Io oamini nu belesc!

Auzeam povestea asta repetată de tata când eram copil.

N-am înțeles nimic atunci. Zicea ceva de miei și de porci, că știe să taie și viței, și vaci.
Și că ”uamini nu belește”.
Normal…”ce vorbește tata ăsta!”
Multe știa tata, orice tată știe multe.
Mai târziu am început eu să știu, iar el nu mai știa așa multe.
Pe la 17 ani(ai mei) eu știam totul, el nimic.
După 21-21 am început iar să-l întreb, mi-a prins bine, totuși e bun un tată la ceva.
Faza cu ”belitul” nu l-am mai întrebat și el s-a dus din lumea asta.
Am aflat-o de la mama când m-am prins eu cum era cu ”belitul”, adică de doi-trei ani încoace.
Cum a fost?
Prin anii 70 tata s-a mutat cu serviciul la oraș.
Era o muncă de teren, de mers prin casele oamenilor, numai bună de un informator.
A fost chemat de tovarăși, să-l facă și pe el informator.
Doi dintre colegii lui tata, la fel de…pocăiți și din aceeași comună, capitulaseră.

Tata a dat un răspuns diplomatic. După ce i s-au prezentat probabil perspectivele și cerințele, tata a spus cam așa(am auzit de zeci de ori povestea, dar n-am știut în copilărie cu cine-a vorbit tata), ardelenește:

-Domnilor, io am mai multe meserii, printre altele știu să tai animale, sunt măcelar. Știu să tai vaci, știu să tai porci, știu să belesc miei, viței, da’ io oamini nu belesc!
Ce înseamnă a beli?
A trage pielea jos.
belit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Originea termenului este din limbile slavone: belâi(ru.)=alb. A beli înseamnă a albi. Se belesc copacii (li se dă coaja jos), este și o localitate: Beliș, locul unde ”se beleau” copacii, deveneau albi.
Să belești oameni!
Să le dai pielea jos?
Să-i dezbraci de haina intimității lor, să ridici învelitoarea aproapelui tău, să șoptești secretele lui, sau ale voastre, că ți le-a spus sau nu ți le-a ascuns, a avut încredere în tine.
Scârnavă preocupare!

10 Responses to Io oamini nu belesc!

 1. alincristea spune:

  Sursa imaginii? LINK?

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Link și sursă n-am mai pus Aline,
   la țânțarii strecurați de tine,
   …dar să nu cumva tu vreodată,
   să-ți înghiți cămila nesemnată!

   Apreciază

   • alincristea spune:

    Hei, omule, ai grija cum vorbesti, ca stii bine ca nu de TINTARI e vorba.

    Stii bine ca nu trec peste chestiunea asta.

    Asadar, furaciosule, respecta regulile MINIME, pina si un pigmeu ca tine TREBUIE sa le respecte.

    Altfel te belesc…

    Apreciază

    • ovidiu spune:

     Pai omul are probabil blog si vorbind asa isi face crede el cea mai buna reclama.E un URIAS la drept vorbind, n-am auzit de el.
     Dar intre pocaiti, URIASII de tot felul s-au inmultit…Multi GOLIATI in purtare si vorbire..Filistenii au avut doar unul.La pocaiti sunt atat de multi ca nu-i mai stie nimeni…

     Apreciază

     • vesteabună spune:

      Asta cu ”omul are probabil blog” e monumentală. Dacă cumva citește ce ai scris, face icter instant. El se crede Ceaușescu românilor pocăiți, cel mai iubit fiu, etc. etc.
      Apostolul a lăsat să-i ocolim!

      Apreciază

 2. vesteabună spune:

  „Din pricina Ta suntem daţi morţii toată ziua; suntem socotiţi ca nişte oi de tăiat” Romani 8:36
  Dragul meu, de țânțari e vorba: e o imagine de pe net, dintr-un articol online despre tăierea mieilor de paște. Nu am făcut profit din postarea imaginii.
  E ca și cum tu faci copy cu aparatul tău la macii creați de Dumnezeu (despre care am putea spune că Dumnezeu Ți-a zis să nu-ți faci o înfățișare a lor, deci ai interdicție de ”copy” de la Creator, nu?).
  Dacă discutăm de efort, da, munca trebuie plătită și nu se fură.
  Dar fă te rog diferența dintre țânțari și cămile. ”Țânțarul” e acea mică infracțiune care încalcă litera legii, dar nu și spiritul ei.
  Omul care a scris articolul și a făcut poza n-a pierdut ceva prin faptul că i-am copiat o parte din ea. Eu n-am câștigat nimic financiar din postare.
  Mulțumesc de grija (desigur plină de dragoste și de vorbe frumoase) cu care mă sfătuiești să nu înghit țânțari că-mi fac rău, dar nu uita un lucru Aline: Dumnezeu, cel a cărui moralitate și neprihănire o aperi prin grija ta furibundă față de încălcările normelor Lui, Dumnezeu a ales să se întrupeze într-un trup de om care a mâncat mulți ”țânțari”, a sfărâmat spice în Sabat, a vindecat în Sabat, fapt pentru care a fost aspru criticat de jandarmii neprihănirii vremii lui.
  Apoi, să zicem că accept consecințele. Care e problema? Ce scrie la Romani? ”Dacă faci răul, teme-te!” Este o amendă în lege pentru încălcare de copy-right, o plătesc, din câte știu nu te condamnă la moarte. Chiar la închisoare să te condamne, care e problema? Mergem la închisoare și suntem chit, e un termen probabil pentru infracțiunea mea: două săptămâni de muncă în folosul comunității.
  Dar pentru amenințarea că ”mă belești”, rostită de dragul Domnului, cum te vei împăca cu cel care zis că ”mila biruiește judecata, Aline?”

  Apreciază

  • Daniel spune:

   Vesteabună, cred ca pe domnul C. îl puteți ajuta nu dându-i explicații la exhibițiile cu care, de altfel, ne-a obișnuit, ci, simplu, ignorându-l. In ultimul caz, folosul va fi de ambele parți.

   Apreciază

   • vesteabună spune:

    Tu nu simți mirosul suav al jertfei ce am adus-o punându-i gândurile în fața crucii? El vine cu tămâie din Seba cum scrie la Ieremia 6: ”Ce nevoie am Eu de tămâia care vine din Seba, de trestia mirositoare dintr-o țară depărtată? Arderile voastre de tot nu-Mi plac, și jertfele voastre nu-Mi sunt plăcute.” Am vorbit ieri la adunare de acolo. Tămâia dorită de Domnul este cea făcută conform rânduielii lui. Și pentru domnul AC e valabil cuvântul ”ca neamurile să-i fie o jertfă bine primită..:” a se citi: ”ca domnul AC (sau oricine) să-i fie o jertfă bine primită.” Cât despre ignoranță, (Dumnezeu a găsit cu cale s-o ilustreze prin pilda întunericului) este destulă, dar nu poate locui cu lumina. Dacă sunt lumină nu mă tem că întunericul mă va infecta, absolut deloc. Cu bucurie!

    Apreciază

  • clayd spune:

   Foarte frumos spus.. la astea nu mai are nimic de zis? Pana la urma cine l-a pus „politai” pe blogosfera?

   Apreciază

 3. vesteabună spune:

  Dumnezeu îl rabdă, să-l răbdăm și noi, avem și noi slăbiciunile noastre. Desigur, în măsura puterii și acceptării, ne mustrăm și îndreptăm unii pe alții. În lucrarea acestă de luare a crucii, eul nostru, sinele nostru e jertfa, cuvântul mântuirii care l-am crezut e crucea, iar cuiele, ce sunt cuiele?… astfel de mesaje ce ne țin țintuiți de ce mărturisim, să nu putem pleca de-acolo, cineva mai bate acele cuie, trebuie să le bată, mai este ciocan, bici, spini…etc
  Desigur că și această comparație, cineva o va considera erezie pură și voi mai primi un bici….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: