Cred ceea ce crede Biserica

”…dându-și mintea unor duhuri înșelătoare…”  1 Timotei 4:1 GBV 1989
”cred ceea ce crede Biserica…!”
Nu e o glumă, e un citat din blogul unui om pe care l-am respectat pentru intenția de transparență cel puțin. Îl respect și acum ca pe orice om, dar nu pot să nu-i arăt greșelile. Tocmai din respect. Adicătelea dacă dânsul s-a săturat de fața lui proprie, dacă Fața Domnului nu-i place (…se știe, scrie la Isaia 53 că e tare disprețuită) și și-a luat o mască, a purtat-o câțiva ani (…semăna binișor  cu fața Celui Disprețuit), apoi a dat-o jos și a luat altă mască care nu-i aduce nici o ocară, eu să intru în jocul mascaradei lui și să nu-i zic nimic. Eu îl respect pe el, nu masca lui. Așa scrie în Biblie, cinstiți pe toți oamenii, nu religiile, idolatriile sau măștile de pe fețele lor.

Citat de pe blogul respectiv, vedeți mai jos: ”Cred ceea ce crede Biserica […] și resping ceea ce respinge Biserica…” Crede și nu cerceta!” adică. Oare cine l-a învățat? La mine în Biblie scrie ”Cercetați toate lucrurile!” Chiar azi am fost întrebat: ”tu n-ai încredere chiar în nimeni?” Ba da, după ce cercetez bine. Domnul nu-mi spune să am încredere orbește, ci să cercetez tot.
vasile

Care Biserică?… l-aș întreba, dac-ar citi.
Biserica asta etnică, comunistizată, securistizată mai crede ceva? Mi se va spune de taine și duhovnicie, lucruri ascunse, nevăzute, mistice, de nevăzut pentru profani, că doar după oftaturi și munci printre fumuri și cruci… cerul se deschide printre cădelnițe, icoane și lumânări…. Nu cred nimic din poveștile astea, e teatru tot. Asta e o industrie, industrie veche și stabilă care nu bagă pe nimeni în cer, dar își bagă mâna adânc în buzunarele celor ce-o cred. (Cerul l-a deschis Domnul Isus prin moartea Lui și l-a curățit prin sângele Lui, ca să-i fim o locuință a lui prin Duhul. Nu prin temple și cu obiecte, nu la popi cu mătănii, nu cu bani și slujbe, ci cu mărturisirea păcatelor, prin pocăință se apropie cineva de Tatăl, prin mijlocirea Marelui Preot al Cerului, Domnul Isus Cristos. )

Crede biserica asta terestră ceva omogen și continuu de secole? Nici vorbă. În statele ortodoxe satelite Moscovei se luptă autocefalele(cu capuri proprii) între ele mai ceva ca balaurii, bisericile ortodoxe pro-moscovite cu cele naționaliste, caz specific Ucraina:

În Ucraina sunt trei Biserici ortodoxe mari:
1.Biserica Ortodoxă autocefală Ucraineană cu 3 milioane de membri, mai mult în vestul Ucrainei, naționalistă
2.Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhatului Kievului cu 6 milioane de membri, naționalistă
3.Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhatului Moscovei cu 35 milioane de membri, condusă de Moscova.

Ce ar face omul meu dacă ar trăi în Ucraina, cui și-ar da mintea?  Cărei autocefale, cărui Patriarhat?
Ceea ce crede Biserica se găsește în cărți, ne spune dânsul.
În Biblie se găsește?

E de necrezut cât de repede oamenii clachează mental în fața confuziei, cedează în fața derutei și se agață de primul pai teologic de pe apa convingerilor. Deși ne-am văzut doar de 2 ori, am avut în ultimii 5-6 ani un sporadic schimb de emailuri cu acest om extrem de inteligent în viața și jobul lui iar vestea cu ”retragerea” m-a năucit un pic.

Nu mă miră însă acest rușinos raport între convingeri și comunitate. Oamenii caută adesea comunități, nu convingeri, anturaj, nu Adevăr. Oamenii: noi, eu, tu, semenii noștri suntem gata să acceptăm masca uneia sau altei comunități, mască care să ascundă și chipul nostru vechi de care trebuie să ne rușinăm și pe Cristos care trebuie să ia chip în noi. O uniformizare comportamentală te scutește de întrebări incomode, de a da socoteala, de a explica.

Înainte de a se ”retrage” a scris o postare ce nu prevestea nimic bun: Ana nu dansează. Că adică fata de la grădiniță de ce s-o frustrezi scoțând-o de la dans, că și-așa nu înțelege, că prețul non-conformismului ar fi prea mare.

I-am dat un răspuns atunci: Ana dansează. Ana dansează pentru că tatăl și mama ei cred ce crede biserica, biserica crede ce i-a spus tovarășul împuternicit al cultelor pastorului sau preotului ca să le predice enoriașilor, ca enoriașii să aibă o activitate îndreptată după scopul dorit de partidul comunist.

Și așa poartă oamenii cap degeaba, au ochi dar umblă cu ei închiși, au urechi dar n-aud cu ele.

Iar Cel ce le-a dat urechi și ochi, minte și cuget suspină privind cum creaturile Lui sunt înșelate de vrășmașul Lui.
Durere de Tată!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s