Măsurarea credinței

…sau despre ”pocăințometru”.
Un cunoscut blogger scria că de-ar exista un astfel de instrument atunci musai ar trebui așezat sub limbă.
Eu m-am gândit serios la presupunerea lui, mai ales că este scris că toate instrumentele de măsurat sunt lucrarea lui Dumnezeu. Chiar să nu existe un instrument de măsurat credința și lucrarea credinței?

Duminică am vorbit la strângerea cu frații din 1 Cronici 23:27-31 despre măsurile de încăpere şi de lungime.

”După cele din urmă porunci ale lui David, numărătoarea fiilor lui Levi s-a făcut dela vîrsta de douăzeci de ani în sus.  Puşi lîngă fiii lui Aaron pentru slujba Casei Domnului, ei aveau să îngrijească de curţi şi de odăi, de curăţirea tuturor lucrurilor sfinte, de împlinirea slujbei în Casa lui Dumnezeu, de pînile pentru punerea înaintea Domnului, de floarea de făină pentru darurile de mîncare, de plăcintele fără aluat, de turtele coapte în tigae şi de turtele prăjite, de toate măsurile de încăpere şi de lungime;  ei aveau să stea în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară, ca să laude şi să mărească pe Domnul,  şi să aducă neîncetat înaintea Domnului toate arderile de tot Domnului, în zilele de Sabat, de lună nouă şi de sărbători, după numărul şi obiceiurile rînduite.  Îngrijeau de cortul întîlnirii, de sfîntul locaş şi de fiii lui Aaron, fraţii lor, pentru slujba Casei Domnului.”

Prin Moise, Dumnezeu lăsase: ”Să vă purtaţi cu străinul care locuieşte între voi ca şi cu un băştinaş din mijlocul vostru; să-l iubiţi ca pe voi înşivă, căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului. Eu sînt Domnul, Dumnezeul vostru.  Să nu faceţi nedreptate la judecată, nici în măsurile de lungime, nici în greutăţi, nici în măsurile de încăpere.  Să aveţi cumpene drepte, greutăţi drepte, efe (Măsură pentru cereale = cam 20 litri.) drepte, şi hine drepte. ”

Măsurarea are în vedere judecata de sine și judecata între noi, în casa lui Dumnezeu. Nu doar măsurile comerciale le avea în vedere Domnul prin aceste pilde, ci și tâlcul lor. Observați că Ministerul Metrologiei din Israel era treaba leviților. Leviții reprezintă Adunarea: ”să împărțim drept Cuvântul Adevărului!” Instrumentele de măsurat se foloseau de exemplu pentru alcătuirea rețetei uleiului pentru ungere, trebuiau cantități precise din fiecare component, la tămâie la fel. Tot la instrumente de măsurat se apela la construcția altarelor, a mesei, a cortului și la repararea lor. Măsurată era și cantitatea de jertfă de băutură: în Numeri 15 scrie, un sfert, o treime sau o jumătate de hin de vin sau de untdelemn pe măsura mărimii jertfei de mâncare peste care se turna.

Ne privesc pe noi aceste obscure și îndepărtate istorii?

În mod sigur. Ele au fost scrise pentru învățătura noastră. Pavel de exemplu își vede sfârșirea lucrării prin martiraj ca o ”jertfă de băutură peste jertfa și slujba credinței voastre”. Ieri mi-a scris cineva un mail și avea un pasaj în limba lemneză (limba de lemn a cuvintelor religioase nebiblice) despre unii, dacă au ” șansa să se schimbe ”. I-am răspuns așa  ” Cred că este o alunecare în felul de gândire catolic să-ți legi mintea ca și calul la păscut  de țărușul numit ”mântuirea mea” sau a altora. Paște puțin pe-acolo și du-te mai departe, scrie și despre Slavă, despre Har, despre administrarea Harului, despre autoritate, despre apostazie și despre faptul că toate aceste planuri pe cât de grandioase, pe atât de ascunse sunt făcute ”din El, prin El și pentru El”. Chiar toată creația, de acum 6000 de ani începând este tot pentru Cristos și îl are în vedere pe El.

Așa cum leviții aveau în păstrare și întreținere uneltele de măsurat, tot așa și noi avem astăzi dreptarul învățăturii despre care Pavel îi spune lui Timotei: ”ține-l!” Acest dreptar este un ”model de cuvinte”, o sumă de credințe la fel de fixe ca lungimea metrului, volumul litrului sau greutatea kilogramului. Începând cu creația în care vedem zugrăvită toată înțelepciunea lui Dumnezeu, adică pe Cristos, continuând cu imaginea răscumpărării, apropierii și ispășirii arătate nouă de Domnul prin chipurile lucrurilor de pe munte și ale poporului pământesc, apoi adăugând judecățile exacte profețite de profeți ale lungimii robiei babiloniene, egală cu suma anilor de veselie nerespectați, în toate vedem măsuri, greutăți și lungimi care ne sunt pilde.

Noi trăim astăzi exact ca pe vremea împăraților răi, un timp al lepădării Casei lui Dumnezeu, al neglijării închinării la templu, al abandonării jertfelor și al uitării măsurilor.

Nu mai avem o singură efă, avem două: una indulgentă cu care ne măsurăm pe noi și una strictă cu care le vindem evanghelia altora. Nu e bine așa.

Dar cum  e bine și cum putem îndrepta răul?

Principalul lucru este că trebuie să avem un model al felului cum ne vedem viața creștină: modelul lui Dumnezeu, efa  LUI. Singurul model deslușit arătat de Cuvânt este jertfa, slujirea de jertfă, cortul întâlnirii. Să ne vedem viața ca o slujbă de jertfă așa cum erau leviții în cort.

Avem de zidit și reparat altarul mesajului neștirbit al Veștii Bune, de păstrat nestins focul dorit de Domnul Isus și aprins la cinzecime, de adus jertfe duhovnicești în fiecare zi (rodul buzelor ce mărturisesc numele Lui), de strâns cenușa(pocăința) tot zilnic, de adus și de ars în afara taberei hoiturile rămase de la jertfa pentru păcat(ocara lui Cristos), de aprins focul în sfeșnic ca ”ca să facem să strălucească lumina cunoştinţei (untdelemnul) slavei lui Dumnezeu pe faţa lui Isus Cristos”(Marele Preot al mărturisirii noastre), de pus apă în lighean(pentru spălarea, primirea cu iertare a unii de către alții), de pus pe masă pâinile(hrana Cuvântului), de adus tămâia(rugăciunile) și mai mult decât în vechime, deslușit suntem îndemnați să intrăm cu curaj dincolo de perdeaua dinăuntru, ca să căpătăm har (mana ascunsă) mărturia din Chivot, viața cea nouă a Noului Adam, autoritatea Lui(toiagul înfrunzit) ȘI LEGEA LUI SCRISĂ ÎN INIMILE NOASTRE CU DUHUL LUI, fiindcă noi suntem locuința Lui asupra căruia el a făcut ispășirea cu sângele Lui. E o slujbă continuă în Casa lui Dumnezeu, slujbă de jertfă duhovnicească. Este o imagine a felului cum să ne fie rânduite gândurile, mărturia și faptele, după o rânduială lăuntrică a cărui instructaj îl avem în chip simbolic în slujbele de jertfă.

Alt model al învățăturii creștine nu există.

Orice altă efă e falsă.

Să păstrăm aceste măsuri în bună stare, să ne adâncim, să le cunoaștem, să ne calibrăm cântarul minții cu aceste măsuri drepte, să calibrăm măsurile altora după aceste etaloane, cu blândețe și drag să punem standardul lângă făcătură, etalonul lângă înșelătorie și să facem de rușine minciuna și de slavă Adevărul.

Mărit să fie Domnul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: