A fost Corneliu mântuit prin fapte?

”Rugăciunile şi milosteniile tale s-au suit înaintea lui Dumnezeu, şi El și-a adus aminte de ele.” Fapte 10:4, mai scrie și la 31.
Este imaginea unui om cu o conștiință bună. Și Pavel scrie despre sine că slujea lui Dumnezeu cu o conștiință bună din strămoși.
Această conștiință nu era și curată, însă era murdară de fapte moarte, chiar la Pavel murdară de crime.
În Corneliu vedem un prozelit, un roman convertit la iudaism. Înțelegem că datorită frământărilor conștiinței a adoptat iudaismul.
Evanghelia se adresează conștiinței. Dumnezeu a trimis Evanghelia la Corneliu pentru a înceta lupta conștiinței, pentru a fi ”mântuit” de ea. Este vorba de lupta legii, despre care mărturisesc cugetele și gândurile care sau se învinovățesc sau se dezvinovățesc între ele, despre dorința omului de fi drept înaintea lui Dumnezeu, de fi socotit neprihănit(îndreptățit).

Acest sens al ”suirii milosteniilor” trebuie să-l vedem, nu o oareșicare câștigare de merite de către Corneliu.

O conștiință sensibilă, bună, o conștiință(cuget) care tânjește spre Dumnezeu nu va pretinde drepturi.
Bâjbâirea dată de lege va împovăra sufletul, îl va face să facă tot felul de fapte ce-l vor obosi. Oboseala va cere odihnă și această odihnă a găsit-o Corneliu.

Corneliu era un om moral, el nu avea să fie mântuit de păcate mari, ci tocmai de propriul eu, de sinele frământat, de neliniștea dată de un cuget sensibil fără iluminarea Duhului Sfânt asupra Cuvântului citit.
Milosteniile lui s-au suit la Dumnezeu nu ca preț de răscumpărare, ci ca dovadă a conștiinței căutătoare, ca o tânjire după mântuire.
Corneliu nu a fost mântuit prin fapte, ci prin credință, prin credință în acel Mesia așteptat și de el, pe care L-a găsit în persoana Celui răstignit, predicat de Petru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: