Strecurații, mereu actuali

E prima postare pe acest blog care o preiau integral de pe alt blog. Sunt gândurile lui Barthimeu despre ”strecurați”. De meditat!

Barthimeu- Un alt orizont

Căci s-au strecurat printre voi…”

După îndemnul apăsat (prin acel „odată pentru totdeauna”) la lupta unicei, sfintei, perenei credințe, una a cărei privare de pacea lăuntrică e de neconceput, iată că Iuda începe să ne dezlege misterul. E vorba de misterul deturnant al scopului primar de care a fost animat autorul epistolei (mîntuirea de obște), în cel secundar (îndemnul la lupta credinței).

În multele versete din aval, Iuda începe prin a descifra și contura portretul dușmanilor credinței genuine. Epistolarul e chiar generos  (în economia scrisorii) în acest demers descriptiv. Cu cît inamicul e mai bine studiat, mai bine descris, din mai multe perspective abordat, cu atît șansele lovirii lui la țintă sunt mai mari.

Fratele mai mic a lui  Isus (credem noi) și a lui Iacov, începe acest tablou polimetaforic, printr-un cuvînt pe cît de peiorativ, pe atît de real: strecurat. Iuda apelează la pareise

Vezi articolul original 390 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: