Înțelepciunea conflictului

Scopul lui Dumnezeu pentru noi ca adunare este ”ca înţelepciunea atât de felurită a lui Dumnezeu să fie făcută cunoscut acum, prin Adunare, stăpânirilor şi autorităţilor în cele cereşti.” Efeseni 3:10

În alt loc scrie de un conflict spiritual: de luptat ”… împotriva stăpânirilor, împotriva autorităţilor, împotriva stăpânitorilor lumii întunericului acestuia, împotriva puterilor spirituale ale răutăţii în cele cereşti.” Efeseni 6:12(GBV)

E vorba de un război, de o confruntare, de o tensiune, cum spunea poetul:
”În lume-aici ca-ntr-un surghiun
trimis e sufletul spre luptă,
dar ca s-ajungă drept şi bun
se cere jertfă ne-ntreruptă.” TD

Dumnezeu a ales Adunarea ca mijloc de arătare a înțelepciunii Lui.
Înțelepciunea se arată cel mai bine în lucrare, dar mai ales în luptă.
Un meseriaș, un mecanic, un medic își arată înțelepciunea din lucrările lor.

” Înţelepciunea a fost îndreptăţită din lucrările ei” Matei 11:19

În orice război, un general, un strateg își arată înțelepciunea în conflict, în tensiune, în plan și acțiune. Fără muncă, tensiune și conflict nu se arată nici o înțelepciune.

Dumnezeu a așezat Adunarea Lui într-o stare de tensiune continuă, în dezbinări și ocări, în lupte și înșelătorii, în mijlocul multor persecuții și amăgiri, tocmai pentru ca în mijlocul acestui asediu să-Și manifeste Înțelepciunea.  Fără luptă, conflict sau muncă nu se poate arăta nici o înțelepciune.

”Era o mică cetate, cu puţini oameni în ea; şi a venit asupra ei un împărat puternic, a împresurat-o, şi a ridicat mari întărituri împotriva ei. În ea se afla un om sărac dar înţelept, care a scăpat cetatea cu înţelepciunea lui. Şi nimeni nu se gândise la omul acela sărac.” Eclesiastul 9:14-15

Adunarea este mica cetate.
Noi suntem acei oameni puțini.
Împăratul puternic este Diavolul.
Omul sărac dar înțelept este Domnul Isus. ”El, măcar că era bogat, s-a făcut sărac pentru voi, pentruca prin sărăcia Lui, voi să vă îmbogăţiţi.” 2 Corinteni 8:9

Să nu ne mirăm dacă fiind creștini, fiind în Adunare (cetatea cea mică) suntem asediați de o armată puternică de tensiuni, amăgiri, falsități și intrigi, căci avem în mijlocul nostru pe Cel Sărac dar înțelept, care scapă cetatea cu înțelepciunea Lui.

Nu s-ar arăta înțelepciunea acelui sărac fără ca cetatea să fi fost asediată. Să fim conștienți că plasele de tensiuni, dezbinări, falsități și lupte care ne încâlcesc sunt împresurarea împăratului puternic, sunt marile întărituri ridicate(îngăduite de Dumnezeu) tocmai pentru a arăta marea înțelepciune care le va învinge.

Când apare conflictul, să nu căutăm compromisul, ci opoziția: ”mustră, ceartă îndeamnă…!” zice,  nu…”acomodează-te!”
Când intră amăgitorul în Adunare, ridică-te și pune-l la încercare,  dovedește-l mincinos, învinge-l cu Înțelepciunea Celui Sărac, oricât de mari sunt întăriturile care te intimidează și cu care el se laudă!

Dacă evităm conflictul, dacă ne eschivăm, dacă ne compromitem într-o alianță cu cel ce ne era destinat să-l înfrângem, ne ratăm menirea de a arăta Înțelepciunea  Celui ce a spus că ”Credeţi că am venit să aduc pace pe pămînt? Eu vă spun: nu; ci mai degrabă desbinare. Căci, de acum înainte, din cinci, cari vor fi într-o casă, trei vor fi desbinaţi împotriva a doi, şi doi împotriva a trei. ..” Luca 12:51-52

Am în minte când scriu de exemplu Alianța Evanghelică, creația unui securist ordinat, dovedit abia târziu ca un manipulator de clasă. El a fost detronat, creația lui nu.
Personal, prefer să văd un baptist, un creștin după evanghelie și un penticostal discutând în opoziție de pe poziții principiale, aducând argumente din Cuvânt (sau pierzând fără Cuvânt)…

”căci trebuie să fie şi partide între voi, ca să iasă la iveală cei găsiţi buni între voi.” 1 Corinteni 11:19

…decât rușinosul spectacol al clericilor care se ”acceptă” unii pe alții pentru că toți iau bani, fiecare predicând la el și la cultul celălalt și toți tac mulțumiți, nu vor să facă valuri în aceste ape tulburi. Cristos este trădat de așa-zișii proclamatori ai Lui pentru un pumn amărât de arginți.

Nu că dacă Cultele respective ar fi independente ar fi mai bine, cultul însuși (oricare) e împresurarea împăratului puternic și întăritura asediului lui, nu cetatea cea mică. Dar ideea principiului opoziției care aduce slava pentru care ne-a creat El nu trebuie lăsată să moară în închisoarea de idei a principiului compromisului numit alianță și a dezertării de la adevăr și ascultare numită fals: dragoste.

cu drag

Anunțuri

2 Responses to Înțelepciunea conflictului

  1. emil dumitrascu spune:

    cum as putea sa ascult si eu predicile parolate ? despre ce parola este vorba? citesc aproape toate postarile sint solidar cu ce se scrie ,ma hranesc cu ele dar as dori sa ascult si ce este parolat .Unele titluri chiar sunt atragatoare . Va multumesc

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s