”…altfel, să știi că trec la baptiști!” Prețul organizării și concesiilor care duc la lume și la moarte

Public aici o porțiune dintr-un articol din revista Creștinul(anul 5, nr.3/1932).

Nu sunt Creștin după Evanghelie (de fapt nu fac parte din nici un cult) dar istoria acelor ani și oameni ne învață multe.

Înainte de 1940, înaintașii celor numiți azi ”Creștini după Evanghelie” se străduiau să păstreze linia evangheliei și în chestiunea legată de amestecul și controlul statului în adunări. Adunările înființate prin munca misionarilor francezi, elvețieni și britanici încercau să rămână independente, deși presiunea statului de a le supune controlului era foarte mare. Ca astăzi. În revista Creștinul se publicau regulat întâmplări cu persecuții, cu abuzuri dar se publicau integral și scrisorile reprezentanților adunărilor către și de la Ministerul Cultelor, Minister condus adeseori de …preoți.

….ALTFEL, SĂ ȘTII CĂ TREC LA BAPTIȘTI! sună ”amenințarea” unuia care s-a clătinat în prigoane. Sunt date ca exemplu două cazuri, unul din Negreni, jud Botoșani, altul din Corjeuți, actualmente în raionul Briceni, Rep Molddova.

E de meditat la concluziile autorului articolului:

”Lor le lasă gura apă după beneficiile recunoașterii și libertăților lumii rătăcită și pierdută, cari nu pot fi câștigate ca mântuirea noastră, cu jertfa sângeroasă de pe cruce, ci cu prețul organizării și concesiilor cari duc la lume și la moarte.”

”Dar acei creștini a căror dragoste se răcește, a căror credință scade și a căror nădejde în lucrurile viitoare, fericite și veșnice se evaporează, uită aceste primejdii și se nenorocesc, ei și cei ce vin după ei.”

hotarati

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: