Trebuie să răspundă și ei de ceva, nu?, gânduri de pe drum(4)

Săptămânile trecute a fost la mine un om cu care am discutat peste două ore.

Argumentul lui m-a lăsat năuc.

Reproduc o parte din ce am scris atunci:

”…Zicea omul meu că el merge la biserica mare, pentru că în Biblie scrie că ”veghează asupra sufletelor voastre, ca unii care vor da socoteală” și dacă sunt pastori peste așa de mulți, desigur la judecată el va susține că a fost învățat (sau lăsat neînvățat, am adăugat eu) de oameni de căpătâi, ei răspund pentru el.

I-am spus omului că fiecare va da socoteală despre sine însuși lui Dumnezeu.
-Nu, că și ei vor da socoteală.
-Deci tu trăiești liniștit atâta timp cât ei nu te deranjează cu mustrări?
-Păi, ei răspund.

Aici, n-am avut decât întristare, argument nu. Omul îmi spusese că el dă zeciuială, colecte și dări la biserică, trebuie să răspundă și ei de ceva, nu?”

M-am gândit pe drum la ce am discutat cu el.

”Tehnologic”, ca într-o mașinărie a minții, argumentele lui merg ca un ceasornic uns: arătătorul arată, arcul trage (sau greutățile). Periodic ceasul trebuie tras. El dă zeciuială, pune la colectă și pastorii răspund pentru sufletului lui, scrie în Biblie. Nu el răspunde, el plătește. Ei primesc, deci ei răspund.

Oare acest lucru ne învață Scriptura, nu este o răstălmăcire aici?

Desigur, cei ce învață, dacă au primit această slujbă, au să dea socoteală dacă și-au făcut-o bine.

Să citim:

Traducerea GBV ”Ascultaţi de conducătorii voştri şi supuneţi-vă lor, pentru că ei veghează asupra sufletelor voastre, ca unii care vor da socoteală; pentru ca să facă aceasta cu bucurie, şi nu suspinând, pentru că aceasta ar fi nefolositor pentru voi.” Evrei 13:17

Traducerea Cornilescu adaugă două cuvinte: DE ELE, care schimbă mult înțelesul.
”Ascultaţi de mai marii voştri, şi fiţi-le supuşi, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii cari au să dea socoteală de ele; pentruca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinînd, căci aşa ceva nu v-ar fi de niciun folos.”

De ce dau socoteală cei ce învață?

De slujba lor, dacă și-au făcut-o bine. Slujba celor mai bătrâni include învățarea celor mai tineri. Responsabilitatea celui ce a primit o slujbă (aici a învață) este să se țină bine de slujba lui. Pavel spune: ”vai de mine dacă nu vestesc Evanghelia”. În alt loc: ”sunt curat de sângele tuturor”, adică a învățat tot ceea ce trebuia învățat.

Referința este din Ezechiel 33: 7-9 ”…Tu trebuie să asculţi Cuvîntul care iese din gura Mea, şi să-i înştiinţezi din partea Mea. Cînd zic celui rău: «Răule, vei muri negreşit!» şi tu nu-i spui, ca să-l întorci de la calea lui cea rea, răul acela va muri în nelegiuirea lui, dar sîngele lui îl voi cere din mîna ta. Dar dacă vei înştiinţa pe cel rău, ca să se întoarcă dela calea lui, şi el nu se va întoarce, va muri în nelegiuirea lui, dar tu îţi vei mîntui sufletul.”

Textul este foarte clar și fără dubii, unul are responsabilitaea de a învăța pe alții, dar după aceea responsabilitatea trece asupra celui ce a auzit.

O astfel de atitudine: plătesc ca să nu mai fiu responsabil este un defect de conștiință sau o conștiință pătată.

E foarte adevărat ce am scris aici: originea corupției este dată de atitudinea față de autoritate: ”O conştiinţă ameţită de ideea clericală, care se va indrepta spre un popă să-şi plătească ceva păcate, este exact tiparul de om care se va îndrepta cu mită în mână să scape de vre-o nelegiuire sau mai grav îşi croieşte întreaga viaţă pe un eşafodaj de nelegiuiri, ca doar treaba popii e să primească un mic procent din profitul furat şi rezolvă el cu Dumnezeu.”

 

4 Responses to Trebuie să răspundă și ei de ceva, nu?, gânduri de pe drum(4)

 1. catalin spune:

  Sa inteleg ca singura deosebire intre omul acesta si un ortodox ar fi ca ortodoxul plateste per „serviciu”(spovedanie, impartasire, nunta, mantuirea colectiva a neamului, transmutarea raposatului din gheena in locuri cu verdeata, etc), la momentul efectuarii lui, in timp ce omul nostru plateste lunar rata la propria-i mantuire. Poate ca ar fi bine sa-si asigure mantuirea la o societate de profil. Cum pot unii sa-si fure singuri caciula. Ce se face ca nu intelege acest om este ca desi, chiar acceptand interpretarea lui, pastorul raspunde pentru oile lui, oaia natafleata raspunde singura pentru faptele ei, ca de aia are cunostinta Cuvantului si constiinta prin care-i vorbeste Duhul lui Dumnezeu. Domnul sa ne deschida ochii sa ne vedem propriile greseli.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Cum pot unii sa-si fure singuri caciula?!
   Daca te uiti bine …cam astia suntem noi oamenii, ne furam singuri caciula, ne taiem craca de sub picioare.
   Daca privesti din punctul de vedere al constiintei. Constiinta e cuibul credintei, credinta locuieste intr-o constiinta curata.
   Ai stricat constiinta, credinta nu mai are unde locui, ca pasarea fara cuib.
   Tot din punct de vedere al constiintei, expresia folosita de tine ”oaia nătăfleață” jigneste pe orice semen al tau si..pe tine.
   In cunostinta si credinta putem creste prin maturizare spirituală, cugetul curat însă nu se obține decât prin pocăință, prin mărturisire înaintea tronului de Har.

   Apreciază

 2. Dan spune:

  Versetul este Evrei 13:17 nu 13:7

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: