Cugetul curat: cuibul credinței (2), gânduri de pe drum(6)

( ”Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blândeţe şi teamă, având un cuget curat; pentruca cei ce bârfesc purtarea voastră bună în Hristos, să rămână de ruşine tocmai în lucrurile în care vă vorbesc de rău.” 1 Petru 3:15-16)

(„păstrând o credinţă şi o conştiinţă bună, pe care unii, lepădând-o, au naufragiat[−] Lit. „au suferit ruperea corăbiei“ în ceea ce priveşte credinţa” 1 Timotei 1:19, traducerea GBV)

(”ci să păstreze taina credinţei într-un cuget curat.” 1 Timotei 3:9)

(”Ţinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun, şi dintr-o credinţă neprefăcută.” 1 Timotei 1:5)

Cugetul este locuința, cuibul credinței. dacă vrei să alungi o pasăre, îi strici cuibul și pleacă singură.
Cine vrea să strice credința cuiva, îi murdărește cugetul, conștiința. Ori un păcat sau mai multe, ori fapte moarte (adesea religioase), orice întinare a cugetului duce la alungarea credinței.

Orice pasăre (și Domnul Isus ne-a spus să ne uităm la păsări) duce cu ciocul sau cu ghiarele atât mâncare pentru pui cât și, mai înainte de asta, duce paie și materiale pentru cuib.

pasarecuib

 

 

 

 

Tot așa să învățăm de la păsări că nu numai credința este importantă ci și locuința ei: cugetul curat.  

(”Dacă nu ne osândește inima noastră avem îndrăzneală la Dumnezeu.”)

Înaintarea cu îndrăzneală pentru a cere ceva lui Dumnezeu presupune un cuget curat, motivații lipsite de egoism, de gândiri carnale. Cât de adesea gândurile cărnii ne păcălesc, lăsând să trăiască în noi atitudini și fapte care par drepte, dar întinează conștiința, ne trezim de exemplu că ne cântărim pe noi cu o măsură indulgentă și pe alții cu severitate.

De aceea preocuparea cu cercetarea de sine trebuie să fie pentru orice creștin ca igiena corpului. Un trup curat este imaginea unui cuget curat, iar cugetul se curățește prin pocăință, prin mărturisire, prin stropirea cu sângele lui Cristos cum este scris și cum cu stângăcie am arătat în postarea precedentă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: