Republica furnicilor

”Du-te la furnică, leneșule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei, și înțelepțește-te! Ea n’are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân…” Proverbe 6:6

Dumnezeu a pus lecțiile școlii noastre primare în creația Sa.
Fiecare creatură este o descriere, o lecție a nemăsuratei Lui înțelepciuni, fiecare parte a creației, fiecare animal, plantă, constelație sau parte a trupului nostru arată o parte a acestei înțelepciuni.
Cheia înțelegerii lecțiilor creației este în Cuvântul Creatorului.
musuroi

 
Înțelepciunea corporativă a furnicilor este un lucru de mirare.

Nimic din om nu-l face ca fără măsuri de constrângere să lucreze ca grup pentru un scop comun. Furnicile au însă această înțelepciune mai mare decât a omului, pentru că furnicile nu sunt verigi în lanțul unei evoluții mincinoase, ci pilde ale creației lui Dumnezeu prin care Tatăl ne învață. Sunt pilde create special de tata ca să ne învețe.

Zilele trecute mergând cu mașina printr-o anumită parte a orașului cu case ciudate, case în arhitectura cărora oamenii și-au impregnat personalitatea, mi-am amintit cum furnicile nu au părți ale mușuroiului mai dichisite și părți mai sărace, tot mușuroiul este uniform gândit, nu are vile și cocioabe. Mi-am amintit de versetul care spune că furnicile nu au rege, sunt republică, nu au supraveghetor, normator și program de lucru, nu au stăpân, sunt libere…și totuși lucrează.

Mai spune Tata în Cuvântul lui să învățăm de la furnici, să ne uităm atent la căile furnicilor și să ne înțelepțim.

”Biserica” furnicilor nu are pastor, mușuroaiele nu au ierarhii de conducători, nici bisericile din Biblie nu scrie că ar fi avut.
Cine era pastor la Corint de exemplu?…și măcar că acolo erau probleme nu glumă.

Probabil pentru că înțelepciunea corporativă a furnicilor este o pildă pentru noi, deci este mai mare decât a nostră, Dumnezeu le-a dat furnicilor un plan pe care-l cunosc fiecare. Un studiu pe care l-am citit fugitiv pe internet scria ceva că furnicile construiesc în funcție de sistemul de ventilație al mușuroiului, sistem care face ca să poată respira și în mijlocul mușuroiului și că au senzori speciali care percep nivelul de concentrație al gazelor.

Cât de adânc pot construi furnicile se poate vedea din acest clip; oamenii au turnat 10 tone de beton fluid într-un moșuroi imens și după întărirea betonului ce intrase în toate galeriile au săpat pământul din jur.

3 Responses to Republica furnicilor

 1. 1.La punctul 4. : strainisicalatori .wordpress.com/2011/08/21/esti-curios/
  2. strainisicalatori.wordpress.com /2011/08/25/invata-de-la-toatede-la-furnica/

  Apreciază

 2. vesteabună spune:

  Apreciază

 3. […] De aici […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: