Principiul reflexiei spirituale…Pilda oglinzii

Cum răspunde în apă faţa la faţă, aşa răspunde inima omului inimii omului.” Proverbe 27:19
oglinda

Pe vremea aceea nu exista oglindă mai bună ca suprafața apei. Astăzi avem. De fapt e vorba despre legea(principiul) reflexiei. Dumnezeu putea crea lumea fără ca noi măcar să știm că acest aparent simplu principiu există. Dar dacă acum 6000 de ani Dumnezeu a creat lumea așa cum este și dacă acest principiu îl cunoaștem bine și este și notat repetat în Cuvântul Sfânt, atunci de bună seamă în spatele lui este un tâlc, tâlcul ce vorbește despre scopul pentru care a fost dat. Este vorba de Pilda Oglinzii. (Am mai scris despre oglinzi.)

Știm tot din Proverbe că ” După cum fierul ascute fierul, tot aşa şi omul aţâţă mînia altui om.” (27:17) E o pildă aici. Mai adaug doar versetul” Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.” și apoi să trec la …

….deslușirea Pildei Oglinzii.?!

Fața răspunde la față, fierul ascute fierul, mânia ațâță mânia. Toate doar atunci când sunt față în față ca și un obiect în oglindă. Ce se vede de pe margine când cineva ține să zicem un cuțit în fața oglinzii? Două cuțite.
Mânia exprimată provoacă în celălalt mânie, dragostea provoacă dragoste,…

Aceasta e Pilda Oglinzii. Atunci când doi oameni merg împreună, sunt căsătoriți, discută, în relația profesor-elev, părinte-copil, în relațiile dintre frați în adunare apare într-o anumită măsură principiul reflexiei spirituale. E lăsat de Dumnezeu, și principiul și pilda lui. Dai dragoste, cel puțin parțial primești dragoste, arunci o vorbă urâtă, aproape sigur o vei primi înapoi, te mânii pe cineva, se va mânia pe tine, ești drăguț cu funcționarul morocănos de la ghișeu, va fi drăguț cu tine. Un copil crescut de părinți blânzi va fi blând, unul repezit și ironizat va fi ironic și repezit la rândul lui, inima omului răspunde inimii omului. Semenii noștri lângă care stăm un timp îndelungat într-o anumită măsură vor fi copiile noastre și noi ale lor. 

Așa putem înțelege de ce Cuvântul zice despre soții necredincioși că sunt ”sfințiți” prin soțiile lor, și despre copii că sunt ”sfințiți” prin părinți. Există o înrâurire reflectată, belșugul de dragoste va întoarce chiar dacă doar parțial, dar tot dragoste.

Unii vor zice că această lumină nu e veritabilă, că nu e sursa, ci reflexia ei..!?
E Lumină Adevărată, lumina e lumină, nu există lumină falsă.
Pieptarul Marelui Preot era plin de diamante care făceau ” să strălucească lumina cunoştinţei slavei lui Dumnezeu pe faţa lui Isus Hristos.” Cum? Ne-a luminat inimile. Deci inimile noastre sunt ca diamantele(tot oglinzi și ele) din care se reflectă lumina cu care am fost luminați(dragostea, înțelepciunea(dovedită prin faptele făcute în blândețea ei), pacea, etc.) spre fața lui Isus Cristos, așa încât El să fie văzut cel mai bine, nu noi…oglinzile.

Noi reflectăm Lumina lui Cristos și la rândul lor, cei luminați vor reflecta mai departe așa cum și noi am fost iluminați de bineplăcuta vecinătate a celor lângă care cu drag L-am învățat pe Cristos.

Mărit să fie Domnul!

2 Responses to Principiul reflexiei spirituale…Pilda oglinzii

 1. vesteabună spune:

  Stima de sine a unei persoane își are deseori temelia în reacțiile, pozitive sau negative, ale celor din jur. Așadar, cuvintele și atitudinile tale îi pot zidi pe ceilalți sau îi demolează pur și simplu.

  Dr. Paul Brand a fost chirurg pe avion în timpul celui de-AI Doilea Război Mondial. Într-una din cărțile sale, el povestește despre un bărbat pe nume Peter Foster, care era pilot în Armata aeriană regală. Foster zbura cu un Hurricane (uragan – n.tr.), un avion de luptă cu un defect de fabricație: motorul cu o singură elice era montat în față, iar conductele de combustibil treceau pe lângă cabină. La un impact direct, pilotul era instantaneu înghițit de flăcări înainte de a se putea catapulta. Consecințele erau deseori tragice. Unii piloți RAF, prinși într-un astfel de infern, sufereau zeci de operații de reconstruire a feței.

  Peter Foster a fost unul dintre acei piloți loviți, a cărui față a fost arsă de nu se mai putea recunoaște. Foster, însă, a avut sprijinul familiei și dragostea logodnicei lui. Ea l-a asigurat că nimic nu s-a schimbat în afară de câțiva milimetri de piele. Doi ani mai târziu, ei s-au căsătorit. Foster a spus despre logodnica lui:

  “Ea a devenit oglinda mea. Mi-a dat o nouă imagine despre mine însumi. Când o privesc, ea îmi surâde cald și iubitor spunându-mi că sunt bine”.

  Căsnicia și alte relații prețioase din viața ta ar trebui să funcționeze în același fel – chiar și când nu a avut loc o desfigurare. Ar trebui să fie o admirație reciprocă prin care se zidește stima de sine a fiecăruia și prin care se trec cu vederea defectele care altfel ar fi distrugătoare.

  Există un cuvânt biblic pentru un astfel de angajament: se numește dragoste.

  sursa: https://barzilaiendan.com/2016/05/09/invata-sa-treci-cu-vederea/

  Apreciază

 2. 1novelty7 spune:

  A republicat asta pe 1novelty7 și a comentat:
  Foarte Adevarat si Minunat Exprimat prin Duhul Sfant al Lui Dumnezeu!!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: