Despre aioni(perioade)

0.Am putea împărți istoria lumii în câteva perioade(veacuri, eoni) mari, să zicem:
-creația
-de la creație de cădere(izgonirea din Eden)
-de la cădere la Noe
-de la Noe la Avram
-de la Avram la coborârea în Egipt
-robia egipteană
-ieșirea din Egipt
-pustia
-trecerea Iordanului
-Iosua și judecători
-David și Solomon
-Împărăția dezbinată
-strămutarea în Babilon
-întoarcerea din Babilon
-vremea dinainte de nașterea Domnului
-întruparea
-moartea pe cruce, învierea și înălțarea
-pogorârea Duhului Sfânt
-vestirea către iudei
-întoarcerea către neamuri(apostolul Pavel)
-apostazia
-așteptarea răpirii
-răpirea
-etc. etc (nu mai scriu că poate nu va fi chiar așa)

1.Meditam zilele trecute la versetul 2 din Evrei 1: ”la sfîrşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor, şi prin care a făcut şi veacurile.”  Cuvântul veacurile=aionii(eonii) pare ciudat.

2.Cum adică: ”a făcut veacurile(perioadele)?”
În cele 6 zile de creație Dumezeu a făcut cer, pământ, stele, vegetație, faună și om, dar nu …timp.

3.Explicația este în versetul 14 din Geneza 1: ”Dumnezeu a zis: „Să fie nişte luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne care să arate vremurile, zilele şi anii;” Deci Dumnezeu a creat stele și galaxii ca să împartă timpul. Cum am scris cândva aici: ”Luminători în mers statornic, creeaţi să-mpart-al vremii mers, dau şi secunda din ceasornic, şi erele din univers.”

4.Gândiți-vă puțin: dacă nu ar fi mișcarea de spin a pământului(în jurul axei sale), nu ar fi fost zi și noapte, nici ore, nici secunde, am fi măsurat fiecare om sau popor timpul după tot felul de mecanisme necalibrate. Dacă nu ar fi fost înclinația axei pământului față de planul orbitei nu ar fi fost anotimpuri și dacă nu ar fi fost rotirea în timp lung în jurul soarelui nu ar fi fost nici ani, am fi trăit într-o confuzie totală.

5.Așa, Dumnezeu a pus măsurile de timp deasupra puterii noastre și tot în ani, luni, zile și ore măsoară timpul și chinezii și patagonezii.

6.Dar mai e ceva: ”Din El, prin El și pentru El sunt toate lucrurile!” Și cerul, și astrele și mișcarea lor, și aionii date de ele sunt PENTRU EL. Pentru că mișcarea astrelor dă timpul și așa trebuie să înțelegem că: ”prin Fiul a făcut veacurile(aionii)”. Dumnezeu a făcut toată creația pentru Fiul Său, pentru a-Și arăta înțelepciunea și a-Și  dovedi puterea.

7. Dacă socotim Cuvântul lui Dumnezeu ca o oglindă, vedem evenimente dublate, unele dinainte de întrupare, altele după. Avem dreptul acesta : ceea ce li s-a întâmplat lor sunt pilde pentru învățătura noastră, o perioadă este lecție pentru altă perioadă. Dar în ce ordine? De la creație la Betleem se pune paralel cu de la Betleem la…mileniu??? Grea temă.

8. Aș spună că după cum într-o oglindă lucrurile apropiate se văd și în oglindă tot aproape, iar cele depărtate și mai depărtate, tot așa putem privi istoria veacurilor, perioadelor(eonilor din Biblie). Dacă punem oglinda în vremea întrupării, anul  (AD) zero: am putea înțelege de exemplu că perioada divizării împărăției lui Solomon (calea lui Ieroboam) este o bună imagine a apostaziei de după plecarea apostolilor. Putem trage multe învățăminte și înțelepte din aceste extrem de coincidente fapte.

9.Apoi, unde punem vânzarea lui Iosif de către frații săi? S-a petrecut aidoma vânzarea Noului Iosif(Adaos) al Noului Legământ de către neamul lui și se petrece acum împietrirea evreilor (nerecunoașterea Lui). Eu cred că imaginea descoperirii lui Iosif către frații săi nu s-a petrecut încă  și se va petrece după răpire când ”tot Israelul va fi mântuit” și Domnul Isus se va arăta ”fraților săi”.

10. Nu sunt dogmatic pe subiect, dar nici absent nu pot fi în prezența atâtor evidențe. Am fost stimulat să meditez aceste azime după vizita unui prieten care locuiește în Israel: ”Haideți în Israel!” încerca să ne convingă că: nu sunt teroriști, că e o atmosferă calmă, că șekelul e tot cât un leu(pe-acolo), că ora (fusul orar) e aceeași, că avion direct două ore, că… Eu mă gândeam că în curând tot Israelul va fi mântuit, …ca frații lui Iosif, deodată.

11.După ce se petrece în Ucraina, în Franța, înțelegem că semnalul pentru întoarcerea tuturor evreilor în țara lor s-a dat. Teroriștii nu judecă așa, nici rușii, nici ce-or fi ăia din Ucraina, nici chiar evreii nu au de gând să plece dacă nu sunt forțați. Dacă nu era comunismul peste casa lor(Estul europei) nici acum n-ar fi plecat nici de pe-aici. Când citim Ieremia 16 înțelegem că se apropie sfârșitul întoarcerii lor și după răpire pocăința lor. Cei ce predică Sionismul, nici ei nu înțeleg așa Biblia, ei vor o reîntoarcere și așteaptă un mesia care să-i facă precum pe vremea lui David. Câtă debusolare, ca la frații lui Iosif.

12.Noi cum stăm cu pocăința noastră? ”Să vă uitați în sus” e porunca atunci când vedem împlinindu-se aceste semne. Altceva nu avem de făcut. Nu să facem politică, nu să milităm pentru sau împotriva unor tabere de filozofii. Să înțelegem semnele și să ne pregătim sufletele pentru a nu fi lăsați afară căci vor urma zile de mare necaz după răpire. Încă un aion se apropie de capăt, poate unul din cei mai lungi. Un aion zăbovit.

One Response to Despre aioni(perioade)

  1. […] scris mult pe acest blog în ultimii 2 ani despre urgiile care însoțesc acest sfârșit de veac (eon, perioadă) și am și vorbit mult despre răbdarea pe care trebuie s-o avem în urgii. Pardon, perseverența. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: