Întristați de necazul lui Iosif

Ca să înțelegi profeții (și cei mici și cei mari) trebuie să știi bine istoria împăraților sau vremurilor în care ei au profețit.

Trebuie să mai știi că acele ….

Dar, stai puțin….de ce să-i înțelegi? Nu putem trăi în 2014 fără să știm ce a scris Amos?

Putem…trăi, dar nu prin credință. Credința înseamnă credința în Cuvânt. Iar undeva în Cuvânt vei da de ”acele lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească nouă drept pilde” și că ”bine facem să luăm aminte la cuvintele proorocilor” că ”prin răbdarea și mângâierea pe care le dau Scripturile(cele vechi) să avem nădejde” și că și Pavel cerea spre iarnă lui Timotei să-i ”aducă cărțile(cele de piele, în mod sigur Scripturile)”, nu chitara.

Amos scrie despre conducătorii din Ierusalim și Samaria: ”Beau vin cu pahare largi, se ung cu cel mai bun untdelemn, şi nu se întristează de prăpădul lui Iosif!” Amos 6:6

Vina lor era că: stau nepăsători, se desfată în pofte și NU SE ÎNTRISTEAZĂ.

În Amos era Duhul Domnului Isus. Domnul Isus vrea să-i împărtășim patimile, necazurile, suferințele ( e vorba de suferințe lăuntrice, de patimi ale sufletului, de dorințe aprinse ce țin de dragostea lui pentru noi, pentru oameni.

Profetul vede starea lăuntrică a oamenilor pe un cântar ce măsoară ușurătatea(goliciunea) desfătării și greutatea întristării. Întristarea duce la realism și pocăință, desfătarea duce la adormire și amăgire.

Oare astăzi nu e tot așa? O lume creștină dominată de căpetenii care nu se întristează. Chiar cei din Sion stăteau nepăsători, nu trăiau durerea sfâșierii lui Iosif.

Ce este necazul(spărtura, nimicirea(GBV)) lui Iosif?

Iosif nu are un nume între semințiile lui Israel. Fiii lui: Manase(Uitare) și Efraim(Dublă rodire) au fost înfiați însă de Iacov și numărați între seminții. La repartizarea țării, Efraim a primit cea mai bună parte, iar Manase a primit două părți separate. Practic ”Iosif” a fost dezbinat în 3.semintii

Dar cel mai rău și mai rău lucru era (după cum se vede pe hartă) că pe teritoriul lui Efraim se afla Betelul, locul începutului căii lui Ieroboam, acea idolatrie acuzată de toți profeții. Apoi pe teritoriul lui Manase se afla Samaria, capitala celor 10 seminții dezbinate, seminții care nu se mai închinau la Ierusalim. Această îndepărtare de Sion era necazul lui Iosif. Să fii urmaș al lui Iosif, (prototip al Domnului Isus, inițiatorul și țelul întregii creații) și să întreții astfel de idolatrii, Amos era pe drept indignat.

Dar cât de bine seamănă acele stări cu creștinismul zilelor noastre. Întâlnim și noi astăzi o alipire(o rămășiță) de legământul cel Nou (Sionul, cf Galateni) și întâlnim peste tot un uriaș creștinism apostat, urmași de sânge ai unor oameni care cândva au avut caracterul și mărturia ca ale lui Iosif. Mai ales ”căpeteniile”. Ce trist să vezi urmașii celor ce au suferit odată pentru credință că ”stau nepăsători” în Sion și nu se întristează de necazul lui Iosif. O întristare care să-i ducă la pocăință.

Imaginea Israelului dezbinat este pentru noi, pentru învățarea noastră, noi trăim într-un creștinim dezbinat între o rămășiță fidelă legământului(ca și Iuda, Beniamin și Levi) și o mare mulțime ce se închină după capul lor. Ce atitudine avem față de urmașii fraților noștri odată credincioși? Ne doar de necazul(spărtura) lor? Ne întristăm de necazul(spărtura) lui Iosif?

Ar mai trebui să scriu despre spărtură, despre cel ce stă în spărtură, că acolo unde  e spărtură cu om zidul e ”viu”, e ca o piatră vie cel ce apără spărtura, că Domnul a făcut tot zidul Noului Ierusalim din pietre vii. Ar mai trebui să să scriu multe, dar nu acum. Acum mă bucur că ai avut răbdare și ai citit până la sfârșit, poate te-ai întristat și tu împreună cu mine și cu Amos. Dacă nu vei mai citi odată postarea asta, citește urgent cartea Amos, dacă ai vreme citește și la Împărați ce a fost pe vremea lui…”în zilele lui Ozia, împăratul lui Iuda, şi în zilele lui Ieroboam, fiul lui Ioas, împăratul lui Israel,”….

cu drag

(din cuvântul de duminica trecută din adunare, de la min 40)

One Response to Întristați de necazul lui Iosif

  1. […] cei adăpostiți pe muntele Samariei că urmăreau doar desfătarea și că nu se întristează de necazul lui Iosif. Stările lor și profețiile lui Amos asupra israeliților de atunci sunt o lecție pentru noi, […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: