”Turnat dintr-un vas în altul”

Nu sunt mașină de scris pe blog.
Nici nu am normă, nici rating de atins, nici clasamente de cocoțat, nici concurenți de depășit.
Scriu când am ceva de scris, dacă nu am mai fac pauză, (spre bucuria celor ce nu suportă ce scriu).

E ca și cu uleiul de măsline și drojdia lui.

Textul e din Ieremia 48:11 ”Moabul, era neturburat din tinereţa lui, şi se odihnea fără teamă pe drojdiile lui, nu era turnat dintr-un vas în altul, şi nu era dus în robie. De aceea i s-a păstrat gustul, şi nu i s-a schimbat mirosul.“

Mai scrie la Țefania 1:12 ”În vremea aceea, voi scormoni Ierusalimul cu felinare, şi voi pedepsi pe toţi oamenii cari se bizuiesc pe drojdiile lor, şi zic în inima lor: «Domnul nu va face nici bine nici rău!»”

Am vorbit duminică puțin despre asta. Puțin cam eronat, corectez acum.

Cum se produce uleiul de măsline?

Se zdrobesc măslinele până ajung un fel de pastă amorfă. Pasta se stoarce prin presare într-o presă și apoi lichidul obținut (un amestec de ulei cu resturi apoase) se lasă să se separe într-un vas. După un timp uleiul se ridică deasupra drojdiei apoase de jos. Apoi se separă uleiul de către drojdie prin decantare, prin turnare dintr-un vas în altul. Acest proces se repetă de câteva ori pentru a obține un ulei de calitate.

E o pildă a gândurilor noastre, este o pildă bună pentru a învăța noi despre noi.

Și în noi există două naturi amestecate, cunoștința dumnezeiască (simbolizată de ulei) și cunoștința omenească(simbolizată de apă). Gândurile noastre adesea sunt amestecate ca o pastă amorfă sau ca o emulsie (amestec de lichide în mod normal nemiscibile(care nu se amestecă, ca uleiul și apa)) și doar o vreme de așezare urmată de o turnare lină în alt vas vor separa cele două lichide. Este multă confuzie cu privire la convingerile proprii, dacă le socotim ”ulei” sau ”drojdie”.

Poate că Dumnezeu vrea ca omul lui să mai stea și așezat, să se așeze gândurile, să se poată turna.

Drojdiile sunt partea apoasă, partea omenească a gândurilor noastre, dau gust și miros rău, nu trebuie să ne bizuim pe ele. Am fost creați pentru ulei. Să nu ne supărăm atunci când Tatăl ne toarnă dintr-un vas în altul.

Mărit să fie Domnul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s