De ce trăim puțin?

Iată răspunsul dat de fratele Jan Amos Comensky (cunoscut ca Comenius) acum mai bine de 300 de ani:

”Ne-a dat un timp scurt pentru a trăi, fiindcă noi in starea aceasta de corupţie nu ştim să folosim viaţa. Dacă noi de pe acum, când încă de la naştere începem să murim şi sfârșitul atârnă peste noi chiar de la început, ne pierdem în nimicuri, ce s-ar întîmpla atunci cînd noi am avea înaintea noastră sute sau chiar mii de ani ? Dumnezeu ne-a acordat, aşadar, numai o viaţă atît de lungă pe cît a găsit El de cuviinţă ca să ne ajungă să ne pregătim pentru o viaţă mai buna. Pentru aceasta, viaţa noastră este suficient de lunga, numai dacă vorn şti s-o folosim.

Tot aşa, spre folosul nostru, Dumnezeu a voit să fie felurile lucruri şi să existe multe cu care noi să ne ocupăm şi să ne putem exersa si studia.

El a voit ca ocaziile să fie fugitive și să nu poală fi uşor înţelese penltru că ştiind acest lucru să ne străduim să le valorificăm din plin ori de cîte ori ni se oferă.

Experienţele trebuie să fie înşelătoare pentru ca noi să fim atenţi şi constrânşi să scotocim lucrurile mai adânci.

În sfîrşit, judecata noastră, asupra lucrurilor trebuie să fie temeinică pentru ca să ne ascutim zelul şi perseverenţa în cercetare, şi anume pentru ca înţelepciunea, lui Dumnezeu care este răspîndită în ascuns peste tot, să fie mai evidentă, spre o mai mare bucurie a noastră. Căci de ar fi totul uşor de înţeles (spune Auguatin), atunci adevărul n-ar mai fi căutat cu zel şi nici n-ar mai fi găsit cu satisfacţie.

Acum trebuie să vedem cum aceste piedici externe, pe care providenţa divină ni le-a scos în cale spre a mări sârguinţa noastră, pot fi înlăturate, cu ajutorul lui Dumnezeu….”

Jan Amos Comenius, Didactica Magna, pag 57

sursa: https://vesteabuna.files.wordpress.com/2010/08/jan-amos-comenius-didactica-magna-public-pdf.pdf

2 Responses to De ce trăim puțin?

  1. dinbelsug spune:

    Exista si varianta scanata, fara prelucrare OCR? Multe caractere sunt distorsionate si nu se intelege nimic din fraze importante.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: