile au ajuns legea. Cam ca la noi dar muuult mai rău. Și la noi a fost cam aceeași moscovită rețetă: ”să-i lăsăm să se mănânce între ei”.

Încercările de vindecare sunt grele și se lovesc de necredința majorității că ”la noi se poate”. La noi, la ei!

Anarhie( αναρχία) vine de la an-archos și înseamnă fără conducător(începător).

Azi am citit în pravda.ru un articol care m-a înfiorat, dacă știți rusește e aici: http://www.pravda.ru/world/formerussr/moldova/06-03-2015/1251412-moldavia-0/ Interviu cu Ruslan K, baștanul Găgăuziei. Varianta video(interviul) aici. Pe scurt Republica Populară Basarabeană formată din Găgăuzi, Bulgari, ruși, etc se poate uni cu Transnistria și cu Rusia, etc. etc.

Anarhia e o moștenire, anarhia e o marfă, anarhia se importă și se exportă. E ca un virus, ca o molimă, ca un incendiu, se înmulțește singură. Acolo unde domnește anarhia, mai ales unde anarhia este iubită, acceptată, suferită, acolo cresc toate buruienile nesupunerii.

Asta despre anarhia dintr-o țară.
Dar ce înseamnă anarhie în mintea mea? Să stau cu degetul în telecomandă sau în mouse și să schimb canale sau siteuri.
Ce înseamnă anarhie în familie? Să nu-i învățăm pe copiii noștri ordinea lumii și a gândurilor, să lăsăm toată educația pe umeri străini.

Ce înseamnă anarhie în adunare? ”S-au lepădat de Stăpânul care i-a răscumpărat”. Anarhie înseamnă fără conducere, fără începător, înseamnă haos, babilon, confuzie. Iluzia ordinii dată de prezența într-o clădire, la un program, a unui cleric ce împarte roluri e apogeul anarhiei. Arhontele(conducătorul) Adunării este Domnul Isus Cristos prin Cuvântul Său, iar cine nu aduce învățătura Lui este an-arhic.

Nici clădirea, nici programul, nici clericul, nici rolurile nu au fost rânduite de Cel ce predica pe câmp, îmbulzit de noroade.

Citesc pravda.ru aproape zilnic și compar ce li se spune lor, ce nu li se spune cu ce este scris în Biblie despre adunare și ce este în biserici conduse de clerici. E spălare de creiere asemănătoare, e transfer de anarhie. Anarhia e terenul pe care cresc toate neascultările.

Știu de ce situația din Ucraina este așa cum este, am folosit Ucraina numai ca exemplu de anarhie și ca și comparație cu adunarea lui Dumnezeu și bisericile oamenilor. Cât despre cum este Adunarea lui Dumnezeu am scris aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: