Timp pentru a doua milă

Meditând la Pilda Samariteanului în ultimii ani, ani prinși în tot felul de treburi ce te fac să n-ai timp, m-am gândit: de unde a avut Samariteanul timp? Era în călătorie, orice om are o agendă, se grăbesc de obicei oamenii, dar nu, omul nostru a stat până  A DOUA ZI.

A dat DOI bani și a spus că se va reîntoarce.

Iar Învățătura Domnului Isus mai spune: ”Dacă te sileşte cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două.” În original, la  ”te silește” trebuie să citim ”te rechiziționează”, așa cum a fost silit Simon din Cirena să ducă crucea Domnului Isus.

Să mergi a doua milă!? Prima de obligat, a doua de drag. Nu prea se potrivesc. Apoi, de unde timp?
N-ai timp de prima milă, că nici asta nu era din planul tău, era impusă, darmite de-a doua?!

Domnul Isus a mers ”a doua milă” spre Emaus. Au insistat de el și ”a cedat”. Prima milă înseamnă să răspunzi la întrebările care ți se pun. A DOUA MILĂ înseamnă să răspunzi la cele care nu ți se pun. Sunt două feluri de lucruri: noi și vechi, realitate și tâlc, carnale și spirituale(simbolice). Să nu mergem numai ”mila” celor carnale, ci să lipim de ea ”mila” explicațiilor ei, mila  A DOUA.

Peste tot în Scripturi AL DOILEA este cel binecuvântat.

Isaac a fost al doilea născut.
Iacov a fost al doilea născut.
Domnul Isus a fost al doilea Adam.
Ce este duhovnicesc vine PE URMĂ, întâi firescul.
Domnul Isus a intrat în PARTEA A DOUA A CORTULUI, după PERDEAUA A DOUA pentru a inaugura LEGĂMÂNTUL AL DOILEA.….
Şi Harul e Al Doilea, prima dată e Legea. Hristos este sfârşitul Legii, continuarea.
“Noi avem un altar de la care n-au drept să mănânce cei ce fac slujba în cort.” Asta trebuie judecat cu mintea omului ascuns, al doilea.

Să ne facem timp pentru a doua milă, că prima ni se impune oricum. Nu e nici o laudă s-o facem doar pe prima, doar sarcinile, obligațiile și țintele impuse, laudă vine din adăugarea Harului la cuvânt (orice Cuvânt să fie CU HAR), ” a doua milă” , mâncare(jertfă, cuvânt) cu sare să dăm oamenilor, să nu se strice până la ziua cercetării. Harul este Tâlcul tuturor celor văzute de toți, Har este în frumusețea florilor vizitate de bondari înainte de-a ne bea noi cafeaua, în mersul norilor și-n răcoarea serii, în teama și bucuria inimii, în toate mai este ”o milă”, a doua: înțelesul acestor lucruri. S-o facem și pe asta, că asta contează.

De exemplu, dacă ești meseriaș, are prea puțin folos clientul tău doar că i-ai făcut o lucrare bună, dacă i-ai zugrăvit casa să zicem. E obligatoriu s-o fi făcut bine zugrăveala, dar nu uita să mergi cu el și a doua milă: să-i zugrăvești în casa minții lui pe Cristos ca răstignit.

La fel cu faptele. ”Orişicui vrea să se judece cu tine, şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa.” (Hainele simbolizează faptele.)

Un om îți cere să-l ajuți la un lucru. Îl ajuți dar…dă-i nu numai haina. Haina o văd toți(faptele văzute), cămașa nu. Dă-i cămașa, fapta ascunsă, aceea de care nu știe stânga ce face dreapta.

Să avem înțelepciunea să prindem prilejurile de-a da și cămașa, să răscumpărăm timpul de-a merge a doua milă.

Mărit să fie Domnul!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s