Umbrele vor osândi

”…Tu eşti! Deci numai Tu şi nimeni altul!
Căci toate sunt ţesute din nimic.
Simboluri sunt şi carnea şi bazaltul.
Dar ce eşti Tu, Supremul, Preaînaltul,
spre care-atât de trudnic mă ridic?

Tu ai creat şi crini, şi orhidee,
şi cerul cu ciudatele-i caleşti,
şi chipul de copil şi de femeie,
şi geniul sclipind într-o idee.
Dar Tu, Făuritorul, Tu ce eşti?”, C. Ioanid, Taine

”…mâncare sau băutură, sau …..o zi de Sabat…. sunt umbra lucrurilor viitoare,” Coloseni 2:16-17

Obiectele se recunosc din umbre dacă stau în lumina potrivită, realitățile nevăzute se învață din pilde, înțelepciunea unui maestru se  recunoaște din lucrarea Lui.
Dumnezeu s-a revelat pe Sine în creație iar coroana creației Sale este omul.

Și trupul de carne al omului este tot o umbră dar o umbră în care ”le este descoperit în ei” înțelepciunea lui Dumnezeu când te uiți cu băgare de seamă la ce a creat El.

A recunoaște simbolul și a nu-i înțelege tâlcul, Domnul Isus numește fățărnicie: ”Făţarnicilor, faţa cerului ştiţi s-o deosebiţi, şi semnele vremurilor nu le puteţi deosebi?” Matei 16:3
La judecată, oamenii vor fi judecați de însăși bucuriile și speranțele lor, care s-au oprit la cele văzute, la umbre. Domnul Isus nu le-a zis: ”neștiutorilor” celor ce nu recunoșteau în semnele cerurilor evenimentele viitoare, ci ”fățarnicilor”.

Tot așa, un om care se bucură , de exemplu de mâncare toată viața, se satură, se delectează în ”umbre” nu este de necondamnat în fața Lui, este numit fățarnic și viclean pentru că în aceste delectări cu lucrurile văzute, cu umbre, omul a avut timp o întreagă viață să vadă în spatele lor lumina și realitatea, să recunoască o înțelepciune a Creatorului.

Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință și probabil cei nu au ajuns la o vârstă a conștienței vor beneficia de clemență la judecată, dar pentru cel ce a trăit o vreme în aceste ”umbre”, probabil ”i se va cere mai mult”, conștiința din om fiind prezentată de Dumnezeu ca un luptător împotriva gândurilor ce construiesc fortărețe de justificări și-l țin pe om în păcat. Vina oamenilor li se semnalizează în conștiință, conștiința(cugetul) fiind un martor de neocolit care mărturisește că lucrarea legii lui Dumnezeu este scrisă în inimile tuturor oamenilor, chiar a oamenilor care n-au citit Biblia, deci nimeni nu se va putea dezvinovăți. (Romani 1:19-21)

Cu cât un om este mai deștept și mai prins în lucrurile complicate ale vieții, cu atât este mai de condamnat înaintea lui Dumnezeu, dacă nu se pocăiește și dacă urmărește și glorifică doar înțelepciunea pământească care-l pasionează. Această înțelepciune pământească este o umbră a Înțelepciunii de sus. Este fățarnic și viclean cel ce-o vede doar pe una și n-o recunoaște în ea pe Cealaltă.

Un descurcăreț al pământului, un șmecher al împrejurărilor, un isteț preocupat de propriul avantaj, câștig sau plăcere, incontestabil poartă în sine ”calități” prin care este superior celor blazați sau mai puțin isteți, dar orice istețime în cele de jos ar trebui să conducă mintea oricui spre smerenia recunoașterii Tatălui Înțelepciunii.
Dacă omul rămâne doar la ”umbre”, doar la ceea ce vede, însăși aceste umbre îl osândesc, pentru că este numit fățarnic și viclean de însuși Domnul Isus. Un astfel de om (și tuturor ne place să ne lăudăm cu bucata de înțelepciune ce-o stăpânim) nu  mai este un ”necunoscător” vrednic de milă, deci prin însăși deșteptăciunea lui, orice om se osândește dacă n-o declară nebunie și dacă nu se pocăiește. (”Nimeni să nu se înşele: Dacă cineva dintre voi se crede înţelept în felul veacului acestuia, să se facă nebun, ca să ajungă înţelept.” 1 Corinteni 3:18)

Am scris ”probabil” pentru că noi nu știm exact cum va judeca Dumnezeu lumea, dar știm destul ca să avem un respect adânc față de autoritatea Lui și  o sămânță a dragostei crescânde față de toată Voia Lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: