Spune că cei bătrîni trebuie să fie treji

Tit 2:2 ” Spune că cei bătrîni trebuie să fie treji, ”

Treaz-treji se referă la discernământ, cumpătare, sobrietate, starea celui care nu este beat.

La original scrie despre TREAZ:  nēpháleos (un adjective, derivat din nḗphō, „a fi sobru”) –la propriu, neintoxicat, liber de influențe negative (toxine); (figurat) cu mintea clară; circumspect („sobru”), liber de influențe dominante.

Starea cea mai răspândită a minții tuturor oamenilor este cea de intoxicat, de derutat, de confuz. Cea mai răspândită religie este confuzia, deruta.
Cel mai răspândit sistem școlar este imitația.
Cel mai ascultat profesor: obiceiul.
Cea mai frecventată școală: tradiția.

Beția care provoacă deruta este dată de băutura spirituală cea mai dorită: informația plăcută, interesantă, dorită, amețitoare prin dependența care o dă.
Rânduiala gândurile fiecărui creștin ar trebui ca să aibă o axă, o linie, un dreptar la care să se raporteze, să se măsoare, de la care să nu se abată, spre care să se întoarcă. Această linie este Învățătura apostolilor.
M-am trezit cu acest gând, e ultima zi din an și în mod sigur nu mai sunt tânăr. Mie-mi sună în primul rând ceea ce am scris, dar dacă mai sunt cititori cu păr alb, le prinde bine.

Pericolul confuziei îi paște mai mult pe bătrâni.  La bătrânețe sau pe măsură ce îmbătrânești cunoști tot mai mulți oameni, ai o agendă tot mai încărcată, informația acumulată e mai multă, sunt multe planuri începute, puterile slăbesc, zilele se împuținează, mai un accident sau o boală și dacă nici la soft(la cap) nu e ordine, haosul e gata. De aceea la bătrâni sună mai degrabă: ”cei bătrâni trebuie să fie treji”, ei sunt în mai mare pericol de a fi confuzi și dezordonați în gânduri. Leacul acestei boli(confuzia) e renunțarea la planuri, la agende, la conduită izvorâtă din dragoste de lume, simplificarea vieții, pentru a putea sfinți dragostea de Dumnezeu, pasiunea de cele cerești, de frați, de lucrări bune, de jertfe duhovnicești la care am fost chemați.

Anunțuri

2 Responses to Spune că cei bătrîni trebuie să fie treji

  1. strainisicalatori spune:

    La mulți ani!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s