Boii mănâncă iarbă…și câteodată grâu

”Să nu legi gura boului care treieră grâul!” Pe boi ii are in vedere Dumnezeu aici? Sau vorbește El înadins pentru noi? Da, pentru noi a fost scris astfel; căci cine ară trebuie să are cu nădejde, și cine treieră grâul trebuie să-l treiere cu nădejdea că va avea parte de el.” 1 Corinteni 9:9-10

Care era imaginea?

treierat

Treieratul, adică desprinderea boabelor din spic se făcea în vechime prin trecerea de mai multe ori a boilor peste snopii de grâu secerat.
Dorința boilor de a mânca grâu a făcut că obiceiul normal în vechime era ca la gura lor să se lege o botniță să nu poată mânca grâu.

botnitabou

Dumnezeu, prevăzând că în viitorul văzut atunci, Vestea Buna va fi vestită și mulți se vor bucura de părtășia ei, a lăsat aceste imagini și a dat porunca, (poruncă ce se înțelege spiritual) ce are referire directă la părtășia evangheliei.: ”…cine primește învățătura să facă parte din bunurile lui și celui ce-l învață!” Galateni 6:6

Orice drept are o măsură, prin necunoașterea măsurii dreptului, poți să nu te folosești deplin de un drept, dar poți și abuza de un drept.

Să ne uităm la imagine(pildă) și la aplicarea ei în viața apostolului Pavel(cel ce a tâlcuit-o).

1.Pilda:

Boul.

Boul mănânca în mod normal iarbă. Ps 116:20 ” si au schimbat Slava lor, pe chipul unui bou, care mananca iarba.” La treierat trebuia lăsat fără botniță: ” Să nu legi gura boului, cînd treieră grîul.” Deuteronom 25:4

2.Explicarea ei.

Boii îi simbolizează pe Apostoli și pe toți cei implicați în vestirea Veștii Bune de atunci încoace.
Iarba care este hrana uzuală a boilor simbolizează felul normal de a-și câștiga painea orice om: prin muncă.
Treieratul, ca și semănatul și mai ales seceratul reprezintă vestirea Veștii Bune.
Graul, delicatesa reprezintă dreptul de a folosi ”bunurile vremelnice” ATÂT TIMP CÂT DUREAZĂ TREIERATUL, dreptul de  a nu lucra cu mâinile o perioadă.

3.Tâlcul

Apostolul Pavel deslușește prin exemplul propriu această pildă. El își câștiga pâinea cu lucrul mâinilor lui, făcea corturi, fiind pildă prin aceasta. A trăi fără muncă era considerat ”trai în neorânduială”.
”Voi înşivă ştiţi ce trebuie să faceţi ca să ne urmaţi; căci noi n-am trăit în neorînduială între voi. N-am mâncat de pomană pânea nimănui; ci, lucrând şi ostenindu-ne, am muncit zi şi noapte, ca să nu fim povară nimănui dintre voi.  Nu că n-am fi avut dreptul acesta, dar am vrut să vă dăm în noi înşine o pildă vrednică de urmat.  Căci, când eram la voi, vă spuneam lămurit: „Cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce.“ 2 tes

La nevoie, se dedica cu totul propovăduirii și atunci era susținut ori de cei ce ascultau ori de alții care erau ”părtași ai Veștii Bune.”

”A venit la ei. Şi, fiindcă avea acelaş meşteşug, a rămas la ei, şi lucrau: meseria lor era facerea corturilor.  Pavel vorbea în sinagogă în fiecare zi de Sabat, şi îndupleca pe Iudei şi pe Greci.  Dar când au venit Sila şi Timotei din Macedonia, Pavel s-a dedat în totul propovăduirii,..” Fapte 18:28

Deci ne rămân și pilda și explicația și tâlcul, ca trei martori ce ne deslușesc voia lui Dumnezeu.

Nu există ”BOI CARE MĂNÂNCĂ DOAR GRÂU”, SĂ NE FIE CLAR! Boii mănăncă în mod normal iarbă. Tot așa nu există oameni care toată viața în mod continuu sunt susținuți de alții ca și cum ar avea o meserie din predicat. Despre astfel de pretenții scrie la 2 Petru 2. Înaintea lui Dumnezeu pretenția ca cineva să primească salariu pentru câteva ore de predică este o mișelie.

” În lăcomia lor vor căuta ca, prin cuvîntări înşelătoare, să aibă un cîştig dela voi. Dar osînda îi paşte de multă vreme, şi pierzarea lor nu dormitează.” 2 Petru 2:3

Iar de  industria care s-a dezvoltat din această mișelie desigur că tu, vrednicul meu cititor nu ești străin, că altfel n-ai fi ajuns cu cititul până la…

Sfârșit

4 Responses to Boii mănâncă iarbă…și câteodată grâu

 1. ion vizitiu spune:

  ce-i de facut?
  prinde orbul, scoate-i ochii!

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Doamne ferește, nici vorbă!
   Prinde orbul, deschide-i ochii…inimii!
   Cât despre industriașii religioși, trebuie ocoliți: ”urmărește neprihănirea, credința, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.”(2 Timotei 2:22)

   Apreciază

 2. mnu071990 spune:

  interpretarea e ok dar …

  sunt curios daca cel care a scris acest articol stie cam cat timp dureaza pentru a se face o predica, dar o predica nu o palavrageala de jumatate de ora dupa care oamenii merg acasa la fel cum au venit. sunt curios daca cel care a scris acest articol stie toata munca pe care o are de facu un pastor.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Cel care a scris acest articol știe cât timp îi ia ca să scrie un articol, cam 20-30 de minute.
   Că ”de făcut” îl face în gând și îi ia câteodată o zi întreagă să se gândească la un subiect sau poate o săptămână sau o lună până să stoarcă de-un articol, dar de scris îl scrie dintr-un foc.
   Dar cel care a scris acest comentariu are un minim respect față de cititorii limbii dumisale?
   Când n-ai condiții sau scrii dictând, ceri scuze.
   Dar nici scuze, nici ortografie…și mai ai ca subiect respectarea muncii altuia!!
   Dar să răspund la chestiune.
   Autorul acestui articol are blog de aproape nouă ani.
   În acești nouă ani a observat cât timp îi ia unui pastor să caute pe net un anume subiect, cam de pe la ora 6-7 sâmbăta seara crește brusc traficul pe blog pe subiecte de genul: ”predică despre…”.
   Deci nu poate să-i ia vreunui pastor mai mult de o oră, două.
   Apoi, autorul acestui articol este din familie de pastori de mai multe generații, știe.
   Chiar să răspundă la acest comentariu, autorul acestui articol a așteptat două zile.
   Dumneata, distinsul meu interogator așa-i că ai scris instinctual, în 5 minute întrebarea dumitale?
   Că de te gândeai mai mult, (cel puțin cam cât socotești că i-ar trebui unui pastor „să facă” o predică bună), făceai și dumneata un comentariu mai gândit, mai citeai un articol două de pe blogul meu, sau nu ești pastor și nu trebuie.
   Știai că acest cuvânt: ”predică” nu apare în Biblie?
   Și noi îl tot folosim.
   Oare numai „pastorii” trebuie să „predice”?
   În ce Biblie scrie asta?
   Vezi că am muncit la acest comentariu mai mult ca dumneata…și nu-s pastor.
   Of, of

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: